Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Profesiune religioasă

"M-ai chemat? Iată-mă!" Acesta este răspunsul generos și plin de bucurie a trei surori din Congregația "Slujitoarele Săracilor" care a fost proclamat oficial prin profesiunea religioasă în ziua de 28 octombrie 2012 la Frumoasa, în Parohia "Sfânta Maria Magdalena".

Sr. Mariana Bîrnat, sr. Rita-Maria Cosalbert, sr. Andreea-Maria Mihoc, după ce au parcurs un drum de formare și discernământ timp de mai mulți ani în România și Italia (Roma), au descoperit frumusețea vieții consacrate în totalitate lui Dumnezeu prin rugăciune, muncă, studiu, exemplul bun al familiei, al preoților și persoanelor consacrate ce le-au întâlnit în copilărie.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată, alături de mai mulți preoți care le-au însoțit spiritual, le-au susținut cu rugăciunea și sfaturile lor pe drumul ales.

Comunitatea din Frumoasa a primit cu mare căldură acest eveniment deosebit participând la împodobirea Bisericii și la animarea sfintei Liturghii cu cântece înălțătoare.

Copiii parohiei au întâmpinat cu o arcadă de flori multicolore și parfumate procesiunea de la începutul sfintei Liturghii alcătuită din cele trei candidate, care purtau în mâini candelele lor, surorile din congregație prezente la sfânta Euharistie și preoții concelebranți.

Intervenția pr. predicator Cristian Bîrnat a întipărit în inima fiecărui credincios o minunată imagine a lui Dumnezeu - iubire și totodată a trezit conștiințele cu o interogație profundă: "În fața lui Dumnezeu, anii care s-au scurs din viața mea, au adus roade?", accentuând importanța de a face orice lucru mic cu o iubire mare, și astfel valoarea sa în ochii lui Dumnezeu este inestimabilă.

"Dacă aș vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor dar nu aș avea iubire, aș deveni o aramă sunătoare sau un chimval zăngănitor!" (1Cor 13).

"Idealul iubirii -a afirmat Sfinția sa - este să iubești fără să fii iubit. Idealul iubirii este să ierți fără să fii iertat; să slujești chiar dacă nu te prețuiește nimeni și nu primești un cuvânt de mulțumire sau de apreciere; să te jertfești fără ca cineva să cunoască că te-ai jertfit. Idealul iubirii este ca totul să-ți aparțină, însă tu bucuros să te lipsești de toate și să te comporți ca și cum nu ți-ar aparține nimic!"

Îndemnul adresat tinerelor care au hotărât să îl iubească necondiționat pe Dumnezeu a fost acela de a răspândi în jurul lor gingășia și parfumul iubirii lui Dumnezeu, promovând astfel la examenul iubirii, al carității.

La finalul sfintei Liturghii, surioara unei neoprofese a recitat o poezie de felicitare:

"Doamne, de pe roua dimineții,
Din parfumul tinereții
Ai cules pentru slujire,
Tinere cu dăruire.

Din buchetul tău format
Ai ales fete din sat.
Ce-au intrat la mănăstire,
Lăsând totul din iubire.

Azi la profesiunea lor
Când au devenit surori,
Maica Sfântă le-nsoțește,
Cu mult har le întărește.

Iar eu, surioara lor
Le voi însoți cu dor.
Rozariul mă voi ruga,
Și-n inimă le voi purta.

Și mai trimite Doamne, dacă vrei,
Trei fete și iarăși trei!"

Felicitări sufletelor care au curajul de a se "arunca în aventura iubirii" propuse de Dumnezeu spre slava sa și în serviciul aproapelui!

Sr. Iuliana Bîrnat, SDP

* * *

Frumoasa: Profesiune simplă

Duminică, 28 octombrie 2012, comunitatea din Frumoasa a trăit momente speciale de har, bucurie și emoție, prin depunerea voturilor simple în cadrul Congregației "Surorile Slujitoarele Săracilor" de către trei tinere din parohia noastră: Mariana Bîrnat, Rita Maria Cosalbert și Andreea Maria Mihoc.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Alois Fechet, vicar episcopal responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași, alături de alți preoți a căror prezență a adus un plus de solemnitate și frumusețe acestei sărbători.

La omilie, părintele Cristian Bîrnat a vorbit despre virtutea carității, subliniind faptul că cele trei voturi: sărăcia, curăția și ascultarea, reprezintă expresia sau examenul iubirii, al carității. Atunci când omul întâlnește iubirea lui Dumnezeu, aceasta produce roade în sufletul său, roade care se văd și în exterior. Astfel, părintele predicator a îndemnat surorile ca, primind lumina lui Dumnezeu, trăind în comuniune permanentă cu el prin rugăciune și prin respectarea preceptelor lui, să răspândească celor din jur parfumul iubirii trăite după voința Domnului.

La sfârșitul celebrării, surorile au adus cuvinte de mulțumire părintelui paroh Bernadin Farțade și părintelui vicar Eduard Păduraru, cât și tuturor celor care le-au însoțit pe drumul formării lor.

În cuvântul de încheiere, pr. Alois Fechet a adresat celor prezenți salutul și binecuvântarea PS Petru Gherghel.

Emilia Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Frumoasa: Profesiune religioasă


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat