Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași

An de an, în luna octombrie, la inițiativa Federației Acțiunea Catolică din România, se desfășoară proiectul Zilele Acțiunii Catolice, proiect care unește asociațiile de Acțiune Catolică din întreaga țară. În acest an, săptămâna Zilele Acțiunii Catolice s-a desfășurat în perioada 21-28 octombrie 2012, având tema: "Laici coresponsabili în misiunea Bisericii" subliniată de motoul: "Voi sunteți sarea pământului. Voi sunteți lumina lumii" (Mt 3,13-14).

O activitate desfășurată în parohiile din Dieceza de Iași unde este prezentă Acțiunea Catolică a fost comemorarea în ziua de 22 octombrie, în cadrul sfintelor Liturghii, a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, patronul spiritual al Federației Acțiunea Catolică din România. Evenimentul a fost evidențiat și prin vizionări de film sau scurte prezentări ale vieții fericitului Ioan Paul al II-lea.

Pe durata întregii săptămâni în asociațiile de Acțiune Catolică din Dieceza de Iași, copiii, tinerii și adulții au organizat și participat la activități specifice laturilor caracteristice Acțiunii Catolice: latura liturgică, latura caritativă, latura cultural-recreativă și cea formativă.

S-au desfășurat rugăciuni de Lectio divina, devoțiunea Rozariului, animarea sfintelor Liturghii, cateheze pe tema responsabilității laicilor în Biserică și societate, vizite la bolnavi, activități de strângere de fonduri pentru țările din misiune, spectacole și seri distractive, sesiuni formative pe tema coresponsabilității. Toate aceste activități au dus la promovarea Acțiunii Catolice în comunitățile parohiale, comuniunea membrilor grupurilor parohiale, atragerea de noi membri, responsabilizarea lor și aprofundarea rolului laicilor în Biserică, mai ales în acest an dedicat credinței când am sărbătorit 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II.

După cum a transmis Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, referitor la coresponsabilitate, în mesajul adresat Adunării Generale a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, desfășurat în august la Iași, "coresponsabilitatea necesită o schimbare de mentalitate în mod special cu privire la rolul laicilor în Biserică, care trebuie considerați nu ca și «colaboratori» ai clerului, dar ca persoane care, în mod real, sunt «coresponsabile» de existența și acțiunea Bisericii. Este important să se consolideze un laicat matur și implicat, capabil de a da contribuția sa proprie și specifică misiunii ecleziale, respectând ministerele și sarcinile pe care fiecare le are în viața Bisericii și fiind întotdeauna într-o comuniune strânsă cu episcopii". În noul an asociativ, Acțiunea Catolică își propune, odată cu redescoperirea credinței, să aprofundeze mai mult semnificația coresponsabilității și să o pună în practică în viața de zi cu zi, membrii și simpatizanții ei angajându-se tot mai responsabil, călăuziți de păstorii comunității, în trăirea laicatului lor în slujba Bisericii și a societății.

Ecoul parohiilor:

"Tinerii din parohia noastră s-au rugat Sfintei Fecioare Maria, organizând un rozariu, împreună cu părintele vicar Ovidiu-Ciprian Solomon. (...) A fost un moment care ne-a unit în fața altarului, fiind și marți, zi închinată sfântului Anton, patronul nostru sufletesc" (Parohia "Sfântul Anton" Iași).

"În perioada 21-28 octombrie 2012, conform proiectului național al Acțiunii Catolice, la nivel parohial s-au desfășurat diferite activități, cateheze, rugăciuni, intenții speciale, pentru a ajuta la redescoperirea și întărirea credinței în comunitatea noastră și promovarea unor noi membrii în Acțiunea Catolică. Împreună, laici și preoți să fim responsabili pentru răspândirea credinței în lume. Toate manifestările spirituale și recreative au culminat cu o Liturghie specială (...). S-au pus intenții speciale pentru zelul membrilor Acțiunii Catolice și rodnicia ei în comunitatea noastră și în țară" (Parohia "Sfânta Maria, Regină" din Mărgineni).

"În ciuda faptului că cerințele de la școală erau colosale, responsabilii laturilor AC împreună cu animatorii au oferit o parte din timpul lor pentru a organiza și alte activități. Astfel, vineri după-amiază s-au reîntrunit câțiva tineri pentru a confecționa câteva felicitări să le ofere bătrânilor și copiilor de la casa surorilor "Misionarele Pătimirii lui Isus" din Butea și a pregăti un mic spectacol. Sâmbătă dimineața, cu mult entuziasm și curiozitate, am plecat în grabă spre cei care ne așteptau. Acest schimb de experiență ne-a îmbogățit reciproc. Cu zâmbetul pe buze am încheiat o săptămână, iar cu mult entuziasm am pătruns în alta, străduindu-ne să investim talanții primiți și să creștem în credință!" (Parohia "Isus, Bunul Păstor" Roman)

"Ne-am îmbogățit spiritual în această săptămână prin participarea la rugăciunea rozariului și sfânta Liturghie, la Lectio divina, prin vizionarea unei prezentări asupra vieții fericitului Ioan Paul al II-lea, patronul spiritual al Acțiunii Catolice, și prin aprofundarea mesajului Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea adresat Adunării Generale FIAC, în urma căruia ne-am luat propunerea de a cultiva între noi și în relațiile cu celelalte grupuri din comunitate sentimente de iubire fraternă, asemeni primei comunități creștine. Copiii au participat la cateheză, au contribuit la curățenia mormintelor, s-au implicat în programul cultural pentru Ziua Recunoștinței. Săptămâna a culminat cu Ziua Recunoștinței, zi de mulțumire pentru toate darurile primite în acest an și de rugăciune pentru sporirea iubirii și a credinței în comunitatea parohială" (Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Valea Mare).

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-28 octombrie: Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat