Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Pr. Johann Proschinger la 60 de ani de preoție

Parohia Romano-Catolică din Suceava îl va sărbători pe părintele Johann Proschinger, fost paroh de Suceava, care la 26 octombrie va împlini 60 de ani de slujire preoțească. Liturghia de aniversare va fi celebrată duminică, 28 octombrie 2012.

Cezarina Adamescu îl prezintă pe acest preot în lucrarea Biografia preotului Johann Proschinger (Bucovina), din care au fost extrase și prelucrate următoarele paragrafe.

Născut la 2 ianuarie 1925, la Fălticeni și sfințit preot la 26 octombrie 1952, la Alba Iulia, părintele Johann, român de etnie germană, a avut parte de o tinerețe zbuciumată și plină de primejdii, marcată profund de ororile unui război nedrept în care a trebuit să suporte prizonieratul, deportarea, vicisitudinile unui drum lung de mii de kilometri străbătut pe jos din îndepărtata Siberie - experiență dureroasă, la limita suportabilului, în care, nu de puține ori, era să-și piardă viața. Abia după război, când lucrurile se mai liniștiseră, a putut să-și desăvârșească studiile teologice și să fie uns cu înalta demnitate a sacramentului Preoției.

Neavând convingeri politice, era total străin de conflagrația nedreaptă și nimicitoare care cuprinsese aproape întreaga lume și pe care oamenii politici și ambițiile lor de dominare o declanșaseră, fără să întrebe populația civilă dacă e de acord sau nu, târând-o în cel mai sângeros război care se declanșase vreodată. Iar nesupunerea era plătită cu viața. Vremuri cu totul nesigure și învăluite în negura fricii și în adâncul ororilor de neimaginat de mintea omenească.

La întoarcere, mii de kilometri străbătuți cu piciorul, în plină iarnă, mâncând te miri ce rămășițe de hrană găsite pe câmp, ori poamele uscate din copacii rămași după bombardament, în picioare. Aproape degerat, cu sănătatea șubrezită, părintele Johann s-a întors în România, unde se născuse și unde avea încă rude. Abia ieșise din adolescență, dar visurile păreau nimicite pentru totdeauna. Însă Dumnezeu are planuri mărețe pentru fiii lui și, odată aleși, nu-i mai scapă din mână. Părintele Hans era unul din acele vase alese și puse deoparte de Dumnezeu pentru lucrarea sa divină.

I-a trebuit o lungă perioadă să se refacă, să recapete încredere și să-și reia studiile întrerupte brutal. Însă, în pofida experienței amare a războiului, părintele Hans nu-și pierduse niciodată încrederea și nu renunțase la dorința de a deveni preot.

Nu vorbea niciodată de calvarul îndurat în timpul războiului. Își purta suferința cu demnitate, gândindu-se că și Isus Cristos îndurase chinuri inimaginabile din partea oamenilor. Împărțindu-și suferința cu Cristos, putea s-o suporte mai ușor, așa cum fusese educat din familie. Suferința participativă ca și cea substitutivă a Domnului cu oamenii, e de natură să încurajeze, să întărească și e născătoare de imboldul de a merge mai departe și de speranța că într-o zi, răsplata va veni, cu siguranță. Atunci va primi cununa de învingător în lupta cea dreaptă.

Prin ținuta sa impecabilă, printr-o atitudine morală fără cusur, o delicatețe în gesturi și cuvinte și un program riguros de viață religioasă. Pedant, meticulos, chibzuit, excesiv de îngrijit, pus "la patru ace", cu o aproape obsesivă nevoie de curățenie interioară și exterioară, părintele Hans devenise proverbial pentru că arăta întotdeauna ca scos din cutie. Disciplină și organizare impecabile în toate: în parohie, în viața cotidiană, care nu e străină de viața parohiei ci se împletesc armonios. Nimeni nu-i putea reproșa nimic, în nici o privință și nici nu i-ar fi trecut prin cap cuiva o asemenea nedelicatețe.

Virtutea carității și a milei față de bătrâni și de bolnavi, atenția către copii și către tineri, spiritul organizatoric desăvârșit, precizia de pendulă elvețiană cu care săvârșea oficiul liturgic precum și deschiderea către activitățile laicilor, i-au cucerit pe toți, în cele din urmă.

Dumnezeu poate să facă sublim ceea ce la început pare ridicol îndeobște. Acest duhovnic de excepție trăind din plin carisma și sărăcia franciscană, "ne-a îmbolnăvit de virusul Francisc", ne-a făcut să înțelegem deosebirea dintre esențial și derizoriu, prezentându-ni-l în cuvinte și lacrimi, într-o măreție a umilinței demnă de cel care este numai iubire, pe cel care iubea totul: pământul, cerul, oamenii, îngerii, ieslea, crucea, făpturile cele mai neînsemnate, totul. Ni l-a descoperit pe acest genial mesager evanghelic al păcii, pe acest propovăduitor itinerant care semăna și mai seamănă și astăzi, cuvintele vieții eterne.

Părintele Johann era plin de atenție prevenitoare pentru bătrânii pe care-i vizita la domiciliu, odată pe lună. Niciodată nu venea cu mâna goală, ci le dăruia ba o iconiță, ba un sfânt Rozariu, ba dulciuri. Și multe, multe binecuvântări și povețe, în ceea ce privește viața creștină.

Și după atâta slujire devotată și vestire a cuvântului evangheliei la care fusese chemat, cum să nu se cuvină să-și capete, binecuvântata răsplată?

"Pentru că ni l-ați făcut cunoscut pe Isus Cristos în sacramentul Euharistiei, pentru cuvintele pline de har și înțelepciune din predici, pentru rugăciunile sincere și necondiționate, pentru miile de ore petrecute în confesional, când dorința de a ne curăța sufletul ne îndrepta pașii spre scaunul de Spovadă, unde vă găseam de fiecare dată cu un cuvânt de încurajare și pentru multe alte binecuvântări primite în toți acești ani. Vă asigurăm de dragostea și recunoștința noastră și vă urăm din toata inima: «La mulți ani cu sănătate și haruri înzecite!»".

Antonela Meliș


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat