Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea deschiderii Anului Credinței

În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc deschiderea solemnă a Anului Credinței, printr-o sfântă Liturghie începută la ora 10.30. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, fiind prezenți 83 de preoți reprezentanți ai celor 143 de parohii din Moldova (membrii Consiliului Prezbiteral, ai Consiliului Pastoral Diecezan, preoții de la Institutul Teologic, preoții și credincioși din parohiile și congregațiile din Iași). Au mai participat, seminariștii din Iași, numeroase persoane consacrate și credincioși laici. Celebrarea a fost animată de corul studenților de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

La începutul celebrării PS Aurel Percă, adresându-se tuturor celor prezenți în catedrală, a declarat că poarta credinței care îi introduce pe toți la viața de comuniune cu Dumnezeu și care permite în același timp intrarea în Biserica sa este mereu deschisă pentru toți. Pentru a trece acest prag trebuie să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu și să ne lăsăm plăsmuiți de harul care ne transformă. Această poartă ne deschide orizontul unui nou drum care ne poartă spre veșnicie. Totodată Preasfințitul a menționat că solemnitatea acestui eveniment este întărită și de faptul că în această zi se împlinesc 50 de ani de la deschiderea lucrărilor Conciliului Vatican II și 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice. Anul Credinței reprezintă un moment prielnic de revitalizare a credinței tuturor credincioșilor prin animarea cu un spirit de evanghelizare reînnoit și mai convingător, a declarat Preasfințitul adresându-se preoților prezenți.

După aceasta a urmat întronizarea celor trei izvoare ale credinței: Sfânta Scriptură, documentele Conciliului Vatican II și Catehismul Bisericii Catolice ce au fost așezate la loc de cinste, pentru ca astfel familiile și toți credincioșii, primind un imbold puternic, să citească, să înțeleagă și să pună în practică învățăturile cuprinse în ele.

A urmat apoi proclamarea lecturilor sfinte. Prima lectură luată din Cartea Faptele Apostolilor a evocat un episod din călătoriile apostolilor Paul și Barnaba, care prin harul lui Dumnezeu au trecut prin comunitățile păgâne pentru a le vesti cuvântul lui Dumnezeu și pentru a le deschide astfel și lor poarta credinței. Cea de-a doua lectură a fost luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni. Apostolul, adresându-se comunității din Efes le arată membrilor ei că și păgânii sunt părtași la aceeași făgăduință în Cristos și moștenitori ai împărăției cerurilor împreună cu ei. Astfel, Paul prin harul primit de la Dumnezeu a predicat evanghelia păgânilor, făcându-le cunoscută nemărginita bucurie a lui Cristos și înfăptuirea misterului ascuns de veacuri în el. Concluzionând, apostolul declară că prin intermediul Bisericii toate neamurile vor cunoaște bunătatea lui Cristos.

Textul evanghelic proclamat de către pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, luat din Evanghelia după sfântul Matei, a ilustrat momentul în care apostolii aflați în luntre îl văd pe Isus venind pe mare. Petru încearcă să meargă pe apă însă din cauza fricii începe să se scufunde. Cerându-i ajutorul lui Isus, acesta se apleacă asupra lui, întinzându-i mâna. Isus îi reproșează lui Petru slaba credință pe care o are.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Aurel Percă. Adresându-se tuturor celor prezenți în catedrală, preasfințitul a amintit faptul că celebrarea deschiderii Anului Credinței de la Iași este în deplină comuniune cu celebrarea aceluiași eveniment la Vatican, precum și cu celebrarea Sinodului Episcopilor ce se desfășoară în această perioadă, la Roma, unde este prezent și PS Petru Gherghel. La Iași, această deschidere are loc în prezența organismelor pastorale diecezane: Consiliul Prezbiteral, Consiliul Pastoral Diecezan, cu toți preoții din Iași, seminariștii și credincioșii prezenți la această celebrare. Preasfințitul a amintit faptul că alegerea acestei zile de către papa Benedict al XVI-lea pentru deschiderea Anului Credinței nu este deloc întâmplătoare: aniversarea deschiderii Conciliului Vatican II este o ocazie foarte bună pentru a ne concentra asupra acestui eveniment important din istoria credinței și care a marcat în mod determinant viața Bisericii, pentru a verifica incidența învățăturilor sale de-a lungul acestor ani. Celebrarea acestui An al Credinței este un moment prielnic pentru a reaprinde credința credincioșilor și a-i reînsufleți cu un spirit de evanghelizare tot mai convingător. Documentele conciliare reprezintă o busolă sigură de orientare în noul secol în care am intrat. Finalitatea acestor documente a fost tocmai de a arăta omului că adevărata credință nu este o teorie, ci este o întâlnire cu o persoană care trăiește în Biserică. Întâlnirea cu această persoană, Cristos, este cea care dă vieții o nouă orientare. Porta fidei este o poartă care trebuie să fie larg deschisă. Ea este permanent deschisă tuturor.

Anul Credinței răspunde unei duble finalități: pe de o parte redescoperirea rădăcinilor credinței prin întâlnirea cu persoana lui Cristos și vestirea acestui eveniment printr-un nou zel de evanghelizare, iar pe de altă parte descoperirea faptului de a crede într-o lume marcată de criză profundă, de individualism și descurajată de ideologiile care propun tot felul de soluții pentru fericirea omului, ajungându-se astfel la abandonarea iluzorie în puterea rațiunii. Omul de astăzi simte necesitatea de a merge la fântână, asemenea femeii samaritene, pentru a-l asculta pe Isus și a lua de la izvorul său apa cea vie. De aceea trebuie să regăsim gustul de a ne hrăni cu acest Cuvânt al lui Dumnezeu și cu pâinea vieții, oferită cu sprijinul celor care sunt discipolii săi.

Preasfințitul i-a îndemnat pe cei prezenți, ca împreună cu Biserica și cu păstorul ei suprem să parcurgă un an de har și de trăire intensă, intrând cu o dorință sinceră prin poarta credinței care se deschide în această zi. PS Aurel a menționat că pentru fiecare dintre noi acesta reprezintă un moment de har (kayros), căruia suntem chemați să-i dăm toată importanța. Scrisoarea pastorală de deschidere a Anului Credinței poartă numele de Porta fidei (Poarta credinței), imagine luată din relatarea activității lui Paul și Barnaba din Cartea Faptele Apostolilor. Metafora "porții" evocă ideea unui drum, al unei treceri. Credința nu este ceva dobândit pentru totdeauna și nici nu poate fi posedată în exclusivitate. Ea cunoaște un proces de creștere, gradual. În acest itinerar acționează atât Dumnezeu cât și omul: Dumnezeu este cel care deschide poarta prin intermediul oamenilor, fără a o forța. El așteaptă însă disponibilitatea omului. Credința este un dar care nu se impune și care cere colaborarea omului. Prin proclamarea acestui An al credinței să ne punem cu mult curaj pe cale, pe drumul ce duce la Isus, făcându-ne proprie rugăciunea discipolilor care rostesc adresându-se lui Cristos: "Doamne, mărește în noi credința!". În această cerere discipolii i se adresează Domnului acceptându-și limitele proprii pe care le trăiesc însă, încredințându-se celui care poate să ocupe golul lor. Credința este tocmai recunoașterea domniei lui Isus și încrederea în ea, mărturisindu-ne propriile limite și propria sărăcie. Acesta este paradoxul credinței: recunoscându-ne limitele proprii, lărgim spațiul în care Dumnezeu poate acționa, ne încredem pe deplin în acțiunea sa.

Referindu-se la textul evanghelic proclamat, Preasfințitul a insistat asupra imaginii apostolului Petru care manifestă o spontaneitate enormă. Este singurul dintre ucenici care coboară din barcă. În același timp apostolul manifestă și slăbiciunea care îi aduce reproșul lui Isus. În această fragilitate îi vine în ajutor Isus. Mesajul este clar: suntem chemați să avem o mare credință în Domnul și să știm că în ciuda slăbiciunilor noastre el nu ne abandonează.

Celebrarea a continuat cu mărturisirea credinței și rugăciunea credincioșilor rostită de pr. rector Benone Lucaci.

La finalul celebrării, cei prezenți în catedrala din Iași au ascultat mesajul PS Petru Gherghel, care în această perioadă se află la Roma, pentru a participa la celebrarea Sinodului Episcopilor. Preasfințitul a declarat prețuirea sa pentru cei adunați în jurul Preasfințitului Aurel Percă, îndemnându-i totodată ca în acest an să-l cunoască tot mai mult pe Isus, ascultând cuvântul său și preocupându-se ca acesta să ajungă la toți oamenii, cerând împreună cu discipolii: "Doamne, mărește în noi credința!".

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 octombrie: Iași: Deschiderea Anului Credinței


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat