Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Trăirea Anului Credinței prin recitarea Crezului apostolic în familie

În scrisoarea apostolică Porta fidei pentru proclamarea Anului Credinței, Benedict al XVI-lea manifestă dorința ca "acest an să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate, cu reînnoită convingere, încredere și speranță" (nr. 9). Și continuă: "În același timp, dorim ca mărturia de viață a celor care cred să crească în credibilitate"... A reflecta asupra actului însuși cu care se crede este o angajare pe care orice credincios trebuie să și-o însușească, mai ales în acest an.

Papa amintește că în primele secole creștinii erau ținuți să învețe pe de rost Crezul. Acesta le folosea ca rugăciune zilnică pentru a nu uita angajamentele asumate la Botez. Acest lucru este amintit de sfântul Augustin când, într-o Omilie despre redditio symboli, încredințarea Crezului, spune: "Simbolul sfântului mister pe care l-ați primit cu toții împreună și pe care astăzi l-ați dat unul câte unul, sunt cuvintele prin care este construită cu trăinicie credința Bisericii mame pe fundamentul stabil care este Cristos Domnul... Așadar voi l-ați primit și l-ați dat, dar în minte și în inimă trebuie să-l țineți mereu prezent, trebuie să-l repetați în paturile voastre, să vă gândiți la el în piețe și să nu-l uitați în timpul meselor: și chiar atunci când dormiți cu trupul trebuie să vegheați în el cu inima" (Sermo 215,1).

Crezul sau Simbolul, ca formulare scrisă și recitată drept rugăciune este rezultatul unei lungi istorii de reflecții, dezbateri și credință trăită. Primii pași în acest sens au fost făcuți de apostoli propunând scurte formule condensate despre persoana lui Cristos și Preasfânta Treime. De pildă Sântul Paul scrie Romanilor: "Dacă îl mărturisești cu gura ta pe Domnul Isus și crezi în inima ta că Dumnezeu l-a înviat din morți, vei fi mântuit (Rom 10,9).

În secolele succesive creștinii au elaborat treptat texte mai ample, dar mereu esențiale care exprimau principalele adevăruri de credință.

Amintim că în Biserica Catolică sunt cinci formulări ale Crezului sau Simboluri ale credinței.

1. Simbolul Apostolilor, în uz la Roma deja în secolul 3 și pe care catolicii îl cunosc pe de rost și în recită la începutul rugăciunii Rozariului.

2. Simbolul de la Niceea aprobat de primul conciliul ecumenic în anul 325.

3. Simbolul Niceno-Constantinopoliotan, din anul 381, care se recită sau se cântă duminica la sfânta Liturghie.

4. Simbolul Atanasian sau Quicumque, atribuit sfântului Atanasie compus de un autor necunoscut între 430 și 542.

5. La acestea se poate adăuga Crezul Poporului lui Dumnezeu, dictat de Paul al VI-lea în 1968, după Conciliul Vatican II.

Și acum o sugestie. A trecut aproape o lună de la deschiderea Anului Credinței și ne putem întreba de câte ori ne-am rugat Crezul? Avem la îndemână în casă o copie a Crezului apostolic, forma cea scurtă, esențială pe care o spunem la începutul recitării Rozariului? Cât de sugestiv și de folos spiritual ar fi să avem Crezul apostolic tipărit cu litere frumoase și încadrat într-un chenar pentru a-l așeza la loc de cinste în casele noastre!

De ce nu fixăm o zi din săptămână în care toți din familie să ne reunim și să recităm împreună Crezul? Câtă bucurie ar crea în inimi și în casă dacă l-am încheia cu formula mărturisirii credinței așa cum am făcut la primirea Mirului când am repetat cu glas tare și susținut împreună cu episcopul:

Aceasta este credința noastră.
Aceasta este credința Bisericii.
Și noi suntem fericiți că o putem mărturisi
în Isus Cristos, Domnul nostru!

Pentru mulți ar fi, poate, lucrul cel mai concret ce le-ar rămâne din Anul Credinței!

Textul de mai sus a fost semnat de Mons. Anton Lucaci la 7 noiembrie 2012, pe site-ul în limba română al Radio Vatican, unde este disponibilă și versiunea audio.

* * *

Crezul Apostolic poate fi citit și online, una dintre surse fiind www.credinta-catolica.ro. Site-ul www.credinta-catolica.ro pune la dispoziția celor interesați, printre altele, și versiunea integrală, în limba română, a Catehismului Bisericii Catolice (catehismul mare), dar și Catehismul Bisericii Catolice. Compendiu. Pe site-ul www.magisteriu.ro poate fi consultată lucrarea Conciliul Vatican II.

Noua variantă catolică, în limba română, a Bibliei, aflată încă în proces de traducere, poate fi citită pe site-ul www.bibliacatolica.ro.

Reamintim că la începutul Anului Credinței, în toate bisericile catolice au fost puse la loc de cinste vizibil aceste cărți: Sfânta Scriptură, Conciliul Vatican II și Catehismul Bisericii Catolice.

Pe www.ercis.ro a fost organizată o secțiune specială "Anul Credinței și Familia în Dieceza de Iași".

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat