Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Pelerinaj comunității catolice române în Țara Sfântă

Un grup de 21 de credincioși români, însoțiți de pr. Robert Mățău (capelanul romano-catolic pentru românii din Marea Britanie), împreună cu 19 de englezi din Parohia Kingsbury, în frunte cu părintele paroh David Williamson, unde și românii celebrează sfânta Liturghie în fiecare duminică, au participat, în perioada 20-27 octombrie 2012, la un pelerinaj în Țara Sfântă, cel mai important loc de pelerinaj pentru creștinii din toată lumea. A fost al treilea mare pelerinaj, după cel de anul trecut de la Roma, iar acum doi ani la Lourdes.

Cele opt zile petrecute în Țara Sfântă au fost încărcate de haruri și binecuvântări, emoții și bucurie sufletească.

Pelerinajul a început în ziua de sâmbătă, 20 octombrie, cu sosirea la Tel Aviv, iar apoi în Ierusalim. În zilele ce au urmat am fost copleșiți de o avalanșă de bucurii spirituale, mai ales pentru faptul că aproape toți se aflau pentru prima dată în Țara Sfântă și aveau posibilitatea să vadă și să fie pe viu în locuri pe care le văzuseră până atunci doar în poze sau la televizor, și nu numai să le vadă, ci și să fie acolo și să se roage în atât de multe locuri unde am primit credință de la Mântuitorul nostru Isus Cristos, transmisă mai departe de apostoli și Biserică.

Prima parte a pelerinajului a început la Betleem unde am participat la sfânta Liturghie, într-o grotă de la câmpul păstorilor și unde am cântat cântece de Crăciun. Au urmat Betania, Ein Karem, toate locurile legate și de prezența sfintei Fecioare Maria.

După sfânta Liturghie celebrată foarte de dimineață în bazilica "Nașterea Domnului" la Betleem, chiar la locul ce marchează evenimentul ce a schimbat pentru totdeauna viețile și mai ales parcursul nostru spre împărăția veșnică. Unii au plâns (mai toți aveau ochii strălucind de lacrimi de bucurie) la vederea reprezentării Pruncului Isus, ce de obicei se afla în centrul ieslei nativității în fiecare biserică la Crăciun, purtat de pr. Cristian Vacaru pe brațe și oferit spre adorare pelerinilor, care asemenea magilor cu peste două mii de ani în urmă au venit de foarte departe să i se închine.

Apoi a urmat Ierusalimul timp de două zile unde momentele cheie au fost spovada pelerinilor la biserica "Dominus Flevit" pe Muntele Măslinilor (ce loc mai potrivit pentru a ne căi de păcate și a-i cere cu ochii în lacrimi lui Isus iertarea și ajutorul), Calea Sfintei Cruci pe Via Dolorosa, precum și cele două sfinte Liturghii, prima celebrată în Grădina Ghetsemani în prima zi, iar mai apoi cea de-a doua și cea mai emoționantă Liturghie în Sfântul Mormânt, locul și izvorul credinței noastre unde pentru o jumătate de oră am fost doar noi în rugăciune, în locul unde orice creștină visează să ajungă și să stea ceva mai mult decât cele câteva secunde alocate celor ce vin în pelerinaj!

Ultima parte a pelerinajului s-a desfășurat în Galileea, binecuvântată de Cristos, prin predicile și învățătura ținute în aceste locuri și minunile făcute în peregrinările sale. În drum spre Ierihon ne-am oprit pentru jumătate de oră în Pustiul Iudeei, unde, la îndemnul pr. Cristian, după ce am admirat priveliștea în căldura ce începea să încingă aerul, deși era dimineață devreme, am meditat pentru ceva vreme, fiecare acolo pe dealuri, singur la drumul credinței noastre personale de până acum, cu suișurile și coborâșurile, obstacolele și realizările fiecăruia, totul în liniștea nefirească pentru noi cei veniți dintr-o mare metropolă a lumii, liniște în care puteai parcă să-ți auzi și gândurile!

La Ierihon am văzut sicomorul lui Zaheu și parcă i-am auzit glasul Domului strigându-l să se dea jos pentru că vrea să fie cu el la masă.

La râul Iordan, în locul care a fost închis de autorități pentru 47 de ani și redeschis anul acesta pentru pelerini, am reînnoit făgăduințele de la Botez. Spre seară am ajuns la Marea Moartă unde am rămas câteva ore. O parte din membri grupului au încercat experiența ireală a plutirii pe apa atât de sărată, încât te ține la suprafață fără nici cel mai mic efort, iar unii ne-am gândit că, dacă am avea credință și curajul de a ne lăsa cu totul purtați pe brațe de Isus, viața nu ar mai fi atât de grea, ci o lină plutire spre tărâmul veșniciei. Dar suntem oameni, greșitori și cu temeri și ne este mai "ușor", paradoxal, să plutim în Marea Moartă decât să ne lăsăm - în încăpățânarea noastră - în brațele iubitoare ale Lui Isus.

Apoi am fost la Nazaret, în bazilica "Buna-Vestire", unde cuvântul s-a făcut trup, și ne-am rugat acolo urmând ca în bazilica "Sfântul Iosif" să celebrăm o sfântă Liturghie și să cerem binecuvântarea Sfintei Familii asupra familiilor noastre. Firesc, au urmat sinagoga și izvorul Mariei.

Am urcat și ne-am rugat pe Muntele Fericirilor (unde am celebrat sfânta Liturghie), Tabgha, Marea Galileii. La Marea Galileii unii dintre noi am încercat să mergem pe ape la propriu, e drept mai la țărm! Câți au reușit?! Doar cei ce au fost cu noi au răspunsul!

Am concluzionat cu toții că e mai sigur ca, pe marea vieții, "să înaintăm în larg" în corabia credinței călăuziți de Duhul sfânt spre limanul vieții veșnice unde Cristos cel Înviat și glorificat ne va aștepta cu un zâmbet de părinte iubitor uitându-se în sufletele noastre și cu privirea ne va întreba ușor și iertător ca un părinte răbdător și iubitor: "De ce te-ai îndoit! Știai că sunt mereu alături să-ți întind mâna să te ajut să te ridici și să te salvez!"

Au urmat Cafarnaum și Cana Galileii (unde cinci cupluri au reînnoit jurămintele de la căsătorie), Muntele Tabor și am încheiat cu Liturghia celebrată în mănăstirea "Stella Maris" de pe Muntele Carmel.

La sfârșit mulți au avut parte de un sentiment neobișnuit.

Părinte ceva lipsește! Mi-au spus mulți dintre ei!

Da, am spus și eu!

Ce anume?

O părticică de suflet ne-a rămas în Betleem la iesle, în Nazaret, la casa Sfintei Familii, la Iordan, pe muntele fericirilor, pe Muntele măslinilor. În Grădina Ghetsemani cu o lacrimă, pe Calea Crucii la fiecare oprire, pe Golgota la picioarele crucii, ca mai apoi, la vederea mormântului gol, să spunem nu că l-au luat și nu știm unde l-au pus, ci Cristos a Înviat! El este tăria, credința și speranța noastră și este cu noi mereu și ne invită în Casa Tatălui.

Bucuria acestui pelerinaj e pentru noi asemenea cu a ucenicilor pe Muntele Tabor, care cu siguranță că și ei apoi nu au mai avut apoi liniște! "Doamne, ce bine ne este nouă aici..."! Ceva lipsea pe mai departe și au înțeles la sfârșit ca sufletul nostru tânjește după Dumnezeu și doar în el își găsește fericirea și pacea!

Dacă acum aceste locuri ni s-au părut minunate și le simțim lipsa, cu cât mai minunat va fi la marea reîntâlnire!

Sub călăuzirea părintelui Cristian Vacaru (care pentru noi a fost mai mult decât un ghid și călăuză spirituală în Țara Sfântă) - am înțeles că pelerinul adevărat este cel ce-și ia propria cruce - necazul său, încercările și întreaga povară a vieții - și pornește la drum, mergând în căutarea lui Dumnezeu pe care este încredințat că îl va găsi și îi va putea vorbi.

Mulțumindu-i părintelui Cristian încă odată pentru cărțile pelerinului, seninătate, răbdare, bunătate, hrana spirituală și pentru bucuria și gândurile bune sădite în suflete, îi invităm pe toți să experimenteze acest mod de întâlnire la locurile sfinte, în bisericile de acasă sau pe unde se află cu cel care a dat sens și semnificație vieții noastre: Isus Cristos, izvorul de apă vie al credinței.

Cu mult regret, la 27 octombrie a trebuit să părăsim atmosfera deosebită oferită de locurile sacre din Țara Sfântă. La întoarcere, cei mai mulți aveau lacrimi în ochi și rosteau cuvinte ce porneau din inimă, povestind trăirile lor și cum au simțit ocrotirea și prezența lui Isus și a Mariei. Pentru noi toți acest pelerinaj făcut în Anul Credinței la izvoarele credinței va rămâne adânc întipărit în suflet și va fi un imbold către o viață mai sfântă, plină de speranță și curaj în trăirea și mărturisirea credinței. Încredințându-ne încă odată sfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească, am plecat spre Londra, nu triști, ci cu veselia celor ce au trăit momente speciale de har pe care doresc să le împărtășească și celor dragi, odată ajunși acasă.

În Anul Credinței, la izvoarele credinței, ne-am alinat setea sufletească și privim cu speranță, credință și iubire către ținta finală a vieții fiecărui creștin, un loc în împărăția fericirii veșnice, acolo unde ne vom bucura de vederea celor pe care acum mintea noastră nu le poate pricepe și închipui!

Pr. Robert Mățău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-27 octombrie: Londra: Pelerinaj comunității catolice române în Țara Sfântă


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat