Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moment jubiliar în Dieceza de Münster

Un episcop cu brațele întinse și cu inimă largă

Cu aceste cuvinte, însoțite de o imagine edificatoare, a fost caracterizat și onorat episcopul emerit dr. Reinhard Lettmann, la jubileul său de 40 de ani de episcopat, de către publicația săptămânală Kirche und Leben a Diecezei de Münster și, desigur, de către toți cei care l-au cunoscut și admirat.

O caracterizare cuprinzătoare printr-o imagine sugestivă. Un episcop cu surâsul său caracteristic și cu brațele întinse spre cei care i-au ieșit în cale sau care i-au fost încredințați spre păstorire. Așa l-au cunoscut cei pe care i-a slujit, așa l-am cunoscut și noi și așa s-a manifestat față de noi, față de seminariști și față de preoții noștri în vizitele care le-a făcut la Iași. Așa ne-a fost prezentat și de pr. prof. dr. Vladimir Petercă, acela care ne-a vorbit prima dată despre episcopul de Münster, dr. Lettmann Reinhard, ca un om cu suflet mare și cu o inimă largă de păstor și prieten. Așa a rămas în inimile tuturor și, fără îndoială, și în memoria noastră.

La 24 februarie anul acesta, Dieceza de Münster, în frunte cu actualul ei păstor, episcopul Felix Genn, a ținut să-l omagieze, printr-o celebrare specială în domul din Münster, pe episcopul emerit dr. Reinhard Lettmann, împreună cu alți doi episcopi colegi, Ludwig Averkamp și Max Georg Freherr von Twickel, consacrați în aceeași zi, la 24 februarie 1973 de către episcopul, de atunci, Heinrich Tenhumberg.

Bucuria acestui remarcabil jubileu a cuprins și inima multora din dieceza noastră, ca și din Arhidieceza de București, iar salutul, rugăciunile și dorințele tuturor au fost prezentate de noi, episcopul de Iași și arhiepiscopul de București, prezenți alături de păstorul actual al episcopiei de Münster, dr. Felix Genn și de ceilalți invitați de onoare participanți la marea sărbătoare din ziua de duminică, 24 februarie 2013, în domul din Münster, dom care s-a bucurat de o amplă renovare și a fost îmbrăcat într-o nouă haină de sărbătoare după lucrările executate în ultimul timp.

Celebrarea a fost impresionantă și a adunat în jurul jubilanților o mare mulțime de prieteni și admiratori din Dieceza de Münster, ca și din alte dieceze ale Germaniei și Europei.

Salutul și urările transmise special de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea au fost prezentate de Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în Germania, și au făcut să crească bucuria jubilanților și a celor prezenți și să transforme în ropote de aplauze și de emoție creștină.

Cuvintele pline de suflet ale actualului păstor al diecezei, episcop Felix Genn, pronunțate cu o voce vizibil emoționată și plină de bucurie, au adus în sufletul celor prezenți motive de satisfacție spirituală, ce s-au concretizat mai apoi în celebrarea jertfei euharistice, ca prinos de mulțumire și de recunoștință pentru activitatea și ministerul celor trei jubilanți, care au slujit 40 de ani de episcopat și 80 de ani de viață închinată slujirii poporului creștin, adunând astfel un mare bagaj de jertfe și merite pentru împărăția lui Dumnezeu.

Un moment impresionant a fost cuvântul scurt și plin de emoție, dar și de fericire a episcopului Lettmann, care, deși suferind, a ținut să încheie mulțumirea sa, intonând un cânt de bucurie dintr-un psalm de preamărire și de mulțumire, ca o expresie de profundă speranță, de întâmpinare a lui Cristos, care vine mereu spre cel care îl iubește și îl slujește cu sinceritate și dăruire, potrivit cu motoul său de episcop: "Christo tuo venienti occurentes - Să ne grăbim împreună înaintea lui Cristos care vine".

De episcopul dr. Reinhard Lettmann ne leagă multe amintiri frumoase și multe contacte de prietenie, între care și faptul că a fost Mitkonsecrator adică conconsacrator, împreună cu arhiepiscopul dr. Ioan Robu, la sfințirea mea de episcop de la 1 mai 1990 de către secretarul de stat Angelo Sodano. De data asta i-am stat noi alături însoțindu-l la momentul de sărbătoare, aducându-i din țară, de la București și Iași, odată cu rugăciunile și urările noastre, alese sentimente de prețuire și de recunoștință pentru tot sprijinul pe care ni l-a dat, pentru prietenia arătată, precum și pentru brațele întinse și spre noi, ca și pentru inima sa largă cu care ne-a stat mereu alături.

Gândurile și dorințele noastre le-am exprimat și cu o scrisoarea specială legată de acest moment jubiliar, iar la scrisoare am adăugat și imaginea Maicii Domnului de la Cacica, pe care am rugat-o și o rugăm să-l ocrotească pe vrednicul ei cinstitor pe care o alăturăm la prezentele gânduri și dorințe.

Mai adăugăm odată mulțumirea noastră cu o rugăciune fierbinte:

Răsplătește, te rugăm, Doamne, cu binecuvântare și viață veșnică pe cei care ne-au făcut bine pentru numele tău.

În cadrul acestei vizite la Münster, cu ocazia jubileului episcopului Reinard Lettmann, am avut bucuria de a-i întâlni, împreuna cu arhiep. Ioan Robu, pe preoții diecezelor noastre, care activează în pastorația locală, cu care am avut un schimb de păreri despre activitatea lor și despre ministerul bogat și activitatea rodnică a episcopului sărbătorit, sub jurisdicția căruia ei au început munca lor pastorală în Germania. Ne-am bucurat să retrăim clipe de comuniune sacerdotală și să le ducem și lor salutul confraților preoți de acasă.

În drum spre casă mi-a fost dat să mă opresc la Bad Deutsch Altenburg pentru a celebra, împreună cu pr. decan și paroh Pavel Balint, sfânta Liturghie de implorare a recunoașterii, din partea Sfântului Părinte papa, a episcopului nostru, dr. Anton Durcovici, ca fericit și martir al bisericii noastre catolice.

Din Iași, de acasă, încă o dată, în numele colaboratorilor și al tuturor celor care l-au cunoscut și îl prețuiesc pe Preasfințitul dr. Reinhard, în atmosfera marelui său jubileu de 40 de ani de episcopat și slujire generoasă și cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, în ziua de 9 martie, îi spunem:

Ad multos felicesque annos!

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat