Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințire de diaconi la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan (II)

În ziua de 4 octombrie 2012, dată la care Biserica celebrează sărbătoarea sfântului Francisc de Assisi, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, odată cu sărbătorirea fondatorului Ordinului Franciscan și hramul institutului, a avut loc sfințirea a 20 de diaconi: 16 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sf. Iosif" din România, 3 pentru Ordinul Fraților Minori Capucini - Custodia "Fericitul Ieremia" din România și 1 pentru Congregația "Fii Iubirii Milostive".

Sfânta Liturghie și hirotonirea diaconală au fost prezidate de Excelența Sa Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, alături de care au concelebrat părintele provincial Emilian Cătălin, ministru provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali "Sfântul Iosif" din România, părintele Leon Budău, superior regular al Custodiei Fraților Minori Capucini, "Fericitul Ieremia" din România, Părintele Franco Sbarbati, delegatul Congregației "Fiii Iubirii Milostive", părintele Fernando Manni, superior al Congregației "Fiii Iubirii Milostive" din Barticești, părintele Danillo Holț, vicar provincial al Provinciei Franciscane Conventuale din Slovenia, împreuna cu aproximativ 180 de preoți, tuturor acestora unindu-li-se în rugăciune un număr însemnat persoane consacrate, seminariști și credincioși.

Celebrarea a început cu procesiunea care a pornit din amfiteatru, de unde crucea procesională, ministranții, candidații la treapta diaconatului și preoții concelebranți, împreună cu PS Petru Gherghel, sub razele blânde ale soarelui, s-au îndreptat spre altarul și spațiul pregătit pe platoul din fața institutului. Procesiunea a fost însoțită de cântecul înălțător al corului dirijat de pr. Ciprian Antălucă și format din corurile reunite ale comunităților catolice din Tămășeni, Pildești și Luizi-Călugăra, corul fraților studenți, postulanți și corul liceului, având ca acompaniament instrumental orga și cvartetul "Clasic Festiv" și acompaniind pe parcursul ei întreaga sfânta Liturghie.

Odată cu semnul sfintei cruci și cu salutul introductiv, PS Petru a început sfânta Liturghie, după care pr. Eugen Răchiteanu, guardianul conventului de la Roman, a adresat salutul său, în numele întregii comunități a fraților și a exprimat Preasfințitului cererea de a prezida sfânta Liturghie și celebrarea sfințirii de diaconi.

După cuvântul adresat de PS Petru Gherghel, sfânta Liturghie a continuat cu Liturgia Cuvântului.

Îndată după proclamarea Evangheliei, părintele rector Teofil Petrișor a făcut apelul candidaților la diaconat:

  • Din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sf. Iosif" din România:

    • fr. Cristian Aiojoaei, din Parohia Trupul și Sângele Domnului - Gherăești (NT);

    • fr. Marius-Cătălin Alistar, din Parohia Sfântul Anton de Padova - Faraoani (BC);

    • fr. Vlad-Bogdan Bejan, din Parohia Trupul și Sângele Domnului - Horlești (IS);

    • fr. Sergiu Bolog, din Parohia Înălțarea Domnului - Sagna (NT);

    • fr. Mihai Dâscă, din Parohia Trupul și Sângele Domnului - Gherăești (NT);

    • fr. Eduard Enășcuț, din Parohia Sfinții Petru și Paul - Traian (NT);

    • fr. Sergiu-Cătălin Farcaș, din Parohia Sfântul Anton de Padova -Târgu Frumos (IS);

    • fr. Iulian Ghiuzan, din Parohia Coborârea Duhului Sfânt - Adjudeni (NT);

    • fr. Mihăiță Herciu, din Parohia Schimbarea la Față a lui Isus - Văleni (BC);

    • fr. Ioan Iojă, din Parohia Adormirea Maicii Domnului - Iași;

    • fr. Eremia-Antonel Mîrț, din Parohia Sfântul Francisc din Assisi - Rotunda (NT);

    • fr. Ștefan Mîrț, din Parohia Sfântul Anton de Padova - Răchiteni (IS);

    • fr. Iosif Robu, din Parohia Înălțarea Sfintei Cruci - Săbăoani (NT);

    • fr. Rafael Sumănaru, din Parohia Înălțarea Sfintei Cruci - Luizi-Călugăra (BC);

    • fr. Romeo Sumănaru, din Parohia Înălțarea Sfintei Cruci - Luizi-Călugăra (BC);

    • fr. Marius-Ciprian Tomulesei, din Parohia Sfântul Iosif Muncitorul - Piatra-Neamț.

  • Din partea Ordinului Fraților Minori Capucini - Custodia "Fericitul Ieremia" din România

    • fr. Irimia Bejan, din Parohia Sfântul Iosif Muncitorul - Galbeni (BC);

    • fr. Daniel-Cosmin Constantin, din Parohia Sfântul Iosif - Buzău;

    • fr. Anton Tancău, din Parohia Sfânta Ana - Lespezi (BC).

  • Din partea Congregației "Fii Iubirii Milostive"

    • Iosif Ghența, din Parohia Înălțarea Sfintei Cruci - Luizi-Călugăra (BC)

Apelul candidaților a fost urmat de răspunsul afirmativ, sigur și ferm al acestora, după care s-a ținut omilia, în cadrul căreia PS Petru a amintit mai întâi despre actualitatea sfinților în viața oamenilor din zilele noastre și despre mărturia pe care ei o oferă despre iubirea și bunătatea lui Dumnezeu. Între toți aceștia se remarcă sfântul Francisc de Assisi, într-un mod deosebit astăzi, când sfânta Biserica îl sărbătorește și îl prezintă lumii ca pe un sfânt mereu actual, care, chiar și după atâtea secole are, încă atât de multe de spus omenirii. Imagine fidelă a lui Cristos umil, cast, ascultător și sărac, adevărat model de simplitate, Francisc este fratele universal ce se află în profundă comuniune cu Dumnezeu, cu oamenii, cu natura: fratele soare, sora apă și chiar cu "sora vreme bună", pe care a mijlocit-o pentru noi cu prilejul acestei zile atât de speciale. Mai mult decât aceasta, sfântul Francisc se evidențiază în mod eminent prin faptul că a considerat atât de importantă valoarea slujirii încât a dorit să rămână diacon pe durata întregii sale vieți. Având înaintea lor un exemplu atât de edificator, Preasfințitul i-a îndemnat pe viitorii părinți diaconi ca, în noua misiune ce le va fi încredințată, să îl urmeze pe Cristos, tinzând asemenea sfântului Francisc, mereu tot mai mult spre idealul evanghelic al simplității, umilinței, castității, ascultării și al sărăciei, virtuți care să strălucească în ei, atât prin vestirea cuvântului Domnului și slujirea carității, cât mai ales prin propria lor trăire de viață.

Omilia a fost urmată de continuarea ritualului propriu-zis al hirotonirii diaconale. Mai întâi candidații au promis ascultare și respect episcopului diecezan și superiorului lor legitim, iar după aceasta, prosternându-se, s-au unit în rugăciune cu întreaga adunare, care, așezată în genunchi a cântat "Litania tuturor sfinților". Apoi a fost făcută rugăciunea solemnă de consacrare și invocare a Duhului Sfânt și a fost îndeplinit ritualul impunerii mâinilor de către episcop. Următorul moment a constat în îmbrăcarea veșmintelor sacre diaconale. Nu în cele din urmă, episcopul a încredințat fiecăruia Sfânta Evanghelie, gest liturgic însoțit de îndemnul: "Primește cuvântul lui Dumnezeu al cărui crainic ai devenit. Ai grijă ca tot ceea ce citești să crezi; ceea ce crezi să predici; ceea ce predici să practici". Ritualul a luat sfârșit cu îmbrățișarea din partea Preasfințitului și dăruirea păcii.

Odată cu primirea darurilor, sfânta Liturghie a continuat cu celebrarea liturgiei euharistice, noii diaconi slujind la altar și distribuind sfânta Împărtășanie.

După momentul împărtășaniei, unul dintre diaconi a adus mulțumiri lui Dumnezeu și tuturor acelora care i-au însoțit cu dragoste și plini de solicitudine pe parcursul anilor de formare: părinți, formatori, rude și prieteni, profesori, binefăcători, colegi și totodată întregii adunări prezente la sărbătoare, în jurul păstorului diecezei și al preoților uniți cu el.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și cu o fotografie de grup, spre frumoasă și vie amintire, după care diaconii nou sfințiți au fost felicitați de invitații lor, bucurându-se apoi împreună cu aceștia de momentele plăcute ale unei agape fraterne.

Felicitări noilor părinți diaconi și mult har în slujirea pe care Domnul le-a încredințat-o!

Fr. Cristian Aiojoaei, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Sfințire de diaconi la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat