Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gigant al credinței

Interviu cu cardinalul Stanislaw Dziwisz, timp de aproape patruzeci de ani secretar al lui Karol Wojtyla

La 16 octombrie 1978 era ales papă arhiepiscopul mitropolit de Cracovia

De Wlodzimierz Redzioch

"Într-o străfulgerare mi-am amintit când a început totul". La 16 octombrie 1978, părintele Stanislaw Dziwisz aștepta, ca toată lumea, alegerea noului Pontif. Și emoția este aceeași simțită în seara aceea.

• Ce vă amintiți despre ziua aceea care a schimbat și viața dumneavoastră?

Ca în toate zilele ale conclavului, mergeam la piața Sfântul Petru și între mulțime așteptam alegerea noului Pontif. Eram acolo și în seara aceea când cardinalul Pericle Felici a rostit numele noului Papă. Am rămas paralizat. Exact cu doisprezece ani înainte, într-o zi de octombrie 1966, arhiepiscopul mitropolit de Cracovia, monseniorul Karol Wojtyla, m-a invitat la el. Aveam douăzeci și șapte de ani, eram un preot tânăr și primisem consacrarea sacerdotală cu trei ani înainte chiar din mâinile sale. Atunci încă nu-mi dădeam seama că începea cea mai importantă aventură din viața mea. Nu puteam să prevăd scenariile viitoare, nu puteam să prevăd că într-o zi, după doisprezece ani, în piața Sfântul Petru voi auzi acel anunț.

• Și pentru că era a doua oară în acel an când, ca secretar al său, îl însoțeați la Roma pe cardinalul arhiepiscop de Cracovia; prima dată a fost în august, după moartea lui Paul al VI-lea. Cum au fost trăite acele zile?

Au fost zile de mari emoții și de mare angajare. Întors la Cracovia, cardinalul a reluat viața din totdeauna, cu ritmurile obișnuite. Apoi, la 29 septembrie, în timp ce lua micul dejun împreună cu mine, a primit de la șoferul său, Jozef Mucha, vestea că Papa a murit. A fost zbuciumat de veste. Murmura: "Este un lucru nemaiauzit, nemaiauzit...". A rămas în capela sa mult timp. În timpul pregătirilor pentru noua plecare, Karol Wojtyla a fost gânditor. La 3 octombrie am aterizat la Fiumicino. Imediat după sosire am mers la Sfântul Petru pentru a aduce omagiu Pontifului răposat. La 14 octombrie l-am însoțit la conclav pe cardinalul Wojtyla, care însă a voit mai întâi să-l viziteze pe monseniorul Andrzej Maria Deskur, prieten de multă vreme care chiar în acele ore fusese internat la spitalul policlinic Gemelli pentru o hemoragie cerebrală. La 16.30 a început conclavul care trebuia să-l aleagă pe Succesorul lui Petru.

• S-a întâmplat totul în grabă. Și totuși alegerea cardinalului Wojtyla nu era așa imprevizibilă...

Este adevărat. La Cracovia era multă lume care se ruga pentru ca arhiepiscopul "lor" să nu fie ales: lumea nu voia să-l piardă.

• După anunț ce s-a întâmplat?

Eu stăteam în piață aproape de intrarea în bazilică. Cineva m-a recunoscut și m-a însoțit în Vatican. Marchizul Giulio Sacchetti m-a dus în sala unde Pontiful lua cina cu toți cardinalii. Cardinalul camerier Jean Villot m-a însoțit la Sfântul Părinte. Eram foarte emoționat văzându-l în haina albă. El, fără să vorbească mă scruta cu ochii, pentru a descoperi ce simțeam în momentul acela. După câteva clipe s-a apropiat și mi-a șoptit o frază glumeață. M-am relaxat. Am înțeles că avea să rămână ca Pontif așa cum era la Cracovia. În aceeași seară, noul Papă mi-a cerut să fiu secretarul său. Am acceptat, desigur, dar când m-am întors la Colegiul Polonez, unde eram găzduit, n-am reușit să dorm. În schimb, Ioan Paul al II-lea a petrecut noaptea în micul apartament pe care în zona conclavului îl împărțea cu cardinalul Corrado Ursi, arhiepiscop de Napoli, pregătindu-se pentru omilia pe care trebuia s-o rostească în ziua următoare.

• Mulți au observat marea liniște și seninătate a acestui "necunoscut" arhiepiscop de Cracovia în înfruntarea unei misiuni care avea să înspăimânte pe oricine.

Reflectând acum, cred că toată viața personală și sacerdotală a lui Karol Wojtyla a fost ca o pregătire pentru această misiune unică și foarte dificilă. El a trăit în timpuri dure pentru națiunea poloneză: ocupația nazistă mai întâi, regimul comunist după aceea. Timp de doisprezece ani am fost martorul privilegiat al vieții zilnice și al misiunii pastorale a cardinalului Wojtyla. Lucrul care mă uimea era faptul că activitatea sa - întâlnirile sale cu oamenii, deciziile care trebuiau luate, vizitele pastorale, vestirea cuvântului lui Dumnezeu, activitatea academică - era în mod constant cufundată în rugăciune. Rugăciunea era centrul vieții sale, aparent frenetice. În capela arhiepiscopiei era o măsuță cu veioză: toate textele, discursurile, articolele și cărțile sale le scria acolo, în capelă. Erau rodul întâlnirii cu Isus euharisticul. Deci cred că această apropiere de Isus i-a dat liniștea și seninătatea în înfruntarea celei mai mari provocări din viața sa. Am rămas uit de faptul că, încă din prima zi, el se simțea în Vatican ca acasă la el. A învățat foarte repede să fie Papă, dar în misiunea sa petrină ținea cont mereu de experiențele poloneze. Era orgolios de cultura și de istoria națiunii sale și a Bisericii poloneze, pe care o considera rădăcina identității sale. Dar această înrădăcinare solidă în cultura catolică și națională îi dădea libertatea de a se deschide cu ușurință la celelalte culturi, la celelalte experiențe, la celelalte tradiții. Desigur, îi erau de ajutor solida sa formare intelectuală, filozofică, capacitatea de ascultare și de reflecție, cunoașterea limbilor. Înțelegea lumea contemporană, provocările sale, oportunitățile sale și pericolele sale.

• Conștiință care răsună în vestita omilie rostită în timpul liturghiei solemne de început al pontificatului...

Mulți oameni cunosc pe de rost acele cuvinte: "Nu vă fie teamă! Deschideți, ba chiar deschideți larg porțile lui Cristos!". Și apoi referințele la sistemele economice precum și la cele politice, la vastele domenii ale culturii, ale civilizației, ale dezvoltării. A fost sinteza unui program dezvoltat în decursul celor 27 de ani de pontificat. Cuvinte care au fost amintite de Benedict al XVI-lea la 1 mai anul trecut, în timpul beatificării lui Ioan Paul al II-lea: "Ceea ce nou-alesul Papă le cerea tuturor, el însuși a făcut cel dintâi: a deschis lui Cristos societatea, cultura, sistemele politice și economice, inversând cu forța unui gigant - forță care-i venea de la Dumnezeu - o tendință care putea să pară ireversibilă". Într-un cuvânt, a spus el, "ne-a ajutat să nu ne fie teamă de adevăr, pentru că adevărul este garanție a libertății". Ioan Paul al II-lea avea forța unui gigant pentru că era un gigant. Un gigant al credinței. Slujirea sa adusă Bisericii și omului își avea izvorul în credință. De acolo se năștea viziunea sa despre lume și despre om. Ioan Paul al II-lea a reușit să prezinte în mod eficace această viziune, să ajungă cu ea la inima omului contemporan și să-l convingă că numai în Dumnezeu, numai în Isus Cristos, omul găsește sensul vieții sale și al morții sale, al suferințelor și bucuriilor sale și realizarea celor mai profunde speranțe ale sale.

• Suntem în Anul Credinței și în aceste zile se desfășoară Sinodul despre noua evanghelizare. Această ultimă temă era foarte îndrăgită de Ioan Paul al II-lea.

Vorbea despre noua evanghelizare pentru că era un mare evanghelizator. În lumea de astăzi se poate evangheliza grație adevăraților martori ai credinței, dar și grație păstorilor autentici. Și el era un martor și un păstor. În persoana sa am primit darul unui conducător înțelept în lumea noastră dificilă și neliniștită. Eu am fost martor - sau eventual ar trebui spus: "noi toți am fost martori" - ai acestei lucrări uriașe de evanghelizare. Ioan Paul al II-lea nu s-a cruțat în tot pontificatul său pentru că voia ca adevărul lui Cristos - Domn și Răscumpărător al omului - să ajungă la toți, la cei care încă n-au auzit vorbindu-se despre El, precum și la cei care au uitat de El în deșertul creat de secularism, unde omul trăiește ca și cum Dumnezeu n-ar exista.

• Ce moștenire ne lasă Papa Wojtyla? Și îndeosebi ce v-a lăsat personal acest om definit de dumneavoastră un "gigant al credinței"?

Ca om și ca preot m-am format la "școala" lui Karol Wojtyla. El continuă să influențeze și slujirea mea adusă Bisericii și oamenilor. Ioan Paul al II-lea m-a făcut executor al testamentului său. Dar este vorba mai degrabă de testamentul spiritual, pentru că Sfântul Părinte avea puține lucruri materiale: m-a mandatat să dăruiesc tot ceea ce avea. El a lăsat în schimb o enormă moștenire spirituală. Construim la Cracovia, în apropierea Sanctuarului Divinei Milostiviri, Centrul Ioan Paul al II-lea "Nu vă fie teamă", cu un muzeu, un institut cu bibliotecă, o capelă, un centru pentru reculegere, un centru de formare a voluntariatului. Eu interpretez testamentul său în această cheie, încercând să păstrez și să răspândesc moștenirea sa intelectuală și spirituală, convins că ea poate să îmbogățească mult Biserica.

(După L'Osservatore romano, 15-16 octombrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat