Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sfântul Anton": Misiuni populare

Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași a găzduit în perioada 10-17 martie 2013 sfintele misiuni populare, fiind un bun prilej de pregătire a sărbătorii pascale prin invitația la o reînnoită adeziune de credință personală și comunitară la evanghelia lui Isus Cristos. Predicatorul acestor zile deosebite, părintele Iosif Dorcu, decan de Iași, a predicat în cele opt zile de misiune despre credință și familie.

Ultima Liturghie, cea în care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru acest dar minunat al misiunilor populare, a fost celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, care a oferit credincioșilor comunității parohiale, precum și tuturor celor prezenți indulgența plenară și binecuvântarea specială de încheiere a sfintelor misiuni.

În prima zi a sfintelor misiuni populare, am pornit, conduși de părintele predicator Iosif Dorcu, pe un drum ce duce la întâlnirea cu Dumnezeu. Prima temă propusă spre meditație sub numele Cum credem a adus în prim plan importanța celui mai mare dar primit de la Dumnezeu, prin intermediul familiei, în ziua Botezului: credința noastră. Astfel, credința în Dumnezeu este înainte de toate un dar și un mister care trebuie primit în inima și în viața noastră. Așadar, trebuie să-i mulțumim mereu Domnului pentru darul credinței ce l-am primit și totodată, împreună cu acest dar ne este încredințată misiunea de a fi mărturisitori ai credinței noastre; prin viața noastră creștină să fim dovezi vii ai bucuriei creștine și avându-l ca model de credință pe Abraham, să ne dedicăm viața slujirii Domnului, să ne trăim credința cu supunere, abandonare în mâinile sale și încredere că Tatăl ceresc ne va ierta și ne va oferi cel mai de preț dar: viața veșnică.

Pentru a duce la bun sfârșit misiunea primită în ziua botezului avem nevoie de izvoarele credinței pentru a ne putea alimenta permanent din roadele lor. Unde găsim aceste izvoare? Am aflat în a doua zi de misiune că răspunsul ne este accesibil: izvoarele credinței noastre se află în Sfânta Scriptură - pentru că însuși Dumnezeu este autorul Sfintei Scripturi; de aceea, ea învață fără eroare acele adevăruri care sunt necesare pentru mântuirea noastră. Alte izvoare ale credinței le găsim în Catehismul Bisericii Catolice, dar și în Conciliul Vatican II care vine în ajutorul Bisericii pentru a aduce metode noi de convertire la creștinism. Citind aceste cărți ne alimentăm în permanență credința noastră, primită pentru prima dată nu în societate sau la Biserică, ci in familie, prima scoală creștină.

Așadar, pentru cea de-a treia zi de misiuni, părintele predicator Iosif Dorcu a ales tema Familia, leagănul credinței. Dumnezeu aduce omenirii o lumină nouă asupra familiei, transformând-o într-un sacrament și într-un sanctuar al iubirii și al vieții, consacrat prin misterul venirii pe pământ a Fiului lui Dumnezeu care alege să coboare și să locuiască tocmai într-o familie de pe acest pământ, în familia din Nazaret. Familia creștină este amenințată astăzi de numeroase primejdii, care vin din interiorul sau din exteriorul ei: adulterul, divorțul, mamele nu mai primesc cu bucurie pruncii care sunt un dar de la Dumnezeu renunțând la ei încă dinainte de a se naște și astfel nu le dau dreptul la a fi creștini și de a primi botezul necesar mântuirii. Pentru a nu cădea prada acestor primejdii, Familia Sfântă de la Nazaret trebuie să călăuzească toate familiile creștine, fiind pentru ele model de iubire desăvârșită, de viețuire în armonie și bună înțelegere, de respect și susținere reciprocă. Părinții trebuie să își asume misiunea de a-i educa pe copii în spiritul valorii umane, în evlavie și iubire față de Dumnezeu și aproapele, întrucât exemplul bun al părinților are o importanță deosebită în formarea copiilor și a relației lor cu Dumnezeu.

În cea de-a patra zi de misiuni ni s-a vorbit despre importanța unei relații de prietenie a creștinului cu Isus, o relație dezinteresată, o iubire sinceră și mărturisită tuturor prin propagarea credinței noastre în cel care, trimis de Tatăl Ceresc, nu s-a ferit să se aplece asupra celor păcătoși ca să îi mângâie și să le vorbească, pentru ca la finalul misiunii sale pe pământ să-și dea viața pe cruce pentru ca noi să putem primi mântuirea. Astfel ajungem la a cincea tema, Veșnicia este rodul credinței care ne amintește de ce suntem creștini: "Eu sunt creștin și mă bucur de acest lucru pentru că vreau, prin Cristos, să obțin și eu învierea, vreau să am și eu parte de viață veșnică." după cum spunea părintele Iosif Dorcu. Așadar, în calitatea noastră de creștini, trebuie să credem și să ne dorim învierea prin Isus Cristos care ne spune "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine" (In 14, 6).

Din dragoste pentru noi, Isus Cristos a rămas pe pământ, jertfindu-se la fiecare sfântă Liturghie: Isus Cristos este prezent în Euharistie în mod unic și incomparabil, este prezent în mod adevărat, real, substanțial: cu trupul său și sângele său, cu sufletul său și dumnezeirea sa, în mod sacramental, sub speciile euharistice ale pâinii și vinului, este Cristos în întregime: Dumnezeu și om. De aceea, predica intitulată Credință prin Euharistie ținută de părintele Dorcu ne-a invitat să conștientizăm importanța Euharistiei și să o plasăm în centrul credinței noastre ca modalitate de dobândire a mântuirii.

Pentru că avem nevoie de modele, în cea de-a șaptea zi am primit-o ca model pe Maria, femeia credincioasă. Maria este cea care în mod unic a deschis larg poarta pentru Creatorul ei, s-a pus în mâinile lui, fără limite. Ea trăiește în întregime din și în relația cu Domnul; este în ascultare și se supune în mod liber cuvântului primit, voinței divine. Este convinsă că fiul ei este fiul lui Dumnezeu și îi este aproape atât pe drumul Calvarului, drum sfâșietor pentru sufletul ei de mama, cât și după ce Isus moare. Asemenea Mariei, mama noastră, încredințată nouă de Isus înainte să-și dea viața pe cruce în mâinile Tatălui ceresc, să-i fim alături lui Isus, să credem în planul pe care Dumnezeu îl are pregătit pentru noi, să ne abandonăm cu umilință în mâinile lui și să mărturisim cu tărie credința noastră în înviere și în Fecioara Maria, ocrotitoarea noastră.

Convertindu-ne, crezând și urmând aceste îndemnuri primite pe parcursul zilelor sfintelor misiuni, ne vom bucura în viața noastră de Minunile credinței: iertarea păcatelor prin sacramentul Spovezii, o conștiință liniștită știind că acționăm în conformitate cu planul Domnului, bucuria de a fi creștini, o mamă care ne ocrotește, Fecioara Maria, iar în final de viața veșnică.

Zilele sfintelor misiuni populare din Parohia "Sfântul Anton de Padova" Iași s-au încheiat duminică, 17 martie, cu o sfântă Liturghie celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, care i-a înălțat lui Dumnezeu laudă și mulțumire pentru minunatul dar al sfintelor misiuni populare, dar și pentru că ne-a binecuvântat cu un nou conducător pentru Biserica noastră, Papa Francisc, ales în timpul acestei săptămâni. La sfârșitul acestei celebrări, Preasfințitul a oferit indulgența plenară și binecuvântarea specială de încheiere a sfintelor misiuni credincioșilor prezenți.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest dar în timpul Sfânt al Postului Mare. Misiunile s-au încheiat, dar ele trebuie să continue rămânând invitația să creștem în credință prin asumarea cuvintelor pline de înțelepciune creștină adresate nouă de părintele predicator Iosif Dorcu. Acest timp al misiunilor populare nu a trecut pentru comunitatea noastră fără să-și fi lăsat amprenta asupra credinței noastre și de aceea ne hotărâm să-l primim pe Isus Cristos în viața noastră și prin el să dăm sens vieții noastre de familie, îi cerem harul de a rămâne credincioși iubirii sale negrăite și apropiindu-ne de masa euharistică, slaba noastră ființă să primească lumină, putere și viață, pentru a putea parcurge și trăi în dreptate, caritate, pace.

La finalul acestor misiuni populare dorim să-i aducem mulțumiri speciale în numele preoților Parohiei "Sfântul Anton de Padova" Iași, dar și în numele comunității, părintelui predicator Iosif Dorcu pentru cuvintele pline de învățătură creștină prin care ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce este credința și ce rol are ea în familia noastră. Dumnezeu să îi răsplătească efortul!

Adresăm o mulțumire specială și Preasfințitului nostru Petru Gherghel, care prin prezența sa la Liturghia ce a încheiat săptămâna misiunilor populare a încununat frumusețea acestor zile de har.

Din partea comunității, adresăm de asemenea mulțumiri preoților Parohiei "Sfântul Anton de Padova" pentru că au făcut posibilă prezența acestor sfinte misiuni populare în comunitatea noastră și dorim ca activitatea lor în mijlocul nostru să fie în continuare încununată de succes.

Nu în ultimul rând mulțumim tuturor credincioșilor prezenți în număr mare în fiecare seara a sfintelor misiuni care au decis să-și petreacă timpul ascultând cuvântul Domnului atât de necesar mântuirii.

Andreea Ghergu

* * *

Mai multe detalii și imagini de la acest eveniment sunt publicate pe site-ul Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași: www.sfantoniasi.ro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-17 martie: Iași "Sfântul Anton": Misiuni populare


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat