Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Eveniment istoric

Duminică, 24 februarie 2013, într-o atmosferă de sărbătoare nostalgică și sobră, în biserica veche a Parohiei Iugani aflată în decursul timpului sub patronajul Maicii Domnuli, s-a celebrat ultima sfântă Liturghie.

Cu sentimente de pietate și cu o oarecare tristețe în suflet, credincioșii catolici din Iugani împreună cu păstorii lor s-au strâns în jurul Mamei cerești, duminică, 24 februarie 2013, pentru a-i aduce Domnului ultima jertfă de laudă și mulțumire în biserica veche.

Zidirea lăcașului de cult a început în anul 1895, prin contribuția generoasă a enoriașilor locului, având o lungime de 30 m și o lățime de 7 m. Construită din cărămidă și acoperită cu tablă, biserica avea un stil simplu, înnobilat mult de statuia Maicii Domnului ce străjuia deasupra altarului prin inima sa neprihănită, patroana comunității în perioada ulterioară.

Documentul pus sub piatra de altar de către pr. paroh Iacob Ferenț atestă sfințirea altarului la 8 mai 1960, în timpul pontificatului papei Ioan al XXIII-lea și al Mons. Petru Pleșca, în Eparhia de Iași.

O seară a istoriei, a conștientizării trecerii timpului a fost trăită în mod intens de către participanții la istoricul eveniment, inițiat la ora 17, în cadrul sfintei Liturghii concelebrată de către pr. Iosif Dorcu, paroh și decan de Iași, pr. Marcel Blaj, parohul locului, și pr. Anton Dancă, fost paroh de Iugani.

Cu experiența pastorală bogată și frumoasă din Țara Sfântă, pr. Dorcu ne-a vorbit în cuvântul de învățătură despre schimbarea la față a lui Isus pe muntele Tabor care, acum, însemna o schimbare și pentru noi, o schimbare a bisericii pentru sătenii comunității catolice din Iugani.

Cuvintele părintelui predicator ne-au îndreptat atenția spre trăirea vieții creștine în plinătatea ei, în clipa prezentă, căci deși fiecare obiect sfânt are istoria sa totuși trebuie să ne luăm rămas bun, să mergem înainte cu maturitate și să conștientizăm tot mai mult faptul că totul trece.

În curând biserica veche nu va mai fi, dar Isus și sfânta Fecioară Maria, Regină, patroana comunității, rămân aceiași și, din iubire față de ei, să povestim tuturor despre minunile pe care le-a săvârșit Domnul, prin inima neprihănită a Mariei, în bisericuța caldă și primitoare a satului nostru.

În acel spațiu sacru au slujit la altarul de jertfă a Mielului divin numeroși preoți, generații de copii au primit prin botez sămânța credinței creștine, au fost catehizați pentru a-l cunoaște și iubi mai mult pe Isus, au primit pentru prima dată sfânta Împărtășanie și au fost miruiți de diverși episcopi.

Acolo, în fața acelui altar, generații întregi de tineri și tinere și-au jurat iubire și fidelitate reciprocă prin încheierea legământului sfânt al căsătoriei.

Sub privirea blândă, ocrotitoare și iubitoare a Mariei, numeroși tineri și tinere au cultivat o relație de iubire filială crescândă față de Dumnezeu ajungând să-și consacre în mod definitiv viața în slujba Domnului și a Bisericii în țară ca și în străinătate.

În acea biserică, Domnul a revărsat haruri mângâietore asupra persoanelor îndoliate de plecarea în casa Tatălui ceresc a celor dragi și apropiați ai familiei.

Hrăniți cu trupul și sângele lui Isus euharisticul, nenumărați creștini au primit tăria de a-l mărturisi pe Cristos prin seninătatea și bucuria unei vieți creștine trăite în condiții de sărăcie cauzate de vitregiile vremii și de o libertate religioasă relativă.

În acel lăcaș de închinare, rugăciunea zilnică a rozariului a legat printr-un lanț de iubire inimile celor mici și a celor mari, a celor sănătoși și a celor bolnavi, a celor de aproape și a celor de departe de Dumnezeu, de casă sau de țară, cu Inima maternă și delicată a Maicii Preacurate.

Și pentru acest motiv înainte de binecuvântarea finală, pr. paroh Marcel Blaj a mulțumit lui Domnului pentru darul slujirii în acea biserică scoțând în evidență sentimentele de tristețe și de bucurie spunând: "Cu un ochi plâng pentru că această biserică cu o istorie frumoasă își încheie drumul pe acest pământ, iar cu un ochi mă bucur căci văd alături o biserică măreață, mai încăpătoare".

Celebrarea euharistică s-a încheiat cu o rugăciune specială de binecuvântare, de mulțumire Domnului, dar și de cerere de iertare pentru eventuala lipsă de respect față de casa Domnului.

Sub privirea călăuzitoare a Mariei ne-am reînsuflețit dorința de a depune mereu, pe fruntea Mamei cerești, diadema regală a rugăciunii și a iubirii filiale și ne-am luat rămas bun pentru a o cinsti de acum în noul lăcaș închinat ei invocând-o cu titlurile patronajului de ieri și de azi:

Inimă neprihănită a Mariei, roagă-te pentru noi!
Regina cerului și a pământului, roagă-te pentru noi!

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 februarie: Iugani: Eveniment istoric


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat