Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Solonețu Nou: Pășind în Anul credinței

Cu mare bucurie comunitatea catolică din Solonețu Nou a început Anul Credinței, chiar la 11 octombrie 2012. Această schimbare de dată, pentru că știm că ar fi trebuit să începem împreună cu toate parohiile pe 14 octombrie, a fost necesară datorită faptului că mulți dintre tineri și copii trebuiau să plece în diferite acțiuni organizate de școală în colaborare cu Casa Polonă.

Astfel, după cum ne-a spus părintele paroh, cu învoirea Preasfințitului, am început Anul Credinței în mod solemn la ora 18.00. Acest lucru a fost precedat de sunetul măreț al clopotelor pe care le auzim de obicei duminica și în zi de mare sărbătoare. Nu se putea ca cineva să nu participe măcar sufletește, dacă fizic era angajat în vreo treabă ce nu-i permitea să vină la biserică.

Părintele paroh a început la 17.30 recitarea rozariului cu toți cei prezenți în biserică, anunțând intenția pentru ca Anul Credinței să fie trăit cu mare intensitate în întreaga parohie, în familii și de fiecare credincios în parte. Foarte mulți copii și tineri au trăit cu mare intensitate această rugăciune mai ales că noi am citit meditațiile de la fiecare mister al rozariului și fiecare dintre cei prezenți a spus câte un "Bucură-te, Maria".

Apoi a început sfânta Liturghie, iar noi, ministranții, pregătiți după un program bine stabilit de dinainte, cu focul, lumânările, crucea procesională, Sfânta Scriptură, Catehismul Bisericii Catolice și documentele Conciliului II Vatican, împreună cu părintele paroh, am mers în procesiune spre altar având sentimentul că participăm la un moment unic în viața noastră. Sfânta Liturghie a fost în limba polonă, dar o parte a fost și în limba română pentru eventual cei care nu înțeleg foarte bine limba polonă.

Cred că aceste sentimente au fost atât de mult amplificate și prin participarea sufletească la procesiunea cu lumânări care a avut loc la Vatican și pe care am urmărit-o cu mare însuflețire prin intermediul televiziunii TRWAM din Polonia. Am văzut foarte mulți tineri prezenți acolo, iar noi, tinerii de aici și din lumea întreagă, care nu am avut posibilitatea să fim prezenți acolo, ne-am unit să ascultăm mesajul Sfântului Părinte.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente frumoase de trăire pe care ni le oferă și sperăm să punem în practică tot ceea ce a ne-a învățat părintele la predică. Mi-a rămas în minte că cel puțin în fiecare duminică, în loc de rozariu așa cum eram obișnuiți să ne rugăm, ne vom ruga "Pacierz katolicki", adică vom recita toate acele formule de credință pe care le-am învățat la sfânta Împărtășanie. Eu cred că mulți dintre cei mai mari au uitat aceste formule de credință, poruncile, sacramentele etc. și va fi un moment de reînnoire a credinței.

Georgius Victor Ostrovshi


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat