Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna septembrie 2012

După ce luna august a fost bogată în evenimente pentru Dieceza de Iași, relatări de la aceste evenimente, puteți găsi în noul număr al revistei Lumina creștinului, nr. 9 (273) - septembrie 2012, alături de scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, destinată elevilor, la început de an școlar. În cuprinsul revistei găsiți și multe alte articole, știri, informații etc.

Terminându-se vacanța, așa de dragă tuturor elevilor, începe la 17 septembrie (anul acesta) un nou an școlar, care este "drum al pregătirii pentru viață", cum spune Preasfințitul Petru Gherghel în scrisoarea sa adresată elevilor. Această scrisoare, în care Preasfințitul prezintă și o experiență personală din anii pe care i-a petrecut la școală și încurajări pentru elevi, o puteți găsi în primele pagini ale revistei, pag. 3 și 4.

Celei de-a VI-a Adunări Generale a FIAC, desfășurată în perioada 22-26 august 2012 la Iași, îi este dedicată pag. 5, din rubrica Actualitatea. Pr. Felix Roca prezintă lucrările și concluziile acestei adunări.

Tot în rubrica Actualitatea, în pag. 6 și 7, este prezentat pelerinajul de la Cacica, unde mii de creștini din întreaga țară s-au adunat pentru a sărbători împreună hramul sanctuarului Sfintei Fecioare. În acest articol puteți descoperi și impresii ale tinerilor pelerini.

O pagină a revistei este dedicată și vizitei papei Benedict al XVI-lea pe care o va face în Liban, în perioada 14-16 septembrie 2012. Multe informații, motivații ale vizitei și declarații despre acest eveniment puteți citi în pag. 8.

Așa cum este cunoscut, în luna octombrie va începe Anul Credinței, atât la nivelul Bisericii Universale, cât și în dieceze. Pr. Cornel Cadar face în pag. 9 o prezentare a acestui nou an, împreună cu diferite inițiative.

În rubrica Istorie, pagina 11 este rezervată consacrării altarului și sfințirii noii biserici din Pildești. În numărul din septembrie al revistei puteți citi despre desfășurarea evenimentului de la Pildești și informații despre biserica nouă cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Este cunoscută dăruirea cu care misionarii din Dieceza de Iași activează în munca de evanghelizare a triburilor nomade din Maikona (Kenya). De Ziua Educației sărbătorită în Maikona, locul misiunii românești, a fost premiată și misiunea catolică românească, reprezentată de parohul comunității, pr. Eugen Blaj. În cadrul rubricii Misiuni de la pagina 20, pr. Eugen Blaj ne prezintă situația educațională din misiunea pe care o păstorește și premiul pe care l-a obținut.

Rubrica Pentru tineri, cum deja sunteți obișnuiți, sunt pline de "Bucurie!!!". Astfel că veți găsi la pag. 17 un articol cu unele concluzii de la INTC, scris de pr. Felix Roca, iar la pag. 18 impresii ale tinerilor, tot de la acest eveniment. Claudiu Bulai prezintă în pag. 19 un interviu cu un pildeștean, care vorbește despre primirea crucii tinerilor în propria comunitate.

Recomandăm și articolele "Aniversare la Luncani", călugării carmeliți prezentând aniversarea mănăstirii (pag. 10), "Ep. Anton Durcovici și cultul Madonei de Lourdes", în cadrul rubricii Mesajul sfinților, de la pag. 12 (autor dr. Dănuț Doboș); "Sanctuarul LudŸmierz" din Polonia, în cadrul rubricii Sanctuare, de la pag. 13 (autor pr. Iosif Dorcu); "Singura mea bogăție este el!", în cadrul rubricii Pentru familii (autor pr. Felician Tiba); "Politeismul valorilor", în cadrul rubricii Tablete spirituale (autor pr. Cristian Chinez); "Progres spiritual" în cadrul rubricii Mesaj terezian, semnat de pr. dr. Anton Despinescu;.

Întrucât începe școala, găsiți în rubrica Pentru copii câteva răspunsuri ale copiilor despre mersul la școală și cruce (pag. 16), răspunsuri adunate de pr. Felician Tiba, și tot copiilor le este dedicat un nou episod din povestioara morală "Micul pustnic" scrisă de Christophor v. Schmid (pag. 15-16).

Revista cuprinde la sfârșit și rubricile cu care v-ați obișnuit deja: Știri, Poșta redacției, Noutăți editoriale și Rebus, unde pr. Emanuel Imbrea a pregătit un rebus intitulat "Căsătoria și familia".

În cuprinsul revistei, de asemenea și pe coperți, găsiți mai multe fotografii din viața Bisericii locale și universale, care fac și lectura ei mai plăcută.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat