Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Verona: Comunitatea românilor la ceas aniversar

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, amintindu-ne cu bucurie de locurile natale, duminică, 7 octombrie 2012, s-a celebrat hramul comunității catolice române din Verona, care o are ca protectoare pe sfânta Tereza a Pruncului Isus. În acest an, evenimentul a fost unul deosebit, împlinirea a 10 de ani de la înființarea comunității.

Câteva sute de credincioși au umplut biserica "San Pio X" din Verona, lăcașul de cult unde în fiecare duminică se celebrează sfânta Liturghie în limba română. Fiind hramul comunității, au participat la sărbătoare credincioși nu doar din acest oraș, ci și din localitățile învecinate.

Sfânta Liturghie a hramului a început la ora 11.30, copii și ministranții cu trandafiri în mâini, amintindu-ne de revărsarea petalelor de trandafiri din cer a sfintei Tereza, au însoțit preoții la altar. Prezența celor mici la altar, cu frumoasele costume populare, au dat o notă delicată sărbătorii, implicându-se astfel la momentele importante ale celebrării, citirea lecturilor, rugăciuni credincioșilor, ofertoriu la care fiecare copil a oferit câte un trandafir Domnului în amintirea sfintei Tereza.

În cuvântul de învățătură, părintele Richard Toth, paroh la Pralea, ne-a condus spiritual în trecut, în aceea familie sfântă în care s-a născut Marie-Francoise-Therese, care mai târziu va deveni sfânta Tereza de Lisieux și care a arătat tuturor că secretul fericirii omului, nu stă în putere, nu stă în eliminarea lui Dumnezeu, ci fericirea, avea să spună "mica floare", stă tocmai în acceptarea lui Dumnezeu, în simplitate și umilință. Părintele ne-a mai amintit că pe 11 octombrie 2012 vom începe un timp special de aprofundare a credinței, Anul Credinței, așa cum ne invită pe toți și patrona comunității noastre, sfânta Tereza, să regăsim entuziasmul și prospețimea credinței, pentru a înainta pe calea sfințeniei".

La finalul celebrării, părintele Laurențiu Ignat a mulțumit preoților prezenți, într-un mod deosebit părintelui Radu Cefan, care și-a încheiat misiunea de responsabil al comunității greco-catolice din Verona, pentru sprijinul spiritual pe care la dat comunității noastre, oaspeților prezenți, corului și tuturor celor care s-au implicat pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă.

Bucuria care a umplut inima românilor în această zi de hram a fost una deosebită. Celebrarea sfintei Liturghii, veșmintele populare, melodiile și dansurile populare, cozonacii, sarmalele și micii pregătiți după rețetele doar de români știute, le-au făcut pe unii dintre ei să exclame: "Parcă am fi acasă".

Sfânta Tereza a Pruncului Isus să reverse asupra tuturor, belșug de pace și ploaie de haruri!

* * *

Comunitatea romano-catolică română din Verona prinde viață odată cu numărul mare de români care au imigrat în această regiune în căutarea unei vieții mai bune după anul 1990. În ceea ce privește românii catolici de rit latin sosiți la Verona, la început erau greu să fie reperați. Inițial asistența spirituală se desfășura în bisericile propuse de Caritas sau centrul Imigrantes. Ulterior, timp de câțiva ani, înainte de sărbătorile Nașterii Domnului și de Înviere, catolicii români au avut ocazia să participe la sfânta Liturghie celebrată în limba română de preoții români care se aflau la studii sau în orașele apropiate. Numărul credincioșilor creștea în fiecare an, majoritatea proveneau din Dieceza de Iași, iar Episcopia de Iași a decis să trimită un preot român care să păstorească comunitatea din Verona.

În anul 2002 a ajuns la Verona părintele Maricel Medveș, care a încercat să formeze o comunitate prin participările la sfânta Liturghie și întâlnirile tradiționale românești. După trei ani, pr. Maricel s-a întors în țară, iar Liturghiile erau celebrate de preoții din Padova. La sfârșitul anul 2005 comunitatea a trăit un moment de bucurie pentru că PS Petru Gherghel, episcopul de Iași, i-a încredințat pastorația românilor din Verona părintelui Daniel Mărtinaș.

Timp de șase ani, prin disponibilitatea și amabilitatea părintelui, sfânta Liturghie s-a celebrat în fiecare duminica la Verona și în alte localități din împrejurimi. În acești ani întâlnirile tradiționale românești, sărbătoarea popoarelor și pelerinajele la locurile sfinte au reușit să contureze ce înseamnă a fi o comunitate. Comunitatea a crescut moral și spiritual cu sprijinul spiritual al pr. Daniel Mărtinaș și al celorlalți preoți , amintindu-l cu prețuire și pe părintele Radu Cefan, păstorul comunității greco-catolice din Verona, care anul aceasta s-a întors în România.

Din septembrie 2011, comunitatea romano-catolică din Verona are un nou păstor, pr. Laurențiu Ignat. Deși e nou venit, s-a integrat destul de repede în această comunitate având deja o experiență în comunitatea catolică română din Torino.

Mulțumim pe această cale, tuturor preoților care s-au îngrijit de sufletele noastre, aici, departe de țară, cât și Diecezei de Iași și Verona, pentru sprijinul moral și spiritual pe care l-au dat românilor.

Comunitatea romano-catolică din Verona

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 octombrie: Verona: Comunitatea românilor la ceas aniversar


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat