Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cireșoaia: "Peregrinatio Mariae"

În perioada 21-24 octombrie 2012, icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Fecioare Maria de la Cacica a poposit în mijlocul comunității din Cireșoaia.

A ajuns și aici, în "Valea binecuvântată a Slănicului", așa cum spunea cândva părintele Viorel Ababei. Metaforic, am putea spune că sfânta Fecioară a venit să-și viziteze mama, pentru că sfânta Ana este patroana bisericii noastre.

Am avut prilejul iată, ca fiecare credincios din Cireșoaia să ne apropiem, să-i spunem necazurile și să se ne rugăm mai mult sfintei Fecioare Maria în aceste trei zile.

Icoana a ajuns în fața bisericii, duminică, 21 octombrie, la ora 16.40. Curtea era deja plină de copii, de tineri, de bătrâni, toți într-o emoție, în așteptarea acestui moment. Unii aveau chiar lacrimi în ochi. În acordurile cântecului marian "Fecioara la munte", icoana a intrat în procesiune în biserică unde a fost așezată de patru tineri pe cristelnița împodobită cu flori albe de toamnă.

Manifestarea liturgică a căpătat astfel un ton solemn, special, în prezența "noului oaspete". Părintele celebrant, nimeni altul decât decanul nostru de Moinești, pr. Augustin Benchea, a ținut să ne precizeze că sfânta Fecioară Maria reprezentată în icoana de la Cacica arată cu mâna spre fiul ei, Isus, în care trebuie să credem și de la care putem cere mereu ajutor. Privind în ansamblu ne-a atras atenția statuia sfintei Ana ce tronează deasupra altarului cu sfânta Maria pe când avea doisprezece ani; parcă și ea privea spre icoană.

După sfânta Liturghie, părintele Cristian, venit chiar de la Cacica, ne-a prezentat un scurt istoric al icoanei, după care cei prezenți au recitat sfântul Rozariu. Fiecare putea în acest timp să se apropie de imaginea sfântă, să spună o rugăciune sau poate să-și ușureze sufletul intr-o scurtă meditație.

Programul liturgic în toată această perioadă a cuprins câte două sfinte Liturghii, dimineața la ora 10.00 și după-amiază la ora 17.00. Înainte și după fiecare Liturghie se recita Rozariul. Un număr impresionant de credincioși din Cireșoaia, dar și alții veniți din localitățile vecine, s-au perindat în aceste zile prin fața icoanei sfintei Fecioare. Așa cum era și firesc, nu era oră din zi să nu intre cineva in biserică.

Un lucru îmbucurător a fost faptul că foarte mulți s-au spovedit - coada la confesional fiind uneori ca la Paști. Corul, de asemenea, a fost la înălțime, ca de fiecare dată când este un eveniment important în comunitatea noastră, încântând asistența cu cele mai frumoase imnuri închinate Mariei.

Marți dimineața a fost timpul bolnavilor să vină și să se bucure de prezența în mijlocul nostru a sfintei icoane, iar după sfânta Liturghie de seară mulțimea a mers în procesiune pe străzile localității cu flori și lumânări aprinse recitând Rozariul și cântând. Numărul atât de mare a celor prezenți a făcut chiar la un moment dat să se întrerupă traficul rutier.

Miercuri seara, la ultima Liturghie, au fost binecuvântate familiile după care părintele paroh Marian Dascălu a adus un cuvânt de mulțumire preoților ce ne-au fost alături, oaspeților din împrejurimi și tuturor celor care și-au adus aportul, chiar și prin simpla prezența la acest eveniment.

O dată cu începerea Anului Credinței, prezența Mamei cerești în mijlocul nostru nu a putut fi decât o binecuvântare. Nu e suficient doar să credem, ci și să punem în practică convingerea noastră creștin catolică.

A fost frumos, lumea s-a comportat civilizat, nu putem decât să ne punem speranța că tot ce am trăit în această perioadă atât noi cât și enoriașii din alte parohii, chiar ortodocși, să ne facă să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur, mai ales cu bătrânii, bolnavii și chiar cu cei păcătoși.

Preacurată Fecioară Marie, Maica Domnului de la Cacica ocrotește familia noastră!

După www.ciresoaia.ro

* * *

Mai multe imagini sunt disponbiile în albumul foto publicat pe www.ciresoaia.ro


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat