Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea solemnă a noului an academic 2012-2013 la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"

În sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, 1 octombrie 2012, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a avut loc deschiderea solemnă a noului an academic 2012-2013. Momentul a fost marcat prin celebrarea unei sfinte Liturghii, prezidată de PS Petru Gherghel. Alături de el au concelebrat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Benone Lucaci, rector al Seminarului, preoții și formatorii din Seminar, precum și alți preoți oaspeți.

Institutul Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar din Iași și-a deschis la 1 octombrie porțile pentru un nou an academic. Din cei 123 de studenți înscriși 21 sunt în anul I, 20 studenți în anul II, 17 studenți în anul III, 19 în anul IV, 15 în anul V pastoral, 18 studenți în anul V și 13 în anul VI.

Sfânta Liturghie ce a marcat deschiderea noului an academic a adunat în jurul altarului trei episcopi, alături de care au fost prezenți 46 de preoți, între care profesori și preoți din parohiile din Iași. Celebrarea jertfei euharistice a început, într-un cadru festiv, la ora 11.00. Celebrarea sfintei Liturghii a fost animată de corul Institutului.

Încă de la începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel i-a invitat pe toți să înainteze plini de curaj în arta iubirii, asemenea sfintei Tereza a Pruncului Isus. Preasfințitul i-a salutat pe toți cei prezenți și a precizat că în această perioadă vor avea loc câteva evenimente importante care marchează viața diecezei: începutul unui nou an academic la Seminarul din Iași și deschiderea de către Papa Benedict al XVI-lea a Anului Credinței. În acest sens, PS Petru i-a îndemnat pe preoții și seminariștii prezenți la celebrare să-și concentreze o parte din efortul lor și în această direcție.

După proclamarea lecturilor sfinte a urmat cuvântul de învățătură rostit de PS Aurel Percă. Preasfinția sa i-a invitat pe cei prezenți să descopere în viața Sfintei Tereza a Pruncului Isus istoria vocației personale, care nu este altceva decât un dialog sincer între om și Dumnezeu. Seminariștilor li s-a reamintit că formarea pentru sfânta Preoție, reprezintă răspunsul ferm oferit iubirii lui Cristos, care ne-a ales și ne-a chemat să fim mărturisitori fideli ai iubirii sale. Preasfințitul Aurel Percă a menționat apoi că figura sfintei Tereza este un stimulent pentru înțelegerea chemării fiecărei persoane în sânul Bisericii lui Cristos. Așa cum ea a reușit prin rugăciune să pătrundă misterul Bisericii, tot la fel suntem chemați și noi să pătrundem în nimicnicia noastră pentru a descoperi misterul iubirii care mișcă mădularele Bisericii, reușind astfel să ne înălțăm până la desăvârșirea personală. Așadar, suntem chemați să-l descoperim pe Dumnezeu-iubire și să ne trăim întreaga viață la lumina acestui adevăr.

PS Aurel a oferit și un sfat celor prezenți: după exemplul sfintei Tereza a Pruncului Isus, să-l iubească pe Dumnezeu, să iubească Biserica și locul propriu în comunitatea eclezială. În acest fel vor reuși să-și reînnoiască existența, uneori lipsită de vlagă spirituală.

Adresându-se în mod special seminariștilor, Preasfinția sa i-a îndemnat să găsească mereu timp pentru a reflecta asupra întrebării care se naște deseori în inimile lor: ce așteaptă Dumnezeu de la mine? Pacea sufletului poate fi găsită doar oferindu-ne zilnic celui care ne cheamă să fie prietenii săi. Doar în acest fel vor putea rosti împreună cu sfânta Tereza: "Isuse, iubirea mea, mi-am aflat vocația:în inima Bisericii, Mama mea, eu voi fi iubirea".

În cadrul sfintei Liturghii, patru preoți au primit din partea PS Petru Gherghel mandatul de a-l sluji pe Domnul în munca de educare și formare a tinerilor pentru sfânta Preoție. Cei patru preoți sunt: pr. Daniel Iacobuț (liturgică), pr. Iulian-Valerian Ianuș (filosofie), pr. Mihail-Daniel Farcaș (catehetică) și un nou părinte formator: Ionuț-Eremia Imbrișcă.

La sfârșitul Liturghiei, Excelența sa PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a transmis seminariștilor salutările cordiale ale ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Totodată PS Cornel le-a urat studenților să fie oameni ai lui Dumnezeu, așa cum sfântul Paul îl încuraja pe ucenicul său Timotei, să urmeze iubirea și fidelitatea pentru a-și păstra credința. Totodată, Preasfințitul a menționat că seminarul este o comunitate în drum spre slujirea preoțească. Pe acest drum, cel care se pregătește să ajungă preot nu se formează singur, ci sub călăuzirea atentă a părinților profesori.

Înainte de a binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a ținut să mulțumească pr. Wilhelm Dancă, pr. Mihai Dumitru, pr. Iosif Tiba și pr. Cristinel Farcaș, pentru munca desfășurată pe parcursul mai multor ani în Seminar, care și-au încheiat mandatul de slujire în seminar și au primit alte misiuni în cadrul Bisericii.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Iași: Deschiderea solemnă a noului an academic 2012-2013 la Institutul Teologic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat