Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Comunitatea română în pelerinaj la Lourdes

La inițiativa pr. Isidor Iacovici și a comitetului comunității, un grup de 100 de persoane, majoritatea aparținând comunității romano-catolice române din Roma, au făcut un pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului de la Lourdes, în perioada 17-21 octombrie 2012.

O viață ritmată în cadrul unei comunități creștine duce la posibilitatea aprofundării din ce în ce mai bine a misterelor vieții de credință. Aceasta este una dintre motivațiile care stau la baza organizărilor frecvente de pelerinaje la sanctuare și vizite la locuri importante în cadrul comunității romano-catolică română din Roma.

Periodic, la interval de 2-3 ani, unul dintre locurile cele mai dorite pentru pelerinaj este sanctuarul Maicii Domnului de la Lourdes. Așa se face că, în această lună a Rozariului, mulți credincioși din comunitatea noastră au ținut să ajungă la acel loc sacru. Motivațiile pelerinilor au fost dintre cele mai variate, dar s-a încercat insuflarea unei conștientizări generale cu privire la aspectul credinței, având în vedere că s-a intrat deja în celebrarea Anului Credinței. În acest sens toți oamenii găsesc în Maria exemplul cel mai sublim. Ea s-a încredințat în totalitate și în continuu planului lui Dumnezeu pentru viața ei.

Aceste zile cu puternică încărcătură spirituală, dar și umană (având în vedere efortul care se cere pentru a rezista la un drum atât de lung - de la Roma și până la Lourdes sunt de parcurs 1.463 km), au început în seara zilei de miercuri, 17 octombrie, când s-a pornit în pelerinaj. Rugăciunea Rozariului, cântecele și cuvintele adresate de cei doi ghizi care i-au însoțit pe pelerini, pr. Isidor Iacovici și Daniel Mărtinaș, au creat o atmosferă propice unui astfel de parcurs. Am ajuns la Lourdes joi spre seară, unde am găsit o vreme caldă și plăcută. Seara, la obișnuita procesiune cu recitarea Rozariului, și grupul nostru a avut ocazia să se roage și să cânte în limba română.

A doua zi, cu o ploaie abundentă, care parcă prevestea ceva, am început-o cu celebrarea Euharistiei în cripta sanctuarului, după care s-a mers pe urmele Bernadetei Soubirous, copila căreia i s-a arătat Maica Domnului, ajutați de explicațiile unui preot român care desfășoară activitate pastorală și la sanctuarul din Lourdes, pr. Valerian Enășcut. Tot pe ploaie s-a desfășurat și Calea Crucii, în după-amiaza zilei de vineri.

Ploile torențiale din mulții Pirinei, care înconjoară Lourdes-ul, au dus la creșterea masivă la râului Gave. Acesta, care trece pe lângă Grota aparițiilor, a ajuns să inunde atât grota, cât și piața din partea dreaptă a sanctuarului, fapt care a dus la închiderea temporară a incintei sanctuarului.

Ziua următoare, situația s-a înrăutățit. Astfel că, după celebrarea Liturghiei în biserica "Neprihănita Zămislire", s-a hotărât anticiparea cu câteva ore a reîntoarcerii la Roma.

Sosirea în Italia a corespuns cu ziua de duminică, motiv pentru care, la cererea majorității pelerinilor, s-a decis oprirea la sanctuarul din Orvieto pentru a celebra Liturghia duminicală și pentru a vizita și acel loc sacru.

În ciuda vremii puțin prielnice de la Lourdes, toții pelerinii au știut să ofere și asta lui Dumnezeu, încrezători în faptul că el poate să ofere harurile necesare și să răsplătească eforturile și bunele intenții ale fiecăruia. Suntem mulțumiți că am reușit să îl cunoaștem mai bine pe Dumnezeu însoțiți fiind de Maica Domnului.

Un pelerin la Lourdes

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-21 octombrie: Roma: Comunitatea română în pelerinaj la Lourdes


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat