Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas oferă ieșenilor un centru de calificare, consiliere și orientare profesională

Funcțional încă din anul 2011, "Centrul de Resurse pentru Incluziunea Socială" (CRIS) a fost gândit ca o structură coordonatoare în cadrul rețelei de incluziune socială Caritas, aceasta fiind funcțională în prezent în zonele Nord-Est și Centru ale României și, mai ales, ca pe o soluție locală pentru regiunea Iași pentru a se veni în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor noștri în ceea ce privește incluziunea pe piața muncii.

În cadrul centrului se oferă cursuri gratuite de calificare profesională, consiliere și orientare profesională. Categoriile țintă vizate sunt femeile, tinerii care părăsesc centre de plasament, persoane cu handicap, șomerii dar și alți oameni aflați în căutarea unui loc de muncă ce provin din medii sociale aflate la risc de excluziune socială.

Dotat cu o sală de consiliere și una de conferințe echipată modern și foarte încăpătoare, CRIS deține o sală de masaj dotată cu mese ultramoderne necesare orelor practice de formare pentru persoanele cu handicap care doresc să obțină certificat de "Tehnician maseur". Reprezentând o construcție pe termen lung acesta se constituie într-o resursă importantă de formare, calificare și recalificare profesională atât pentru grupurile vulnerabile cât și pentru specialiștii din domeniul social.

"De mulți ani exista dorința de a înființa un astfel de centru. Analizând problemele identificate și discutând în cadrul ședințelor de lucru cu ai mei colegi din Caritas, am identificat soluția de a elabora și implementa programe de calificare și orientare profesională într-un cadru organizațional destinat exclusiv incluziunii pe piața muncii. Dat fiind faptul că am identificat la mulți dintre beneficiarii noștri multe probleme legate de absența unui loc de muncă stabil, ne-am dorit să putem oferi ieșenilor șansa de a obține în mod gratuit certificate de calificare profesională în urma cursurilor organizate de Caritas. Mai mult, pentru a continua munca de asistență socială în vederea incluziunii pe piața muncii, am reușit să elaborăm și un program de consiliere și orientare profesională pe care să-l implementăm atât în cele șase stații de incluziune socială pe care le avem în zona Moldovei și în județul Harghita", a declarat Diana Tamaș, coordonatorul departamentului "Formare".

"Este binecunoscut faptul că persoanele cu handicap întâmpină mari dificultăți atunci când vor să muncească cu forme legale. De exemplu, într-un raport realizat de experții Societății Academice din România cu sprijinul colaboratorilor de la Fundația Motivation România și publicat în luna septembrie a anului 2010, se arată că, în ciuda faptului că toate strategiile guvernamentale au plasat integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități printre priorități, în țara noastră rata ocupării persoanelor cu dizabilități este semnificativ mai scăzută comparativ cu populația generală. Fapt îngrijorător, semnalat mai ales în presă, și confirmat de statistici, persoanele cu handicap sunt stigmatizate pe piața muncii. Pe baza acestor constatări, am ales să includem în strategia de funcționare a centrului de resurse pentru incluziune socială un pachet de servicii sociale destinat exclusiv persoanelor cu handicap. Într-o primă fază le-am oferit șansa de a se califica în meseria de «Tehnician maseur» și am fost preocupați să elaborăm și să dezvoltăm programe cât mai variate ce vizează incluziunea socială pe piața muncii pentru această categorie", a declarat Dănuț Cojocariu, coordonatorul departamentului "Economie socială".

Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială: Iași, strada Vasile Lupu, nr. 134 (clădirea cu salina, mezanin); tel. 0332/730644; e-mail: contact@caritas-iasi.ro.

Caritas Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat