Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Video-mesaj al papei Francisc (30 martie 2013)

În după-amiaza de Sâmbăta Sfântă (30 martie 2013) este efectuată în catedrala din Torino o expunere extraordinară a Giulgiului, transmisă de RaiUno de la ora locală 17.45 la ora 18.40 (sau, după ora României, intervalul 18.45-19.40). Inițiativa se situează în cadrul Anului Credinței convocat de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea. Cu această ocazie, papa Francisc a înregistrat un video-mesaj, al cărui text îl publicăm în continuare:

Iubiți frați și surori,

Stau și eu împreună cu voi în fața sfântului Giulgiu și îi mulțumesc Domnului care ne oferă, cu instrumentele de astăzi, această posibilitate.

Chiar dacă are loc în această formă, pentru noi nu este o simplă observare, ci este o venerare, este o privire de rugăciune. Aș spune mai mult: înseamnă a ne lăsa priviți. Această Față are ochii închiși, este fața unui răposat, și totuși în mod misterios ne privește și în tăcere ne vorbește. Cum este posibil? Cum de poporul credincios, ca voi, vrea să se oprească în fața acestei Icoane a unui Om biciuit și răstignit? Pentru că Omul din Giulgiu ne invită să-l contemplăm pe Isus din Nazaret. Această imagine - imprimată pe pânză - vorbește inimii noastre și ne determină să urcăm Muntele Calvarului, să privim la lemnul Crucii, să ne cufundăm în tăcerea elocventă a iubirii.

Așadar, să ne lăsăm ajunși de această privire, care nu caută ochii noștri ci inima noastră. Să ascultăm ceea ce vrea să ne spună, în tăcere, depășind moartea însăși. Prin sfântul Giulgiu ajunge la noi Cuvântul unic și ultim al lui Dumnezeu: Iubirea făcută om, întrupată în istoria noastră; Iubirea milostivă a lui Dumnezeu care a luat asupra sa tot răul din lume pentru a ne elibera de stăpânirea sa. Această Față desfigurată se aseamănă cu atâtea fețe de bărbați și femei răniți de o viață care nu respectă demnitatea lor, de războaie și violențe care-i lovesc pe cei mai slabi... Și totuși Fața de pe Giulgiu comunică o mare pace; acest Trup torturat exprimă o maiestate suverană. Este ca și cum ar lăsa să transpară o energie reținută dar puternică, este ca și cum ne-ar spune: ai încredere, nu-ți pierde speranța; forța iubirii lui Dumnezeu, forța Celui Înviat învinge totul.

Pentru aceasta, contemplându-l pe Omul de pe Giulgiu, îmi însușesc, în acest moment, rugăciunea pe care sfântul Francisc de Assisi a rostit-o în fața Crucifixului:

Dumnezeule preaînalt și glorios,
luminează întunericul din inima mea.
Și dă-mi credință dreaptă, speranță sigură, caritate perfectă,
înțelepciune și cunoaștere, Doamne,
ca să fac porunca ta sfântă și adevărată. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat