Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: Adunare Generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore

În perioada 16-20 octombrie 2012, la Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj-Napoca, a avut loc cea de-a XXIII-a Adunare Generală CRSM cu tema: "Viața consacrată - drum și mărturie de credință". La adunare au participat 54 de surori superioare și delegate din 42 de congregații din România.

Adunarea generală a fost prezidată de sr. Varvara Acatrinei, CJ, președinte al CRSM, și moderată de pr. Leó Páll, OFM.

Cu câteva zile în urmă, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a deschis oficial Anul Credinței, acesta fiind un timp de har pentru întreaga Biserică.

La deschiderea Adunării Generale a celebrat sfânta Liturghie PS Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, care în predica sa ne-a invitat să reflectăm la cuvintele Sfântului Părinte, rostite la predica de deschidere a Anului Credinței: - să ne angajăm la o călătorie în pustiul vieții cotidiene, căci "în aceste decenii a înaintat o «deșertificare» spirituală", la care putem veni cu un singur răspuns: "un pelerinaj în deșerturile din lumea contemporană, în care să luăm numai ceea ce este esențial: nici toiag, nici desagă, nici pâine, nici bani, nici două tunici - așa cum Domnul le spune apostolilor trimițându-i în misiune (cf. Lc 9,3), ci evanghelia și credința Bisericii".

În cadrul zilei de formare spirituală, pr. prof. Liviu Jitianu, făcând referință la documentul Porta Fidei, a expus modul de abordare a credinței în societatea contemporană, reamintindu-ne că "Poarta credinței este mereu deschisă pentru noi" (PF 1) și că "a trece prin această poartă comportă pornirea pe un drum dinamic care durează toată viața" (PF 1). Accentuând valoarea credinței, părintele a subliniat importanța experienței personale, cunoscută, revăzută și povestită.

Părintele ne-a condus pe un drum de reflecție, în care ne-a propus să ne gândim cum putem transmite această credință într-o lume secularizată și globalizată în care trăim încheind cu o întrebare provocatoare: Unde mă aflu eu?

Printr-un pelerinaj în Sfânta Scriptură, sr. Hanni Rolfes, MSC, ne-a arătat, după exemplul lui Isus, de ce fel de Biserică avem nevoie pentru ca lumea să creadă: o Biserică umilă care slujește, o Biserică care trăiește gratuitatea, o Biserică în slujirea vieții și o Biserică eliberatoare.

În cadrul adunării generale s-au prezentat activitățile desfășurate în anul 2011-2012, din partea comisiilor din cadrul CRSM. A avut loc alegerea Consiliului Prezidențial, în care au fost alese: președinte: sr. Varvara Acatrinei, CJ; vicepreședinte: sr. Regina Birou, SMFA; consiliere: sr. Lenuța Băcăoanu, SCMP, sr. Piroska Darvas, ASP, și sr. Enza Perlini, SJA.

Adunarea generală s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulțumire, cu prezența PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, delegat al Conferinței Episcopilor din România pentru viața consacrată, mesajul central al Preasfințitului fiind "secretul ultim" al noii evanghelizări este răspunsul la chemarea la sfințenie a fiecărui creștin.

Noi, participantele la această adunare generală, vrem să ne lăsăm conduse de Duhul Sfânt în acest pelerinaj al credinței, pe care trebuie să îl parcurgem, pentru a da mărturie prin viața noastră, despre prezența eliberatoare și mântuitoare a lui Isus Cristos.

Sr. Ildiko Homa, SSS


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat