Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Investire de noi seminariști misionari

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, șase tineri seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au primit mandatul misionar pentru a vesti acolo unde vor merge speranța lui Cristos. Celebrarea s-a desfășurat în Cea de-a 86-a Zi Mondială a Misiunilor, duminică, 21 octombrie 2012.

Cei șase seminariști: Mădălin Bărbuț (din Nicolae Bălcescu, Bacău), Alexandru Percu (din Răducăneni,) pentru Coasta de Fildeș, Iosif-Claudiu Doboș (din Horgești), Emilian Jitaru (din Cleja), pentru Ecuador, Cezar Chelaru-Dămoc (din Buhonca) și Anton Gălățanu (din Gherăești) pentru Kenya, au primit mandatul misionar în cadrul sfintei Liturghii celebrată la ora 8.00, care a fost transmisă în direct la Radio Iași și la Radio Maria. Sfânta jertfă a fost celebrată de preoții: Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic, Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan din Roman, și Iosif Enășoae, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

În cadrul predicii, părintele Sescu ne-a vorbit despre importanța slujirii, slujire ce are ca model pe Cristos. După predică, a urmat înmânarea mandatului după următorul ritual:

Celebrant: "Fraților și surorilor, să ne rugăm pentru ca Isus răstignit și înviat să trimită Duhul său Sfânt asupra acestor frați ai noștri care astăzi, în numele întregii Biserici, sunt trimiși să fie mărturisitorii Cuvântului, semn ai prezentei sale în lume, oglindă a iubirii divine pentru întreaga omenire. Ne rugăm pentru ca ei să nu se descurajeze în dificultăți, dar, conduși de Cuvântul lui Dumnezeu, să fie speranță pentru toți". În continuare au fost prezentați cei șase seminariști, iar fiecare a răspuns "Iată-mă!".

Misionarii: "Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale:
Unde este ură, eu s-aduc iubire,
Unde e ofensă, eu s-aduc iertare,
Unde-i învrăjbire, eu s-aduc unire,
Unde-i îndoială, eu s-aduc credință,
Unde-i rătăcire, s-aduc adevărul,
Unde-i deznădejde, eu s-aduc speranță".

Încredințarea Evangheliei: "Primește evanghelia Domnului nostru Isus Cristos, ca să fie pentru tine lumină și călăuză în drumul tău, hrană pentru viața ta. Rămâi credincios cuvântului lui Dumnezeu și vestește-l cu bucurie, pentru ca viața ta să fi evanghelie vie".

Încredințarea crucii misionare: "În numele întregii comunități ecleziale îți încredințăm crucea misionară. Învață pe toți cei pe care îi vei întâlni în drumul tău să privească spre Cristos cel răstignit ca spre unicul izvor de mântuire. El să te ajute și să te încurajeze în toate greutățile pe care le vei întâlni. Să fie pentru tine un însoțitor de nedespărțit în toate activitățile tale".

După sfânta Împărtășanie a urmat o ultimă rugăciune a celebrantului: "Acela care v-a chemat să-l urmați pentru a fi martorii lui, v-a promis, de asemenea, că va fi cu voi până la sfârșitul veacurilor. (impunerea mâinilor). Doamne, tu care ai zis apostolilor: Mergeți în toată lumea și predicați Evanghelia la toată făptura, reînnoiește acum mandatul tău și trimite pe Duhul Sfânt asupra acestor tineri care astăzi sunt trimiși în misiune. Fă ca ei să fie vestitori curajoși ai evangheliei tale și martori credibili ai învierii tale. Crucea și Evanghelia să îi însoțească pe toate căile lor, ca ei să devină speranță pentru lume".

După această sfântă celebrare, trei seminariști au mers cu părintele Florin-Petru Sescu în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, iar ceilalți trei, în Parohia "Sfântul Anton" din Iași pentru a participa la sfânta Liturghie de la ora 10.30, respectiv 11.00, și pentru a fi o mărturie și, în același timp, de a aduce o mulțumire credincioșilor care susțin financiar și spiritual misionarii.

Trimiterea noastră în Coasta de Fildeș, Ecuador și Kenya să facă mai puternică legătura de comuniune, care este deja vie prin intermediul rugăciunii. O rugăm pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroană a misiunilor să mijlocească pentru noi la bunul Dumnezeu pentru a fi martori curajoși ai veștii celei bune.

Alexandru Percu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat