Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Comemorarea episcopului Márton Áron

La 11 octombrie 2012, sala festivă a Academiei Române din Roma era deja plină la ora 18 cu reprezentanții de rang înalt ai instituțiilor Sfântului Scaun, ambasadori și reprezentanți ai unor organizații internaționale acreditați la Sfântul Scaun, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai culturii din Roma, postulatori ai unor cauze de beatificare, preoți ce slujesc și trăiesc în Roma, seminariști, călugări, călugărițe și alți interesați.

Evenimentul în limba italiană a fost organizat prin colaborarea între Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Consiliul Pontifical pentru Cultură.

Cei prezenți au fost salutați de dr. Mihai Bărbulescu, directorul Academiei, apoi cuvântul a fost preluat de către Mons. Gergely Kovács postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Márton Áron, și totodată moderatorul serii: "Sfântul Părinte a deschis azi, în cadrul unei Liturghii festive, Anul Credinței, fapt ce face conexiunea ideală cu evenimentul din această seară, deoarece în ultima sa circulară pastorală, Márton Áron scrie: «Dragi credincioși! În calitatea mea de arhiereu al vostru am dorit, în primul rând, să vă întăresc credința și vă las ca moștenire atașamentul față de credință» (15 mai 1980)"

Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, ES Bogdan Tătaru-Cazaban a omagiat personalitatea proeminentă a lui Márton Áron. Ca episcop romano-catolic maghiar din Transilvania, a fost exemplu pentru toți, fără a ține cont de religie sau naționalitate. L-a citat pe Márton Áron: "Credinciosul trebuie să privească în fiecare om pe copilul lui Dumnezeu și propriul frate, chiar și atunci când acesta gândește diferit, vorbește altă limbă și, poate că are alte dorințe și alte scopuri". Pe lungul drum al suferinței, Márton Áron nu a încetat să spere și a rămas de neclintit până la capăt. Ambasadorul i-a îndemnat pe cei prezenți să ia din bogăția spirituală pe care o putem învăța de la cei ce au avut experiența răului față în față.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, a amintit faptul că la 13 octombrie 1971, a avut ocazia să asculte discursul bătrânului episcop Márton Áron, rostit în cadrul sinodului episcopal, unde cardinalul Ravasi era colaborator. Cuvintele lui Márton Áron sunt directive într-o lume unde culturile nu doar se întâlnesc ci se și confruntă: "Confirm și mărturisesc existența unor adevăruri pe care orice om cinstit ar trebui să le cunoască. Așa cum în Ardeal munții alternează cu văile, câmpul cu codrii, culmile înzăpezite cu câmpiile, la fel se succed și popoarele pe plaiurile ardelene, unde se vorbesc trei limbi, Dumnezeu este adorat după șase-șapte rituri, evanghelia lui Cristos are puterea să topească în armonie diferențele și să le conducă pe făgașul colaborării frățești".

Ambasadorul Ungariei pe lângă Sfântul Scaun, ES Gábor Győriványi a subliniat amploarea morală a lui Márton Áron, evidențiind faptul că marele episcop a căutat și a apărat adevărul în orice împrejurare și cu toată puterea sa. Și-a concluzionat discursul cu un citat din Márton Áron, din anul 1946, valabil și în zilele noastre: "Chipul secolului următor va fi format de curentul care va emite înalte pretenții morale, care va contrapune perfidiei adevărul, care se va strădui să învingă ura prin iubire, iar intenției de răzbunare îi va răspunde prin generozitate".

A urmat prezentarea filmului documentar cu subtitrare în limba italiană, realizat de Cristian Amza, Márton Áron: un episcop pe drumul crucii (30 minute). Gergely Kovács a evidențiat că valoarea deosebită a acestui film constă în faptul că nu a fost realizat la solicitarea bisericii, și că a fost prezentat de Televiziunea Româna în seria Rezistență prin cultură, dedicată celor ce au înfruntat opresiunea dictaturii.

Discursul de închidere al evenimentului i-a aparținut arhiepiscopului de Alba Iulia, ÎPS György Jakubinyi, care a sintetizat evenimentul. Publicul a urmărit cu deosebit interes mărturia bogat ilustrată prin evocarea amintirilor personale legate de marele episcop. Márton Áron este un martir viu care - deși a fost eliberat după șase ani de detenție - a rămas purtătorul umil al crucii, până la sfârșitul vieții sale, eroic, tacit. Nu a fost niciodată dispus să facă vreun compromis. "În privința legilor lui Dumnezeu și ale Bisericii nu cunosc compromisul" a repetat mereu cu fermitate. Papa Ioan Paul al II-lea l-a caracterizat pe Márton Áron ca fiind: "Integerrimus Domini famulus nullis parcens laboribus nullisque doloribus", adică integrul serv al lui Dumnezeu, care nu s-a refugiat nici în fața muncii, nici în fața suferinței.

La sfârșitul serii, Mons. Gergely Kovács a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă organizarea evenimentului de demnă comemorare a lui Márton Áron în Roma, și celor care au participat. I-a rugat pe cei prezenți să rostească împreună rugăciunea pentru beatificarea marelui episcop.

Pe 16 octombrie 2012, de la ora 8 dimineața, în capela Magna Domina Hungarorum aflată în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican va avea loc sfânta Liturghie în limba maghiară în memoria lui Márton Áron, celebrată de arhiepiscopul de Alba Iulia ÎPS György Jakubinyi.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat