Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Seceriș în Asia (II)

(continuare)1

De ce ne interesează Asia? Sub aspect istoric, Asia a constituit dintotdeauna un obiectiv-cheie pentru misionari (începând cu apostolul Toma, care a creștinat sud-vestul Indiei (provincia Kerala) unde a și fost martirizat, continuând cu șiruri întregi de misionari și martiri cunoscuți și necunoscuți, cu sfântul Francisc Xaveriu din Societatea lui Isus, care și-a desfășurat misiunea în Goa și India, Indonezia, Japonia și în alte zone, precum și alți nenumărați mărturisitori ai credinței creștine. Pe de altă parte, e important să ne amintim în prezent de martirii Asiei, fiindcă: 1. atrocitățile comise contra creștinilor continuă cu înverșunare și astăzi, tocmai din partea membrilor acelor religii care se autoproclama toleranțe și pașnice; 2. în spațiul nostru, libertatea credinței și agresiunea mass-mediei care promovează false valori ne face prea adesea "călduți" și delăsători; 3. fiindcă se remarcă marea pasiune în special a tinerilor pentru spațiul filosofic-religios al Orientului (yoga, arte marțiale, zen etc., centrate pe ideea că omul se poate mântui prin el însuși) - or Biserica preia ceea ce este valoros în alte tradiții spirituale, dar nu confunda noțiunile.

Biserica Catolică îi comemorează, la 6 februarie, pe Paul Miki și cei 25 de însoțitori, care sunt primii martiri canonizați ai Extremului Orient. Ei au fost răstigniți și străpunși cu lancea la Nagasaki, la 5 februarie 1597. În rândul celor 26 de martiri erau și copiii: Anthony Deynan (14 ani), Thomas Kasaki (13 ani) și Thomas Ibaraki (12 ani).

Thomas Kasaki (13 ani), la care se referă textul de mai jos, este unul din cei 26 de martiri. Creștin din naștere, băiat de altar, a fost martirizat împreună cu tatăl său, Michael Kasaki. Scrisoarea de adio, alcătuită în noaptea dinaintea execuției, s-a păstrat cu puterea pe care numai crucea o poate conferi.

Acest copil e model, la fel ca atâția alți sfinți-copii, pentru acei adolescenți ai timpului actual, a căror laudă e triada: drog-sex-violență.

*

Scrisoarea unui copil

Noaptea cade repede în februarie și frigul e pătrunzător.

Gărzile aproape că nu-i mai păzeau. Și așa, istoviți de drumul celor aproape o mie de kilometri parcurși pe jos, abia se mai puteau ține în căruțe când somnul îi dobora. Abia atunci apărea câte un soldat și-i trezea. Dacă mureau înainte de execuție?! Doar de asta îi și puseră în căruțe... Dezonoarea ar fi căzut asupra gărzilor și ar fi luat ei, în șirul condamnaților, locul celor morți - și apoi se știe că moartea prin frig e dulce, în timp ce răstignirea...

Thomas Kasaki privea înainte - mereu înainte.

Întunericul nopții se făcuse mai greu și frigul ca de plumb îi toropea mintea - dar așa e întotdeauna înaintea zorilor. I se păru că tata își face loc lângă el, să-l încălzească - dar nu era decât o frântură de vis - ca atunci când era mic și zăcuse bolnav zile și nopți de-a rândul - fără să se trezească, fără să mai știe ceva de el - și i se părea mereu că vede o umbră și aude răsuflarea tatei dincolo de paravan. Stăpânirea de sine și curajul nu e numai al samurailor - niciodată tata nu și-ar fi arătat teama și nici grija și nici iubirea pentru el. Ar fi fost o dovadă de slăbiciune pe care el, tâmplar, făuritor de arcuri și biserici, nu avea voie s-o arate nimănui. Dar atunci chiar așa fusese - nopți de-a rândul, când credea că nu-l știe și nu-l vede nimeni, îngenunchea dincolo de paravan și se ruga pentru fiul lui bolnav. Adică pentru el.

Acum erau amândoi alături, supuși nu unui samurai sau unui daimio sau unui altui stăpân, ci marelui și singurului stăpân, căruia îi juraseră credință cu gândul, cu spiritul, cu trupul, cu viața lor.

Și aveau să moară ca el, pe cruce.

Paul Miki, samuraiul, iezuitul pe care-l considerau toți conducătorul lor, tresăltase de bucurie la auzul condamnării. Toți anii de nobilă reprimare a sentimentelor păreau că s-au topit în lumina aceea care izvorî deodată din privirea lui, învăluind piața închisorii. Și de atunci, lumina aceea nu l-a mai părăsit. Chipul nu-i arăta nici bucurie, nici tristețe, nici resemnare - era ca săpat în fildeș vechi - chip de nobil samurai - doar și Isus, îndreptându-se spre Ierusalim își făcuse fața de piatră - dar lumina aceea din ochi se făcea tot mai puternică, mai caldă, mai vie...

Parcă și zorii se răsfrângeau mai întâi în privirea lui...

Iată, o geană de lumină și frigul mai pătrunzător anunța zorii. Se vor pune în mișcare îndată - prin zăpada amestecată cu noroiul rece al primăverii. Dincolo de deal e Nagasaki.

Mama o să afle. Ea știe întotdeauna totul. Oare cum o să le spună fraților lui mai mici? Ea, care niciodată nu dăduse vreun semn de slăbiciune, nimeni nu știa dacă o doare ceva sau o bucură ceva - ea era casa lor, așa cum tata era lumea întreagă pentru ei - lumea lor. Își simți sufletul plin de o duioșie fără margini - nu-i spusese niciodată că-l iubește și nici el nu-i spusese cât de mult o iubește. Doar nu spui așa, cumva, corpului tău că-l iubești: așa era mama pentru ei toți, așa era și tatăl lor pentru ei toți: un singur corp, o singură inimă și iubirea lor - delicată și neabătută în drumul ei spre cer ca floarea de cireș - cred că mâine, la Nagasaki, înflorește cireșul - își spuse. Și mireasma delicată a aerului vestea, de undeva, primăvara. Primăvara florii de cireș - iar pentru el, nașterea la cer - așa cum își dorise mereu, când, în tăcerea sfântă, își înălța privirea spre crucea de la altar... Era ministrant, slujea alături de preot și-l primise pe Isus în inima sa. Acum, Isus îi aștepta acolo... Dar mama...

Și deodată inima i se umplu de bucurie. Sigur, avea la el un kaishi2 - îi putea scrie! Și se aplecă asupra foii de hârtie.

Gărzile începură să se dezmorțească. Îi vor da jos din căruțe și vor începe călătoria. Ultima.

*

Când, în anul următor, ce mai rămăsese din trupul lui Thomas Kasaki și al celorlalți martiri a fost coborât de pe cruci, asupra lui, păstrat cine-știe-cum în veșmântul martiriului, s-a găsit scrisoarea.

"Dragă mamă: Tata și cu mine mergem în cer. O să te așteptăm acolo. Să nu-ți pierzi curajul, chiar dacă toți preoții ar fi uciși. Poartă-ți întreaga durere ca jertfă pentru Domnul nostru: și nu uita că mergi acum pe calea cea adevărată spre ceruri. Să nu încredințezi pe frații mei mai mici unor familii păgâne. Educă-i tu însăți. Acestea sunt ultimele dorințe ale tatălui și fiului tău. Adio, dragă mama. Adio."

Se numea Thomas Kasaki.

Și avea 13 ani.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 A se vedea celelalte texte apărute pe ercis.ro: "Alb", "Moartea unui samurai", "Sabia lui Isus".
2 Kaishi = hârtie care se purta asupra sa, în general de culoare albă, de 30x39 cm.

*

Reflecție: Seceriș în Asia (I)


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat