Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un "da" definitiv spus lui Cristos

Două surori, Simona-Monica Pintea (Berzunți) și Alina-Ionela Rîtan (Piatra Neamț "Sfântul Iosif") din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au făcut profesiunea perpetuă în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, sâmbătă, 8 septembrie 2012, la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de un grup de 15 preoți. La sărbătoare au participat persoane consacrate, părinți, rude, cunoscuți.

La picioarele altarului străjuiau cuvintele sfintei Fecioare Maria din rugăciunea Magnificat: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul", iar biserica era îmbrăcată de sărbătoare cu flori multicolore.

Surorile au răspuns cu bucurie Domnului prin cuvintele: "M-ai chemat, iată-mă". Acest moment important din viața lor a fost precedat de zile de formare conduse de pr. Eduard Soare și o săptămână de exerciții spirituale desfășurate la Iași, sub îndrumarea pr. Cristinel Fodor.

Cele două surori, în cadrul ritului profesiunii călugărești, au fost chemate pe nume de sr. Lenuța Băcăoanu, superioara institutului, și întrebate asupra intențiilor lor de către PS Petru Gherghel. Surorile au răspuns cu multă hotărâre: "Cerem să-l urmăm pe Cristos ca mirele nostru în Institutul Diecezan «Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot» și să înaintăm în propunerea noastră până la moarte".

În cadrul omiliei, PS Petru Gherghel a subliniat rolul Mariei în viața Bisericii și a propus-o ca model de slujire și iubire pentru persoanelor consacrate.

Liturghia a continuat cu ritualul consacrării perpetue: un dialog între celebrant și surorile care voiau să se dedice lui Dumnezeu, continuând cu intonarea Litaniei tuturor sfinților. În fața episcopului, fiecare soră a rostit formula profesiunii scrisă cu propria mână și apoi a fost depusă pe altar unde a fost semnată. A urmat sfințirea și înmânarea inelelor prin cuvintele: "Primește acest inel ca semn al apartenenței tale la Isus Cristos, Fiul Tatălui veșnic. Poartă-l cu fidelitate ca să ajungi la nunta veșnică din ceruri".

Sărbătoarea a continuat la subsolul catedralei cu o agapă frățească pentru rude și prieteni.

S.C.M.P.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Iași: Un "da" definitiv spus lui Cristos


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat