Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Funeraliile pr. Ștefan Erdeș

Pr. Ștefan Erdeș, decedat în ziua de 7 octombrie 2012, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 10 octombrie, la Bacău, unde a slujit 33 de ani.

Începând cu ora 10.30, s-a celebrat Liturghia de înmormântare în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău. PS Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, PS Anton Coșa și aproximativ 180 preoți.

Au participat mii de credincioși din Bacău, din localitățile vecine și din Butea, comunitatea natală a părintelui. S-au ocupat toate locurile din biserică, din bănci și de pe culoare. Restul credincioșilor s-au adunat în fața bisericii. Au fost prezenți și numeroși credincioși ortodocși.

Trupul neînsuflețit al pr. Ștefan Erdeș fusese depus în biserică încă de duminică. De atunci, credincioșii nu au încetat să vină la biserică și să înalțe rugi pentru părintele lor drag.

Înainte de Liturghia înmormântării, fiecare credincios a primit o amintire cu părintele Ștefan. S-au distribuit 5.000 de amintiri.

La începutul Liturghiei, pr. Ciprian Bișoc a prezentat pe scurt biografia părintelui răposat. În omilia ținută de ÎPS Ioan Robu a fost evidențiată convingerea exprimată la Liturghie de Prefața I pentru răposați: "În Cristos ne-a strălucit speranța învierii fericite, astfel încât pe noi, cei întristați de certitudinea morții, să ne mângâie făgăduința învierii viitoare". Arhiepiscopul de București ne-a amintit că, deși acum suntem întristați de plecarea părintelui Ștefan, ne menținem fermi în speranța că acela care a plăcut Domnului pe acest pământ are acum un loc veșnic în ceruri. Părintele Ștefan i-a plăcut Domnului pentru că a slujit cu dăruire lui Dumnezeu și fraților întru credință. A știut să mențină unită comunitatea catolică din Bacău în timpurile grele ale regimului de tristă amintire. A reușit să creeze spiritul de solidaritate între credincioșii încredințați lui.

La finalul Liturghiei, un copil și un credincios din comunitatea din Bacău au amintit de marele dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut prin părintele Ștefan. "Fericim astăzi buzele care ne-au vestit cuvântul lui Dumnezeu. Fericim astăzi mâinile care ne-au binecuvântat, mâinile care în taina Spovezii au dezlegat nodul păcatelor noastre, mâinile care, chiar dacă pentru scurt timp, au fost încătușate de oamenii răi". Au luat cuvântul și autoritățile locale. PS Anton Coșa a transmis salutul fratern și gândul pios cu care preoții din Dieceza de Chișinău s-au unit în rugăciune cu noi.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus în procesiune spre Cimitirul Central din Bacău. În față erau tabloul cu chipul părintelui și multe coroane. Alaiul de preoți și mulțimea credincioșilor au format o procesiunea impresionantă.

La cimitir, părintele Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, le-a mulțumit episcopilor, preoților și credincioșilor care au participat la înmormântare și i-a îndemnat în continuare la rugăciune pentru părintele răposat.

Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne,
Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească!
Să se odihnească în pace! Amin

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 octombrie: Bacău: Înmormântarea pr. Ștefan Erdeș (album foto)


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat