Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna octombrie 2012

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 10 (274) - octombrie 2012 se deschide cu scrisoarea pastorală "Anul Credinței și Familia", semnată de PS Petru Gherghel. În prima parte a scrisorii pastorale Preasfințitul prezintă câteva reflecții asupra scrisorii apostolice "Porta fidei" (Poarta credinței) a papei Benedict al XVI-lea din 11 octombrie 2011, prin care suntem invitați să redescoperim "harul credinței și să reînnoim fidelitatea noastră față de Dumnezeu, prin trăirea de fii și de membri vii ai Bisericii sale". În același sens, PS Petru Gherghel reiterează rolul familiei în menținerea vie a credinței, numindu-i pe părinți drept "primii maeștri de viață creștină și de adevărată iubire. (...) Familia este cu adevărat prima școală a credinței și prima Biserică a trăirii și împărtășirii iubirii ce desăvârșește armonia din casă și din societate". În partea a doua a scrisorii pastorale, Preasfințitul prezintă Programul diecezan pentru Anul Credinței și Familia, program structurat în 22 de puncte.

Tema Anului Credinței este prezentă și în cadrul interviului pe care pr. Cornel Cadar l-a avut cu cardinalul Salvatore De Giorgi, unul dintre oaspeții de seamă pe care Dieceza de Iași i-a avut cu ocazia celei de-a VI-a Adunări a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (22-26 august 2012). Îndemnul cardinalului pentru trăirea mai bine a Anului Credinței este de a recita în fiecare zi Crezul, "deoarece acesta este sinteza tuturor adevărurilor fundamentale".

De asemenea, tema credinței este prezentă și în conținutul altor articole ale revistei. Astfel, pr. Iulian Faraoanu publică articolul "Credința lui Abraham", prezentându-l pe acesta drept "model și părinte în ale credinței (...) Asemenea patriarhului, și noi să ascultăm de glasul lui Dumnezeu, să ieșim din tiparele noastre și să mergem la drum lăsându-ne purtați de mâna salvatoare a Domnului". La rândul său, pr. Felix Roca publică articolul "Pașii credinței. Căutându-l pe Dumnezeu", în cadrul rubricii Petru tineri, în care răspunde la trei întrebări: Care sunt motivele care stau la baza convocării Anului Credinței?, Cum poate fi trăit Anul Credinței?, Ce pot să fac eu în Anul Credinței?

În scrisoarea pastorală prezentată la început, PS Petru Gherghel face referire și la Sinodul Episcopilor convocat de papa Benedict al XVI-lea în perioada 7-28 octombrie 2012. Informații suplimentare despre acest sinod a cărui temă va fi "Noua evanghelizare și transmiterea credinței creștine" se regăsesc în articolul pr. Adrian Blăjuță intitulat "Sinod despre noua evanghelizare".

Lunile august și septembrie au consemnat câteva evenimente importante în viața Bisericii locale și universale. Astfel, la 23 septembrie 2012, a fost consacrat de PS Petru Gherghel noul altar al bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Slobozia (relatare de pr. Adrian Ciobanu). La 11 august 2012, Surorile Oblate Asumpționiste de la Mănăstirea "Sfânta Monica" din cartierul Izvoarele - Bacău au sărbătorit 20 de ani de prezență în Dieceza de Iași (relatare de sr. Patricia Ghercă); Asociația Kolping Moldova a împlinit 20 de ani de activități în regiunea Moldova (relatare de Daniel Benchea), iar Ovidiu Bișog publică în cadrul rubricii E bine de știut, un articol despre cea de-a X-a ediție a "Genfest", desfășurată în perioada 31 august - 2 septembrie 2012, la Budapesta. Așa cum se cunoaște, "Genfest s-a născut din intuiția profetică a lui Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor".

În cadrul rubricii Istorie, pr. Petru Sescu publică articolul "Iași «Sfânta Tereza a Pruncului Isus». Sfințirea bisericii". Autorul prezintă un scurt istoric al acestei biserici, a cărei construcție a început la 6 mai 1991 și care a fost sfințită duminică, 30 septembrie 2012, de PS Petru Gherghel. La celebrarea respectivă au participat PS Aurel Percă și PS Cornel Damian.

Rubrica Mesajul sfinților găzduiește un articol dedicat episcopului martir Anton Durcovici, rememorându-se cu acest prilej evenimentul consacrării episcopale care a avut loc la 5 aprilie 1948 la catedrala "Sfântul Iosif" din București.

Pr. Iosif Dorcu continuă periplul marian european, prezentând în acest număr al revistei sanctuarul marian multisescular de la Caravaggio, aflat între Bergamo și Lodi, în partea nordică a Diecezei de Cremona (Italia).

"Trei file ale unei veri" este titlul articolului publicat de dr. Ecaterina Hanganu, în care se rememorează câteva experiențe umane dramatice provocate de aruncarea bombei atomice asupra orașului japonez Hiroshima, la 6 august 1945.

Pr. Corneliu Berea, SVD, publică articolul intitulat "Redescoperirea elanului misionar", în cadrul rubricii Misiuni, articol prilejuit de Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an.

Recomandăm, de asemenea, articolele "Ascensorul spiritual" în cadrul rubricii Mesaj terezian, și episodul șase al serialului "Ocrotirea familiei creștine", ambele redactate de pr. Anton Despinescu; "Micul pustnic" istorioară morală de Cristophor v. Schmid (continuare din numărul trecut) în cadrul rubricii Pentru copii; "Așa răspund copiii despre sfântul Francisc de Assisi" (prelucrare de pr. Felician Tiba); "Tradiție rozariană" de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii Tablete spirituale; "Curier juridic" de avocat Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii Legea și dreptul tău.

Revista mai conține rubricile tradiționale, Știri, Poșta redacției, Rebus, Criptografie. Ca de obicei revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale, având pe prima pagină coperțile lucrărilor Catehismul Bisericii Catolice, Biblia, Youcat și Conciliul Vatican II, edițiile în limba română.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat