Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alegerea papei prezentată în cinci interviuri publicate de agenția SIR

*

Printre jurnaliști

Este Bergoglio, episcopul nostru

De Daniele Rocchi

"White! Bianca! Blanca! Blanchel! Weißer! Branco! Bialy!", este un strigăt unic, care a venit după o lungă aplaudare, aceea care se ridică din "media center", instalată în spațiile din Aula Paul al VI-lea, când ecranele televizoarelor arată norul de fum alb care iese, întâi mai încet și apoi cu mare presiune așa încât să nu lase îndoieli, din coșul așezat deasupra Capelei Sixtine. Limbile se încurcă pentru a descrie fumul. Și în timp ce ecranele televizoarelor arată bucuria și emoția mulțimii adunate în piața Sfântul Petru, cei circa 200 de jurnaliști - din cei peste 5.000 acreditați, de 26 de limbi și 76 de țări - sunt cu toții la locurile lor de muncă. Stațiile radio sunt cele mai zgomotoase, lipite de microfoanele lor relatează fumul alb ca și cum ar fi o transmisiune sportivă, dând detalii și anticipând ascultătorilor ceea ce trebuia să aibă loc puțin mai târziu cu Pontiful nou ales în Capela Paulină pentru o scurtă rugăciune personală, în tăcere în fața Preasfântului Sacrament, îmbrăcarea sa cu veșmintele pontificale, înainte de a se arăta la Loja Binecuvântărilor. Glasul lor este sufocat de sunetul clopotelor de la Sfântul Petru și de glasurile din piața dezlănțuită. Colegii de la agenții, de la presa scrisă și de siturile web, aplecați asupra computerelor lor, dactilografiază dând formă și culoare relatării unui moment definit, de toți, istoric. În fiecare este orgoliul de a fi și de a relata un fapt epocal cum este alegerea unui Papă, primul după o renunțare. Nu se mai vedea asta din secolul al XIII-lea. Între timp puținele telecamere, rămase până în acel moment în Sala de Presă, aleargă afară în piață pentru a lua imagini și mărturii și pentru a aștepta momentul următor care-l va dezvălui pe Succesorul papei Ratzinger.

Cu ochii la lojă. De la hornul Capelei Sixtine, acum, ochii jurnaliștilor sunt îndreptați spre Loja Binecuvântărilor de la Bazilica Sfântul Petru, unde se așteaptă vestea care va da un nume și o față noului Pontif. Marile ferestre se deschid... A trecut mai mult de o oră de la fumul alb. ?ăcănitul pe tastierele computerelor dintr-o dată se oprește. Glasurile se potolesc. Din ultimele rânduri se ridică în picioare oamenii pentru a vedea mai bine ecranele. În mod aproape spontan jurnaliștii se adună în grupuri mici, unindu-i naționalitatea, limba. Se reunesc, se apropie unul de altul. Unii iau lista cardinalilor pentru a verifica numele și pentru a-l lansa imediat în mod corect. Tăcerea se coboară și învăluie orice lucru. Așteptarea este palpabilă. Când se deschide loja, unde atârnă draperiile mari roșii, totul este de acum oprit: iată anunțul cardinalului protodiacon, Jean Louis Tauran: "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam...".

Papa argentinian. "Bergoglio, Bergoglio! Este Bergoglio al nostru!": strigătele de bucurie ale singurelor două jurnaliste argentiniene prezente în sală rup tăcerea și par să-i aducă pe restul colegilor la realitatea. Până în acel moment, numele, în gura tuturor, ale așa-numitor papabili erau cu totul altele. În puține clipe cele două jurnaliste sunt înconjurate de o grămadă de microfoane, de tablete și telefoane. Fețele lor ridate de lacrimi și cuvintele sughițate: "nu-mi vine să cred - spune agenției SIR Virginia Gladys Bonard, redactor al revistei focolarinilor Ciudat Nueva - este episcopul meu, episcopul de Buenos Aires. O surpriză impresionantă. Nu ne așteptam, chiar dacă știam că era foarte mult luat în considerare. Va face mult pentru Biserică: este un om lucid, de mare limpezime, puritate, corectitudine, opțiune față de cei săraci, un părinte. Nu pot să-mi imaginez bucuria conaționalilor mei argentinieni. Va fi un mare Papă care va reînnoi Biserica pentru că are mari capacități de conducere". Aproape de ea, Alicia Iris Barrios, de la Canal 21, care la portretul Papei iezuit, făcut de Bonard, adaugă alte amănunte semnificative: "Este foarte implicat în social, la Buenos Aires nu găsești nici o biserică având ușile închise. Este o persoană de mare echilibru, un mare păstor. Papa Francisc nu va fi un pontif care se va lăsa condus, acest lucru este foarte clar. Este un om al poporului!". În timp ce vorbește, televiziunile arată imaginile noului Pontif care urmează să vorbească pentru prima dată. Virginia și Alicia îl aud, se întorc spre ecranul cel mai apropiat, își ridică mâinile spre cer strigând, "Francisc, Fecioara să te ocrotească!". Imediat după aceea se lasă în voia unui plâns eliberator. Jurnaliștii din jur, discret, se îndepărtează, întorcându-se la locul lor pentru a relata o nouă pagină din istoria milenară a Bisericii.

* * *

Necredincioasa

Ca un tată care iubește

De Maria Chiara Biagioni

"Suntem o civilizație de orfani. Cred că Papa a arătat astăzi o paternitate simbolică pentru întreaga familie umană". Este prima impresie la cald a lui Julia Kristeva care de acasă de la Paris a putut să urmărească la televizor prima apariție a Papei Francisc. Lingvistă, psihanalistă, filozoafă și scriitoare franceză, Julia Kristeva a participat în octombrie 2011 la Ziua de reflecție, dialog și rugăciune pentru pacea și dreptatea în lume, pe care Benedict a convocat-o la Assisi. Pentru prima dată, la întâlnirile care au avut loc la Assisi în 25 de ani, Pontiful a voit să invite reprezentanți necredincioși, drept "căutători ai adevărului". Agenția SIR a intervievat-o imediat după alegerea noului Pontif.

Ce impresie v-a făcut de la Paris prezentare noului Papă lumii?

Prima impresie este că am trăit un moment mondial, nu numai pentru că a fost un eveniment filmat de televiziuni de pe toată planeta sau de Internet. Trăim într-un moment în care persoanele nu mai cred în nimic, nici în politică nici în finanțe și Biserica catolică a dat astăzi exemplul că există un sens și că ea însăși este o instituție cu un om care poate să-i călăuzească pe oamenii de pe tot pământul pentru a-i conduce spre acest sens. Mi se pare un mare răspuns dat crizei mondiale a valorilor. Noi necredincioșii avem în general tendința de a considera evenimentele din punct de vedere geopolitic sau politic. În schimb eu cred, și profund, că a fost ales drept cel mai bun dintre cardinali pentru a fi mesager al lui Cristos astăzi. Acest Papă poartă și ia asupra sa o mare Cruce: Biserica catolică trece printr-o răscruce crucială între fidelitatea față de fundamentele religiei și deschiderea spre cele mai mari diversități prezente în lume. Papa se află în această răscruce.

Papa a ales numele Francisc. Ce semnal a voit să dea?

A ales numele Francisc și această alegere ne duce la Assisi. Ce ne-a spus Benedict al XVI-lea la Assisi: ne-a spus că nimeni nu este proprietar al adevărului. Deci Papa va trebui pe de o parte să încarneze adevărul și pe de altă parte să dea mărturie că nimeni nu este proprietarul adevărului. Cum? Alegând spiritul sfântului Francisc de Assisi: înainte de a muri a cerut ucenicilor săi să nu tindă să fie iubiți ci să iubească. Și Papa, alegând acest nume, a ales acest Spirit.

Ce răsunet are acest spirit în dialogul cu cultura de astăzi?

Înculturarea. Deschide drumul spre un nou umanism care se inspiră din creștinism dar se deschide spre dialogul cu ceilalți. O misiune extrem de dificilă: aceea de a fi în același timp fideli față de tradiție și a nu eluda fundamentele credinței, dar a demonstra că religia catolică nu este o religie slabă care se neagă, ci dimpotrivă, tocmai pentru că are aceste fundamente este capabilă să meargă spre ceilalți.

A deveni Papă este o misiune foarte grea. Ce implicație psihologică are asupra persoanei?

Nu-i cunosc profilul. Am aflat că fusese deja candidat. Mai știu că este psiholog și este interesat de psihologie. Ca psihologi suntem foarte preocupați în acest moment de pierderea de sens și de rol a tatălui astăzi. Știm cu toții cât de dificil a devenit a fi mame și tați. Suntem o civilizație de orfani. Cred că Papa a arătat astăzi o paternitate simbolică pentru întreaga familie umană.

Dar un tată simte mai multă frică sau mai mult curaj în fața evenimentelor mari ale unei existențe?

Tatăl este unul care întrupează încredere și este capabil să iubească'. Există tatăl legii, împotriva căruia fiul se răzvrătește. Dar există și un tată care-l întâlnește pe copil și pe care copilul îl recunoaște deoarece știe că are încrederea sa și iubirea sa. Este tatăl care este capabil să se unească cu noi. Este tatăl din "crez", care spune: "dă-mi inima ta și eu îți voi dărui inima mea".

Papa Bergoglio s-a aplecat pentru a primi rugăciunea de binecuvântare a poporului?

Este tocmai un semn care merge în direcția a ceea ce spuneam: un tată care stă în comuniune cu acia care-l consideră tată. Înseamnă că el crede în ei și le cere să creadă în el. A avut un mare curaj.

Un semn de speranță pentru lume?

Sper asta. Dacă asumă această poziție de a fi pe cruce, de a duce mesajul lui Isus, de a merge spre ceilalți, acest Papă va putea să facă ceva foarte important, să refondeze un nou umanism. Argentina este o țară care reprezintă America Latină, dar este și o țară apropiată Europei. Papa cunoaște poporul argentinian, cunoaște istoria sa, pe intelectualii săi, sărăcia sa. Și această cunoaștere îl face capabil să continue misiunea lui Benedict al XVI-lea: să îmbrățișeze umanismul nu ca pe o erezie ci ca pe un partener de dialog.

* * *

Sociologul

Va fi aproape de turma sa

De Francesco Rossi

"Să ne bucurăm de acest semn extraordinar de vitalitate, imprevizibilitate și în același timp de libertate a Bisericii". Este entuziasmul cu care Sergio Belardinelli, profesor de sociologie a proceselor culturale și de sociologie politică la Universitatea din Bologna, comentează pentru agenția SIR ziua de astăzi, culminată cu alegerea ca pontif a lui Jorge Mario Bergolio, acum Papa Francisc.

Care a fost prima dumneavoastră impresie?

Papa emerit Benedict al XVI-lea, salutându-i pe cardinali, despre Biserică a vorbit ca despre o realitate vie. Iată, în această seară am avut dovada, în imprevizibilitate și în libertatea absolută care a dus la alegerea ca Papă a cardinalului Bergoglio. Este un mare dar pentru toți.

Salutându-i pe credincioși de la loga de la Sfântul Petru, Papa Francisc a spus că a fost luat "aproape de la capătul lumii"...

Este un semnal simbolic, mai ales pentru noi europenii. Este ca și cum marele semănat al lui Ioan Paul al II-lea și al lui Benedict al XVI-lea ar fi produs o recolată mai îmbelșugată în America Latină decât în continentul nostru. Și așa este. Pentru a ne zdruncina pe noi occidentalii de ațipire și de oboseală era nevoie de un Papă care să vină dintr-o țară și mai "îndepărtată", preluând cuvintele lui Ioan Paul al II-lea. este motiv de reflecție pentru noi europenii.

Ce reprezintă, după părerea dumneavoastră, alegerea de a asuma numele "Francisc", care pentru prima dat este folosti de un pontif?

În Anul Credinței este o alegere chiar potrivită. Papa Benedict, deschizând acest An, i-a îndemnat pe credincioși să se agațe de Isus Cristos și să meargă în deșerturile lumii. Acum, pentru a ne însoți în această misiune, îl avem pe Papa Francisc, al cărui nume face ecou numelui sărăcuțului din Assisi...

Care va fi profilul teologic al noului Papă?

Fiind iezuit, va fi foarte atent la o teologie și la un magisteriu care să redea ideea de păstor care merge împreună cu turma sa. Nu este Papa "conservatorilor" sau al "progresiștilor", ci al lui Isus Cristos, și sunt convins că va avea o capacitate de regenerare și surpriză de care vom fi orgolioși. Suntem în fața unui om care cunoaște sărăcia, materială dar și spirituală, a oamenilor, precum și devoțiunea poporului lui Dumnezeu. În afară de asta, este un om de știință, capabil să înfrunte provocările timpului cu rigoare doctrinală, dar care - sunt sigur și reafirm asta - ne va uimi.

În primul său discurs s-a prezentat pur și simplu ca "episcop", adresându-se "poporului". Ce semnificație au aceste cuvinte folosite de noul Pontif?

Înainte de toate demonstrează marea umilință a acestui om, care va încerca să valorizeze ceea ce este adevărata comoară a Bisericii: Cristos și poporul lui Dumnezeu. Un popor pe care l-am văzut în această seară, într-o piață "Sfântul Petru" plină la refuz.

Pe ce criterii credeți că va imprima pastorația sa?

Cu siguranță este un Papă păstor, care se apropie de oameni. Sunt convins că magisteriul său va fi orientat spre această apropiere. Va fi un păstor umil și sfânt, pentru un pontificat desigur neconvențional.

La prima vedere vi se pare un "nou" Ioan al XXIII-lea?

Papa Ioan a exprimat imediat amabilitatea sa; aici uimesc umilința și bunătatea, care dau un profund sens de siguranță. Vorbind pieței, a definit pontificatul său încă de acum "drum de fraternitate, de iubire, de încredere", ca și cum ar fi decis să joace totul pe planul apropierii antropologice, dând antropologiei un soi de întrupare naturală într-un om care nu face din ea teorie, ci o asumă ca misiune practică.

Cum și-l amintesc în Argentina, țara din care provine?

Este un păstor foarte iubit, care iese din categoriile nesănătoase - progresist sau conservator - cu care tindem să citim Biserica.

Suntem la 50 de ani de la Conciliul al II-lea din Vatican, o aniversare deschisă de Papa Benedict și pe care Papa Francisc va fi chemat să o încheie...

Grație acestui om Conciliul al II-lea din Vatican ar putea să iasă din "versiunea mediatică" și să intre într-un teren mai real, format din credință profundă, fidelitate, încredere, iubire, precum și autoritate, autoritatea episcopului care este părinte și păstor.

Este posibili să se prevadă ce rol va rezerva laicilor în Biserică?

Este devreme pentru a face previziuni, însă știm că în afara Europei Bisericile sunt mult mai vii din punct de vedere laical. Acest Papă cu siguranță este purtător al experienței poporului său. Și faptul că l-a ales pe Francisc ca nume este un mod de a privi la lume și la Biserică ce nu poate să nu valorizeze un spirit laical. De aceea vom avea atenții foarte speciale față de laici, în ceea ce nu va fi desigur un pontificat clerical.

* * *

Văzut de preot

Ne-a făcut să ne rugăm

De Gigliola Alfaro

Când a apărut la balconul binecuvântărilor Papa Jorge Mario Bergoglio piața "Sfântul Petru" a explocat de bucurie. Un moment foarte emoționant pentru orice creștin. Dar cum a văzut alegerea noului Papă un preot în vârstă? L-am întrebat pe părintele Piero Altieri, canonic al catedralei de Cesena și director editorial la Corriere Cesenate.

Ca preot, ce ați simțit auzind "Habemus Papam" și aflând că a fost ales Jorge Mario Bergoglio?

De la 1 martie, ca preot, nu mă simțeam bine dimineața când celebram liturghia și trebuia să trec peste numele Papei. Înainte de toate, este bucuria, când voi celebra liturghia în catedrală, că pot să-l numesc din nou pe Pontif, Francisc".

Ce credeți despre alegerea numelui? Pentru prima dată avem un Papă cu numele Francisc.

M-aș fi așteptat mai ușor alegerea acestui nume dacă ar fi fost ales Papă cardinalul de Boston, Sean O'Malley. În schimb, Bergoglio este un iezuit. Așadar, ce înseamnă acest nume? De mult timp se vorbește de nouă evanghelizare. Mergând înapoi în timp, în Evul Mediu, a fost un moment de mare criză a creștinătății, o societate care risca să piardă credința în inima și în acțiunea oamenilor. Atunci a fost "Evanghelia sine glossa", predicată, vestită, mărturisită de Francis. Deci, alegerea numelui de Francisc mi se pare foarte semnificativă în timpul nostru, deoarece arată că și astăzi este nevoie de a evangheliza. Este un semnal că noul Papă vrea să dea un ulterior impuls acestui drum al noii evanghelizări pe care Pontiful emerit Benedict al XVI-lea ni l-a propus. Papa Francisc ne invită să parcurgem această cale a credinței, pornind de la Roma, ca punct istoric de referință al creștinismului, care apoi s-a răspândit în Bătrânul Continent și pe țărmurile Mediteranei. Papa Bergoglio este un iezuit: a doua zi după fractura făcută din cauza reformei protestante, tocmai misionarii din Societatea lui Isus au dus vestea Evangheliei nu numai în Europa, ci și în lumea nouă, în Americi, în Indii, în China, în Japonia".

În afară de noutatea numelui, a fost pentru prima dată când un Papă s-a rugat, în momentul salutului de început, cu un Tatăl Nostru, un Bucură-te Marie și un Slavă Tatălui: pentru dumneavoastră ce a însemnat?

La început, Papa Bergoglio era foarte serios, după aceea, aproape ca un bun paroh, am putea spune, sau ca un bun episcop, ne-a invitat să ne rugăm. Ne-a făcut să ne rugăm! Îmi imaginez că maestrul de ceremonii pontificale a fost luat cam pe nepregătite când și-a dat seama că nu mai reușea să-l "controleze" pe Papa Francisc, conform protocolului. Am considerat și "revoluționar" faptul că, în afară de a ne ruga împreună, ne-a cerut să ne rugăm pentru el, făcând tăcere. Și a fost foarte frumos că piața "Sfântul Petru" și Via della Conciliazione, plină ochi de mulțime, precum și toate persoanele aflate în legătură grație mijloacelor de comunicare din toată lumea s-au oprit într-o tăcere religioasă ca să se roage pentru Papa. A fost tăcere și fiecare s-a rugat, în modul său, pentru noul Succesor al lui Petru. Eu, în seara asta, sunt acasă la cumnatul meu: ne-ar ridicat cu toții în picioare și ne-am rugat. Și atunci când, la sfârșit, Papa Francisc a spus "mâine ne vom revedea", ne-a propus un drum așa cum a făcut Isus, în urmă cu două mii de ani, cu discipolii. Desigur, după marele zdruncin profetic pe care l-a făcut Benedict al XVI-lea cu renunțarea sa, Papa va trebui să facă ordine în curie, dar mai ales va trebui să se inspire din colegialitatea conducerii Bisericii. Și mi se pare că prin aceste gesturi deja a dat niște semnale.

Papa Francisc a vorbit și despre "drumul" care trebuie parcurs împreună ca episcop de Roma și ca popor, un drum de fraternitate, iubire, încredere reciprocă, în rugăciune unul pentru altul. Ca preot, cu percepeți această invitație?

Pe mine m-a mișcat mult atunci când Papa emerit Benedict al XVI-lea a vorbit despre dezbinări care schimonosesc fața Bisericii. Papa Francisc nu a revenit în mod explicit asupra acestor răni, dar, spunând să avem încredere unii în alții și să ne iubim, este ca și cum ar fi spus că putem să depășim criza și să slujim Evanghelia în măsura în care ne simțim uniți cu Domnul, în fraternitate, iubire și încredere reciprocă.

Dumneavoastră ce ați vrea să realizeze acest Papă?

Ca preot, dar împărtășind desigur această dorință cu tot poporul lui Dumnezeu, aș vrea ca Papa Francisc să slujească Evanghelia, readucând-o la radicalitatea sa, fără atâtea suprastructuri care s-au depus în viața noastră și mai înainte încă în educația noastră, diminuând un pic acea libertate pe care Domnul ne-a dăruit-o. Așa cum s-a prezentat în această seară Papa Francisc, în acest sens, promite bine. Mi se părea că văd, în anumite aspecte, simpatia lui Ioan Paul I și cumsecădenia lui Ioan al XXIII-lea. a fost frumos cu a început în seara asta, cu un simplu "bună seara", și cum a saluta, cu un la fel de simplu "noapte bună", anunțând apoi dorința că vrea să meargă să se roage Sfintei Fecioare Maria pentru ca să păzească întreaga Romă. Mi-a plăcut și că Papa a voit imediat să conoteze această slujire petrină Bisericii din Roma.

* * *

Voce argentiniană

Săracii sunt preferații săi

De Patrizia Caiffa

"Un om simplu dar puternic, foarte apropiat de popor, care iubește profund Biserica și pe cei săraci". Așa îl descrie pe Papa Francisc Emilio Inzaurraga, președinte al Consiliului Național al Acțiunii Catolice Argentiniene, contactat telefonic la Buenos Aires. Inzaurraga îl cunoaște personal și l-a întâlnit de mai multe ori. Descrie un portret inedit al cardinalului Bergoglio.

O mare surpriză pentru poporul argentinian: cum vă simțiți?

Este o surpriză enormă. Încă nu reușim să credem că Papa este argentinian, suntem uluiți, foarte mulțumiți și plini de speranță. Este o mare emoție pentru noi toți. Suntem mulțumiți deoarece cunoaște problemele din Argentina, cunoaște Biserica latinoamericană. Are multă carismă și a lucrat foarte bine. Cardinalul Bergoglio a fost mereu o persoană foarte apropiată de popor, ne-a îndemnat mereu la misiune și la evanghelizare. O frază importantă pe care ne-o repetă des este invitația de a merge în "periferii" ca să-l propunem pe Isus. Cred că, în acest moment al Bisericii, va da o contribuție semnificativă noii evanghelizări în toată lumea.

Este o mare schimbare pentru Biserică?

Da, este o mare schimbare pentru Biserica din toată lumea. Așa cum a spus în primele sale cuvinte, Biserica a mers să-l caute la marginile pământului, în sudul lumii. A deschide poarta Bisericii pentru sudul lumii: și acesta este un semnal important. Dar cred că noul Papă va face efortul să țină cont de toate realitățile.

Primul său gest semnificativ a fost cererea de a fi binecuvântat de popor...

Acesta este un gest caracteristic al său. De multe ori, când am vorbit, fie prin telefin, fie personal, își lua rămas bun cerându-mi să mă rog pentru el. Face asta cu oricine, că e vorba de autorități, jurnaliști sau oameni obișnuiți. Este o persoană foarte simplă, cu obiceiuri foarte austere. În Argentina este ușor să-l întâlnești în metrou, în autobuz, călătorind singur, fără însoțitori sau șoferi.

Ce contribuție va da Bisericii un Papă latinoamerican?

Va folosi comunicare foarte directă, un mod simplu de a se exprima. Cred că va lucra mult cu ideea că este un discipol și un misionar, menținând centralitatea în Isus și vocația la sfințenie. În același timp, va da impuls misiunii, pentru a duce această propunere tuturor oamenilor de bunăvoință. Cu siguranță va aprofunda tema noii evanghelizări.

Va avea o atenție specială față de Biserica săracilor și față de problemele din America Latină?

Categoric da. Săracii sunt preferații săi. Mereu ține cont de toți, dar cu o privire specială asupra celor mai marginalizați, care sunt considerați rebuturi ale societății. Una dintre marile probleme ale lumii este sărăcia extremă, multele inegalități sociale. Cred că va lucra mult pentru ca aceste teme să devină vizibile și să fie în atenția lumii, pentru a urmări împreună binele comun. Și apoi, desigur, cred că alegerea conclavului vrea să dea atenție realității catolice din America Latină.

Cum va înfrunta Francisc provocările cele mai incomode din Biserică, așa cum sunt scandalurile de pedofilie? Care credeți că va fi linia sa?

Cred că va urma linia lui Benedict al XVI-lea de toleranță zero și în același timp va fi atent la suferințele victimelor, cu o privire milostivă asupra păcatelor dar cu fermitate asupra dreptății. Cu siguranță va lucra mult asupra selectării candidaților la preoție, formării din seminarii.

În sinteză, un om simplu dar puternic...

Da, un om simplu dar puternic și care iubește profund Biserica. Dumnezeu să-l ajute și noi ne rugăm pentru el.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat