Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: "Fiți o familie unită!" - Vizita pastorală a PS Petru Gherghel

Duminică, 21 octombrie 2012, a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea catolică românească din Cesano (Italia) și împrejurimi, deoarece a avut marea bucurie de a-l primi pentru prima dată în vizită pastorală pe episcopul Petru Gherghel. Iată că după mari așteptări, acum după patru ani de când se celebrează sfânta Liturghie în limba română, a venit și rândul acestor credincioși de a fi împreună cu episcopul lor.

Cântarea "Bine ați venit în mijlocul nostru", pâinea și sarea, buchetul de flori și mai ales credincioșii adunați în fața bisericii "San Sebastiano" din localitate au fost câteva din semnele de bucurie și emoție cu care l-am întâmpinat pe PS Petru Gherghel în comunitatea catolică românească din Cesano. După această primire călduroasă și tradițională, episcopul nostru a binecuvântat și salutat pe cei ce l-au întâmpinat.

Imediat după aceste cuvinte pline de încurajare ale PS Gherghel a urmat, în biserică, intonarea unui cântec în cinstea sfintei Fecioare și recitarea sfântului Rozariu.

În sunetul cântecului "Ecce sacerdos magnus" și al fumului de tămâie a început sfânta Liturghie solemnă de la ora 18.00, celebrată de PS Petru Gherghel, la care a concelebrat și pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități românești.

Mesajul transmis de PS Petru în cuvântul de învățătură a avut ca argumente principale: începerea Anul Credinței, desfășurarea Sinodului Episcopilor de la Roma, Ziua Mondială a Misiunilor și mai ales sacrificiile familiilor din străinătate. Legat de menirea pe care o are oricare familie creștină, episcopul s-a folosit de multe cuvinte înălțătoare care au pătruns cu multă emoție în sufletele credincioșilor: "Iubiți-vă familia, iubiți-vă între voi, iubiți-vă copiii. Fiți o familie unită! Numai așa puteți trece peste toate greutățile zilnice, mai ales aici departe de casă, de cei dragi". A încurajat apoi și pe pr. Adrian, păstorul acestei mici comunități catolice românești, pe care l-a asigurat de rugăciunea și încurajarea sa părintească.

Prin cântarea rugăciunii credincioșilor, dar și prin darurile oferite la altar, noi toți am dorit să-i prezentăm Domnului, prin mâinile păstorului nostru, toate problemele și preocupările noastre zilnice, cerându-i ca el să le rezolve și să fie mereu alături de noi.

Pr. Chili, parohul acestei comunități, la sfârșitul celebrării, a ținut să prezinte episcopului situația acestei comunități, care provine din diferite sate catolice din Moldova și care se adună pentru Liturghia în limba română, din diferite localități de lângă Cesano. "Problemele pe care le înfruntă această comunitate nu sunt puține, dar aici, în biserică, le prezentăm Domnului și, întăriți de el, reușim să mergem înainte pentru o altă săptămână. Mulțumim, Preasfințite, pentru că atât cuvintele, cât și dragostea pusă în această vizită pastorală au ajuns la inimile credincioșilor, care v-au simțit și așteptat ca un adevărat tată ce nu își uită copiii, dar le stă mereu alături și îi încurajează. Ori de câte ori timpul și sănătatea vă permit, vă mai așteptăm pe la noi".

Înainte de binecuvântarea finală, episcopul a îndemnat întreaga comunitate românească, împreună cu pr. Adrian să fie tari în credință, să nu uite de tradițiile românești, dar să se bucure și de diferitele oportunități pe care le au în Italia. I-a îndemnat apoi să nu se descurajeze pentru că Dumnezeu este întotdeauna cu ei, oriunde s-ar afla.

Din dorința de a sta mai mult cu păstorul său, dar și de a-i oferi acestuia posibilitatea de a cunoaște mai bine turma sa răspândită departe de casă și a ne încuraja personal, imediat după sfânta Liturghie, a urmat un mic "rinfresco", un moment care a reușit să aducă o mai mare bucurie fiecăruia, deoarece mai toți spuneau: "Am reușit și eu să vorbesc cu episcopul și el m-a ascultat și m-a încurajat personal".

Dumnezeu să-l binecuvânteze în toate, să-i dea sănătate și să-l răsplătească pentru tot ceea ce face pentru noi toți și mai ales că ne-a oferit tuturor o zi de neuitat.

Andreea Sabina Gondoș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Cesano: "Fiți o familie unită!" - Vizita pastorală a PS Petru Gherghel


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat