Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Libertatea religioasă în pericol

Noi rapoarte indică amenințări crescânde

De pr. John Flynn, LC

Două rapoarte recente despre libertatea religioasă au documentat pe larg provocările pe care le întâmpină credincioșii în practicarea credinței lor.

Liberty Institute din Texas a publicat recent "Sondajul despre ostilitatea față de religie în America". Introducerea afirmă că părinții fondatori considerau libertatea religioasă ca "prima libertate".

"Au înțeles că dreptul persoanei de a-l adora pe Dumnezeu și de a urma propria conștiință în acord cu principiile libertății religioase era fundamental pentru liniștea civică", se scrie în introducere.

Raportul continuă punând accentul pe amenințările la adresa libertății religioase în diferite zone cum ar fi expunerea în public a ieslelor, monumentele în amintirea celor căzuți și rugăciunile în adunările publice. Raportul scrie că Departamentul pentru Veterani a stabilit că funeraliile veteranilor în cimitirele naționale să fie secularizate, chiar și atunci când veteranul însuși sau familia sa au exprimat dorința pentru înmormântare religioasă.

Opoziția față de orice formă de exprimare religioasă merge la extreme absurde ca în cazul lui Jonathan Morgan, un copil de clasa a treia din Plano în Texas, căruia i s-a spus de către învățători că nu putea să includă un mesaj religios în pachețelul de dulciuri pe care îl ducea la "sărbătoarea iernii" ca să le împartă cu colegii săi.

Apoi a fost cazul unei școli în zona urbană din Houston care a interzis orice conținut religios în biletele de urări pentru Crăciun și pentru ziua sfântului Valentin. "Când cineva a fost întrebat ce înseamnă Paștele pentru el, student - scrie raportul - i s-a spus că nu putea să răspundă spunând «Isus»".

Un alt caz a fost cel al unui copil de unsprezece ani, elev în Hattiesburg, Mississippi, care a fost penalizat pentru că l-a menționat pe Isus în tema dată lui de a face o poezie pentru Crăciun. Învățătorul său i-a spus să rescrie poezia.

Au fost și numeroase cazuri legate de situații de muncă. O infirmieră de la spitalul Mount Sinai a fost constrânsă să participe la un avort tardiv împotriva conștiinței sale și a convingerilor sale religioase. A fost amenințată că va fi dată afară și că-și va pierde licența. Infirmiera, care a recurs la tribunal, a pierdut atât în prima instanță în tribunalul districtual cât și în apel în tribunalul din Al Doilea Circuit, afirmă raportul.

Raportul conține scurte rezumate de sute de cazuri, în ultimele două decenii, de tentative de a reduce la tăcere orice exprimare religioasă în public.

Regiuni din lume

Al doilea raport recent a venit de la Pew Forum on Religion and Public Life care a publicat al treilea raport despre libertatea religioasă care se referea la perioada 2009-2010.

S-a observat că restricțiile cu privire la religie au crescut nu numai în țări cu precedente rele în materie de libertate religioasă și care începuseră anul cu restricții ridicate sau foarte ridicate, cum ar fi Indonezia și Nigeria, ci și în multe țări cu precedente bune, cum ar fi Elveția și Statele Unite.

Nu mai puțin de 75% din populația mondială "trăiește în țări în care guvernele, grupuri sociale sau indivizi limitează capacitatea persoanelor de a practica liber credința lor", afirmă raportul.

Conform Pew Forum, procentul țărilor cu limitări ridicate sau foarte ridicate față de credințele și practicile religioase a urcat de la 31% în perioada 2008-2009 la 37% în perioada 2009-2010.

Africa sub-sahariană are procentul cel mai mare de țări în care restricțiile față de religie au crescut, în timp ce Europa și Americile au înregistrat cel mai scăzut procent de țări cu restricții grave.

În ansamblu, raportul afirmă că restricțiile guvernamentale au fost mai ridicate în țările din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord. Aceste două regiuni sunt și cele cu nivelul cel mai ridicat de ostilitate socială față de libertatea religioasă.

Dat fiind faptul că unele dintre țările cele mai restrictive sunt foarte populate, raportul afirmă că trei sferturi din cele circa 7 miliarde de persoane din lume trăiesc în țări cu puternice limitări guvernamentale față de religie și cu puternice ostilități sociale față de religie, în creștere față de procentul de 70% din anul anterior.

?ările cele mai ostile

Conform raportului, în timpul celor patru ani în care Institutul Pew a examinat libertatea religioasă, numărul de țări cu grave restricții guvernamentale față de religie a trecut de la 10 la jumătatea anului 2007 la 18 la jumătatea anului 2010. Între țările care s-au adăugat la listă se află Afganistan, Algeria, Indonezia, Rusia, Siria și Tunisia. Numai două țări, Brunei și Turcia, au fost scoase din listă.

Creștinii sunt în fruntea listei, ca grupul religios cu mai mare probabilitate de a îndura ostilități. În anul terminat la jumătatea lui 2010, persecuții ale creștinilor din partea guvernelor sau din partea grupurilor sociale au fost înregistrate în 111 țări; anterior, în primul an al studiului, maximul a fost de 107 țări.

Creștinii sunt și în fruntea listei cu privire la totalul țărilor în care persecuțiile au avut loc în timpul ultimilor patru ani, cu un total de 139 de națiuni.

Ostilitățile provin atât din partea guvernelor cât și din partea indivizilor. Creștinii au fost persecutați din partea funcționarilor guvernamentali sau de către organizații în 95 de țări în anul terminat la jumătatea lui 2010 și din partea grupurilor sociale și a indivizilor în 77 de țări.

Ambele rapoarte subliniază aceste tendințe îngrijorătoare în materie de libertate religioasă, mai ales pentru creștini, dar și pentru alte religii.

(După Zenit, 2 octombrie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat