Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Încheierea cursului "Integrarea credinței și a vieții"

Luni, 8 octombrie 2012, la sfânta Liturghie de la ora 18.00, celebrată în capela Căminului de Bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași, s-a încheiat cursul de formare "Integrarea Vieții și a Credinței". Acest curs a fost organizat de către Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" în colaborare cu Institutul Craighead și s-a desfășurat în perioada aprilie - octombrie 2012, în patru module.

La acest curs au participat cu deschidere și entuziasm un număr de 16 persoane, de vârste, caractere și poziții sociale diferite. Formatorii care au lucrat cu grupul de cursanți au fost: Pauline Petrie, directoarea Institutului Craighead, Anne MacDonald din Scoția și sr. Ruth Casey din Congregația "Însoțitoarele Credincioase ale lui Isus". Formatoarele au fost ajutate de o echipă organizatorică și de un traducător.

Pentru a releva importanța și valoarea acestui curs, vă prezentăm pe scurt tema și scopul fiecărui modul.

Primul modul a avut tema "Deprinderi de comunicare și de construire a încrederii", scopul fiind să formeze deprinderi interpersonale de ascultare, interacțiune în grup și promovare.

Tema celui de-al doilea modul a fost "Creștinism și preocupare socială", iar scopul acestuia a fost sprijinul reciproc în legarea credinței și a dreptății prin înțelegerea și cunoașterea societății și a învățăturilor Bisericii în domeniul social.

Al treilea modul a avut tema "Cuvântul lui Dumnezeu în Scriptură, viață și comunitate", iar scopul a fost acela de a realiza legătura dintre realitatea pe care o trăim în comunitățile noastre și credința pe care o practicăm, având la bază Biblia și experiența noastră de viață.

Tema celui de-al patrulea modul a fost "Rugăciunea ignațiană / discernământ / acțiune", iar scopul a fost acela de a oferi participanților posibilitatea să exploreze metodele pastorale pentru construirea Împărăției lui Dumnezeu în zilele noastre.

Cel mai important moment al încheierii cursului a fost celebrarea sfintei Liturghii de către PS Aurel Percă, episcop Auxiliar, împreună cu pr. Iosif Dorcu, pr. Iosif Iacob, pr. Daniel Butacu și pr. Egidiu Condac care ne-a însuflețit cu predica sa și ne-a îndemnat să punem în practică în viața zilnică tot ceea ce am învățat la acest curs.

După Liturghie a avut loc ceremonia înmânării certificatelor, moment deschis de sr. Ana P. și de discursul doamnnei Pauline Petrie, urmat de unele mărturii, de cuvintele pline de spirit ale Preasfințitului Aurel Percă, de cuvintele de mulțumire ale Mariei M., asistentă socială și membru al echipei. Înmânarea certificatelor s-a desfășurat într-o atmosferă de familie și de bucurie, la această atmosferă a contribuit și corul tinerelor și al surorilor de la Casa Providenței, cor condus de Marius Mădălin Munteanu.

Moment important și emoționant a fost și pentru sr. Lucia B., care a fost primită oficial ca membru al Institutul Craighead.

A urmat o agapă frățească, cu salutările și felicitările călduroase adresate cursanților, formatorilor și tuturor persoanelor implicate în desfășurarea acestui curs.

Suntem cu toții mulțumiți de tot parcursul acestui curs, de tot ceea ce ne-a fost oferit (activități, teorie, jocuri de grup, momente de rugăciune și de reflecție personală etc.). Îi mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu pentru această îmbogățire, apoi adresăm mulțumirile noastre echipei care a organizat activitățile, surorilor care ne-au găzduit, doamnelor care au venit cu zel și entuziasm de fiecare dată, tocmai din îndepărtata Scoție.

Mulțumim Preasfințitului Aurel care ne-a bucurat și ne-a încurajat la o viață sfântă prin prezența și prin cuvintele sale, precum și tuturor preoților care ne-au onorat cu prezența și cu rugăciunea lor.

Redăm cele trei mărturii de deosebită importanță:

"Acest curs a fost pentru mine o experiență frumoasă și îmbogățitoare, în cadrul căreia am avut ocazia să cunosc persoane deosebite și deschise care m-au ascultat și mi-au acordat încrederea lor. Cred că Dumnezeu este prezent pretutindeni cu noi, indiferent de momentele prin care trecem, bune sau rele. El ne ghidează pașii în viață și ne ajută de fiecare dată când ne pierdem speranța. Pe parcursul acestui curs am învățat că a asculta este o deprindere și o disciplină și trebuie să reușim să ascultăm cu inima, să fim mai toleranți cu ceilalți și să nu lăsăm problemele cotidiene să ne întunece vederea, să nu cădem în dezolare ci să căutăm mereu luminița de la capătul tunelului, să-l căutăm pe Dumnzeu!" (Lucia A.)

"Vă mulțumim că ne-ați dat posibilitatea de a participa la cursul de integrare a vieții și a credinței. Fiecare dintre noi am venit cu propriile așteptări, realizând de fapt că aveam nevoie de un nou început, de un nou înțeles sau doar de un impuls pentru a ne continua activitatea de zi cu zi. De fapt, participând la acest curs, am descoperit mult mai mul: am văzut că deși provenim din locuri diferite, suntem de diferite vârste sau avem roluri diferite în comunitățile din care facem parte, suntem parte a planului lui Dumnezeu. Am realizat importanța reflecției și a rugăciunii pentru o mai bună cunoaștere a propriei persoane în raport cu voința lui Dumnezeu și faptul că el așteaptă să fim deschiși darurilor pe care ni le dă pentru a fi agenți ai schimbării în lumea care ne înconjoară. Am descoperit importanța comunității și a grupului, lucrând deseori pentru căpătarea încrederii în noi înșine, dar și în ceilalți. Am căutat scopul și însemnătatea în viața noastră și am realizat că fără Dumnezeu e greu să ne dăm seama de sensul din viața noastră. Astăzi ne punem la dispoziția lui, rugându-l să ne accepte ca și ucenici ai Săi cu defectele și greșelile noastre dar cu entuziasm și cu disponibilitatea de a participa la planul său de mântuire cu ceea ce noi suntem și am devenit. Mulțumim tuturor pentru disponibilitate, pentru deschidere și pentru toată încrederea de care am avut parte pe parcursul întregului curs! Închei cu o rugăciunea sfântului Ignațiu, "Principiul și fundamentul", care mi-a plăcut foarte mult: «Dumnezeul meu, când iubirea ta s-a revărsat în creație, tu te-ai gândit la mine. Eu exist prin iubire, din iubire, pentru iubire. Lasă ca inima mea, Dumnezeule, mereu să recunoască, să iubească, și să se bucure de bunătatea ta, în creația întreagă. Condu tot ceea ce este în mine la slava ta. Să nu caut și să nu aleg să fiu altfel decât așa cum dorești și vrei Tu. Amin»" (Antonina D.)

"La începutul acestui curs simțeam nevoia unei reînnoiri interioare. Am primit din plin acest dar al reînnoirii interioare și nu numai: am primit, de-a lungul acestui curs o confirmare a valorilor creștine și religioase pe care le trăiesc și în același timp am primit o metodă prin care să-mi reorganizez ceea ce fac zilnic în viața de apostolat. Doamna Pauline ne-a amintit de copacul vieții și de cartoful pe care la un moment dat l-am primit în timpul cursului. Eu, personal, doresc să adaug «drumul credinței», joc, dar dinamic și profund care m-a ajutat să-mi revăd pașii credinței de la botez până în prezent. În concret, vă dau doar câteva exemple, câteva elemente care mi s-au părut importante: viața de echipă, spiritul de grup, ascultarea profundă, conflictul, discernământul, libertatea interioară. Această formare umană, spirituală și profesională în lumina evangheliei și a spiritualității ignațiene este la baza dezvoltării societății, de aceea aș dori ca mai mulți operatori sociali să poată participa la un astfel de curs, cât mai mulți!" (Sr. Victoria P.)

Ne rugăm pentru ca toate aceste haruri și binecuvântări să aducă roade pentru viața veșnică, începând de acum, cu fiecare moment și cu fiecare zi a Anului Bisericesc dedicat Credinței.

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Iași: Încheierea cursului "Integrarea credinței și a vieții"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat