Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion "Știința credinței și exigențele rațiunii filozofice"

În anul în care amintim 50 de ani de la începerea lucrărilor Conciliului Vatican II și totodată și cei 20 de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice, Institutul Teologic Franciscan din Roman, Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Facultatea de Teologie Pastorală, în colaborare cu Pontificia Facoltà Seraphicum - Roma, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" - Iași, Academia Historico - Iuridico - Theologica "P. Tocănel", a deschis anul academic cu un simpozion ce a avut în vizor aprofundarea credinței prin abordarea ei din prisma interacțiunii cu rațiunea, a teologiei cu filozofia. Acest simpozion, desfășurat la 2 octombrie 2012, se vrea a fi în sintonie cu apropiata începere a Anului Credinței, an promulgat și propus de către papa Benedict al XVI-lea, prin scrisoarea apostolică motu proprio Porta Fidei.

Din cele ce s-au prezentat, amintim sub formă compactă câteva idei.

Interacțiunea teologiei cu filozofia a avut mereu parte de abordări cu valențe de pluriperspectivă. Nu este necesar doar să trăim credința, ci trebuie să o și gândim. Și dacă o gândim înseamnă că putem să înaintăm pe calea înțelegerii ei.

Deși s-a făcut des apel la enciclica Fides et ratio, a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, conferințele susținute au avut un caracter concentrat pe aspecte concrete ale dialogului credință-rațiune și ale complementarității lor. Parcursul complementarității lor dă naștere unui instrument de lucru cu realitatea: binomul format din caritatea intelectuală și discernământ. Cu acestea două, credința ca realitate și manifestare devine coerentă.

Faptul că în însăși natura omului găsim înscrisă credința este un crez ce se prezintă a fi contrar direcțiilor de gândire ale vremurilor noastre. Credința, cea care dă vieții plinătate, provoacă rațiunea, o reclamă, iar, viceversa, rațiunea face credința mai umană, o demitizează, o curăță de aspecte fanatice. Într-un dialog cu Andrè Frossard, papa Ioan Paul al II-lea cheamă la o credință care trece de la confortul unei moșteniri la încercările unei convingeri bine motivate. Adică și rațional. Credința nu trebuie să se confunde cu religia, iar raționalitatea nu trebuie confundată cu calculabilitatea, precizia sau logicitatea.

Dacă ajunge să cunoască raționalitatea, experiența religioasă piere, se pierde ca o simplă formă în bine clădita etică a fricii sau a imaginarului. Configurarea realității se face în conformitate cu legi și sisteme. Când vine vorba despre credință, despre cea care dă naștere unei realități, despre ce fondare vorbim?

Lucrurile bune, frumoase, nu sunt verificabile științific. La fel și credința. Aici este vorba despre o relație, despre o întâlnire cu Cristos, cu cel care ne naște la libertate, cel ce ne dă un nou elan.

Pierderea fascinației și o profundă relativizare a valorilor iau amploare și astfel se creează o melasă ce are pretenții de cultură, dar care dăunează, vrăjește și desvrăjește. Superficialitatea și întunecarea minții duc la îngreunarea inimii și la amenințarea credinței. Invocarea raționalității nu se prezintă ca o scuză și nu este o motivare. Aceasta pentru că nu oricine gândește crede!

Fr. Dan-Ciprian Vătămănelu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Roman: Simpozion "Știința credinței și exigențele rațiunii filozofice"


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat