Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Ana (Nita) Pal

În ziua de joi, 11 octombrie 2012, s-a întors în casa Tatălui ceresc sora Ana Pal, soră franciscană misionară de Assisi.

Sr. Ana s-a născut la 13 ianuarie 1938, în satul Nisiporești, comuna Botești (NT) și a intrat în institutul nostru în timpul regimului comunist. A început noviciatul în clandestinitate la 22 august 1987 și a făcut prima profesiune abia la 8 septembrie 1996 în capela comunității surorilor din Valea Mare (BC). Profesiunea perpetuă a făcut-o la 4 octombrie 1999, tot în capela de la Valea Mare. Întâlnirea cu Domnul a avut loc tot in această comunitate.

În timpul clandestinității, sr. Ana a slujit timp de cinci ani în Parohia Tămășeni, apoi a lucrat ca îngrijitoare într-o familie din Piatra Neamț. Și-a îngrijit, apoi, părinții bolnavi, trăind mereu cu dorința de a intra în comunitate. În tot acest timp a menținut mereu legătura cu surorile, sprijinindu-le cu munca ei, îndeosebi la confecționarea hainelor religioase pentru surori și pentru frații franciscani. După moartea părinților a intrat în institut, așa cum de mult dorise, făcând parte din mai multe comunități: Prăjești, Huși, București, Luizi-Călugăra și Valea Mare.

Viața ei a fost o continuă slujire în umilință și răbdare, caracteristici ce-i ieșeau în evidență. Noi, surorile, o amintim pentru zâmbetul și primirea delicată și amabilă a fiecăreia dintre noi, pentru bucuria pe care o emana ori de câte ori ne revedea și pentru gingășia ei maternă. Ne place s-o amintim văzând-o în rugăciune, în adorație în fața preasfântului sacrament, în pasiunea ei pentru lectura spirituală și în căutarea și cunoașterea tot mai profundă a lui Dumnezeu. Seninătatea și spiritul ei tânăr, iubirea de adevăr, disponibilitatea de a sluji chiar în suferință, bucuria de a-l sluji pe Domnul în lucrurile mici și de a-l vedea în evenimentele cotidiene, toate acestea ne conduc la dorința pe care o exprima deseori față de surorile din comunitate: "Când va veni, oare, momentul să merg la Tatăl?" Plecarea ei la Tatăl a fost neprevăzută, fiind chemată de el cu puține clipe înainte de deschiderea oficială a Anului Credinței, ea pregătindu-se să participe spiritual la acest eveniment al Bisericii. Setea de a-l cunoaște și vedea pe Dumnezeu a ajuns acum la desăvârșire, în întâlnirea ei personală cu Isus Cristos, Domnul vieții ei.

Trupul sorei Ana este depus în capela comunității surorilor din Valea Mare unde vineri, 12 octombrie 2012, la ora 16.00, se va celebra o sfântă Liturghie pentru odihna sufletului ei. După celebrare, ea va fi dusă în satul ei natal și depusă în biserică, iar la ora 19.00 va avea loc celebrarea unei alte Liturghii tot pentru sufletul ei.

Sâmbătă, 13 octombrie 2012, la Nisiporești, vor avea loc funeraliile sorei Ana începând cu ora 10.00, după care va fi înmormântată în cimitirul din apropierea bisericii, așa cum și-a dorit.

Fie ca toți cei care au cunoscut-o și cei care o vor cunoaște prin intermediul acestor rânduri s-o amintească in rugăciunile lor înaintea Domnului!

Dumnezeu s-o odihnească pe scumpa noastră soră Ana în pacea sfinților săi!

Surorile Franciscane Misionare de Assisi

Onești: Cenacol de rugăciune pentru a invoca reconcilierea (octombrie 2012)

Congregația "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" organizează, și anul acesta, schema de adorație euharistică: Cenacole de rugăciune pentru a invoca reconcilierea. Se ține în fiecare lună, pe data de 22 sau 26, în România și în alte țări, în comunitățile și în parohiile în care activează surorile și de patru ani este promovată și pe internet (www.ercis.ro și www.pastoratie.ro).

Prin această acțiune, surorile doresc să contribuie la răspândirea cultului euharistic, prima datorie a congregației, în spirit de reconciliere și ispășire, unde sunt așteptate toate persoanele, în mod special tinerii, dornici să-și reunească inimile într-o singură voce de rugăciune, pentru a-l cunoaște mai mult pe Dumnezeu și a-l adora pe el, singurul Răscumpărător.

Surorile mulțumesc tuturor acelora care, de aproape sau de departe, în taina inimii sau în comunitățile parohiale, se reunesc și împărtășesc rugăciunea de reconciliere prin această schemă propusă.

Fie ca Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor pentru eforturile și năzuințele depuse pentru "Slava lui Dumnezeu" cu o inimă mai bună și reconciliată.

Surorile lui Isus Răscumpărătorul

* * *

Textul schemei de adorație pentru luna octombrie 2012, în format pdf, poate fi descărcat dând clic aici.


 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat