Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoare la Căminul de Bătrâni "Sfântul Iosif"

Sâmbătă, 27 octombrie 2012, Căminul de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași a împlinit 10 ani de activitate în slujba carității, sub administrarea surorilor Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe. Liturghia jubiliară a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Am fost atât de numeroși în jurul altarului la această sfântă și solemnă Liturghie!

Avem atâtea motive minunate să-i mulțumim Domnului!

Ne-am amintim cu toții cu câtă bucurie și entuziasm am trăit clipele emoționante ale canonizării părintelui Alois Guanella anul trecut, la 23 octombrie, la Roma. Acele clipe unice și istorice ne-au angajat de-a lungul acestui an la o trăire mai responsabilă și mai sfântă a vieții noastre zilnice. Exemplu concret al acestei trăiri ne este întreaga comunitate a Casei "Sfântul Iosif" care a celebrat 10 ani de activitate, de slujire, de sfințenie, de bucurii și sacrificii. Surorile, colaboratorii și persoanele vârstnice din această casă, de-a lungul acestor 10 ani au trăit din plin spiritul de familie dorit de părintele Alois, dar și motoul congregației noastre: "Pâine și paradis!"

Congregația noastră din România a trăit un alt moment deosebit: sr. Lenuța Cochior a spus da-ul ei pentru totdeauna lui Dumnezeu, Bisericii și congregației. La începutul celebrării euharistice, ne-am adresat ei cu binecuvântatele cuvintele ale fondatorului, dorindu-i din suflet ca viața să-i fie o actualizare a acestui gând profund și intim: "Dumnezeu te-a chemat ca și mireasă a lui Isus. Tu ești a lui Isus și Isus este al tău. Ți-a pus în deget inelul nunții. Tu de acum gândești ca Dumnezeu, tu iubești ca Dumnezeu. Așa cum între picurii de ploaie care cad din nori în mare se formează o singură apă, așa între voința ta și cea a Domnului. Preafericită uniune! Într-adevăr, suflet credincios, tu ai devenit mireasa regelui preaînalt!"

Sărbătoarea a fost binecuvântată de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar, care ne-a îmbogățit inimile și viața cu predica sa deosebită. La altar au fost mai mulți preoți, printre care și pr. Eduard Ferenț, care a făcut tot posibilul ca surorile să ajungă și în România. În capelă erau alături de noi prieteni, colaboratori și alți credincioși.

Sr. Serena, maica generală, la încheierea celebrării ne-a spus, printre altele: "«Binecuvântat este sufletul ales de Dumnezeu cel milostiv ca să guste tandrețea iubirii divine!» Ne-a unit în jurul altarului astăzi, în prezența lui Isus Cristos, sfântul Alois Guanella, căruia îi îndreptăm laudele și mulțumirea inimilor noastre. Bucuria și mulțumirea inimilor noastre și pentru tine, sr. Lenuța, care astăzi prin profesiunea voturilor perpetue ai spus da-ul tău pentru totdeauna lui Isus Cristos în Biserică și în congregația noastră. Cu adevărat «binecuvântat este sufletul tău, căci a fost ales de Dumnezeu cel milostiv să guste tandrețea iubirii sale divine!». Mulțumim părinților tăi, mamei, tatălui (care nu mai este printre noi), căci au acceptat cu mare credință chemarea ta. Mulțumim lui Dumnezeu pentru credința și educația pe care ți le-au dăruit și pentru toate sacrificiile zilnice, mici și mari pe care Dumnezeu le-a primit ca jertfă sfântă și le transformă în roade bogate pentru viața veșnică. Mulțumirea și felicitările noastre tuturor surorilor și colaboratorilor laici care cu sacrificii și zel au construit și au condus acest cămin de bătrâni până în clipa de azi. Binele, făcut bine, ne conduce pe toți la fericirea veșnică după cum ne spune pr. A. Guanella: «Nesfârșite sunt minunile carității, căci caritatea vine de la Dumnezeu, ba mai mult, este Dumnezeu însuși!»"

Mulțumirile au fost îndreptate Preasfințitului, preoților, tuturor celor care ne-au onorat cu prezența și în mod deosebit a fost lăsat un moment de tăcere pentru toți cei care nu mai sunt printre noi, dar au construit cu viața lor împărăția lui Dumnezeu pe pământ.

La încheierea acestei celebrări, sr. Serena Ciserani, maica generală a congregației, care timp de 15 ani și-a dedicat viața și energiile în bunul mers al construcției, al primilor ani ai căminului, dar și al tuturor caselor din România, a primit diploma de onoare din partea Asociației Femeilor Unite din România, prilej cu care a fost declarată și membră de onoare a acestei asociații. Doamna președintă și doamna vicepreședintă, însoțite de voluntari și colaboratori, au participat la sărbătoarea noastră cu mare bucurie.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă, unde adolescentele de la Casa Providenței au creat o climă distinsă de bucurie prin cântecele lor de voie bună, iar tinerii din Sagna, organizați de surorile guanelliene care activează în parohie, au prezentat o scenetă despre viața părintelui Guanella.

Această sărbătoare ne-a umplut pe toți de har sfințitor și ne-a atins sufletele înspre o convertire interioară, înspre o trăire mai autentică a vieții de creștin și de persoane consacrate.

Cu dragă inimă vă îndemnăm «Să alergați la ajutorul sfinților. Sunt în paradis, la Dumnezeu. Sunt puternici la tronul Domnului... Ei care au experimentat suferințele pe care noi azi le îndurăm, au inimă bună ca să ne ajute. (...) Unii spun că este foarte greu să ne facem sfinți, dar nu e adevărat. Oricine vrea se poate face sfânt. Nu se cer lucruri imposibile, ajunge doar să împlinim faptele propriei stări: mâna la lucru, inima la Dumnezeu!» (Speră în Dumnezeu și trăiește fericită! - Gânduri pentru fiecare zi a anului de la Părintele Alois Guanella)

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Iași: Sărbătoare la Căminul de Bătrâni "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat