Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maria reprezintă reușita perfectă a răscumpărării

Gloria apropiată și familiară a slujitoarei

De Inos Biffi

Maria, când este ridicată la cer cu sufletul și trupul, nu este luată de la Biserică și de la omenire. Răscumpărată pe deplin și făcută conformă cu Domnul înviat, maternitatea sa divină se extinde de la Fiul Isus la toți discipolii săi. Mai mutl, întreaga omenire regăsește în ea pe mama tuturor celor vii. Însuși Isus, ca prin solemnă decizie testamentară, oferă acest dar din înălțimea crucii, atunci când îi spune mamei: "Femeie, iată fiul tău!", iar lui Ioan: "Fiule, iată mama ta!" (In 19,26-27). Credința Mariei, exprimată de la început cu "da"-ul său spus Cuvântului lui Dumnezeu, se consumă pe Calvar în comuniune cu pătimirea și moartea Fiului, când se adeverește profeția dramatică a lui Simeon: "și prin sufletul tău va trece o sabie" (Lc 2,35) și în această pătimire a sa devine noua Evă. Fecioara, în tăcerea sa, primește această voință a Fiului, care-i cheamă pe discipolii săi să se bucure de aceeași delicatețe și grijă de care s-a bucurat el în viața sa pământească. De la ridicarea la cer va fi prezentă în Biserica aceeași îmbrățișare, care consacră orice bucurie și orice grijă maternă, devenindu-i modelul.

La nunta din Cana, Maria, deja numită de Isus cu termenul "Femeie" (In 2,4), le spune servitorilor: "Faceți tot ceea ce vă va spune" (In 2,5), și, grație intervenției sale, Isus începe semnele sale și epifania gloriei sale. Opera Fecioarei glorioase, care reprezintă reușita perfectă și exemplară a răscumpărării, nu încurcă și nu întunecă domnia Fiului; ea este în schimb în întregime în slujba lui. Maria în Biserică este "slujitoarea" exemplară a Evangheliei, aproape de orice credincios, ba chiar de orice om, pentru ca să devină discipol al lui Cristos.

Condiția sa cerească a făcut-o apropiată. Pentru imaginație faptul de a fi în glorie ar putea să ne facă să ne gândim la îndepărtare de ceea ce există încă în timp; este adevărat contrariul: gloria include timpul, îl depășește și în același timp îl îmbrățișează. Aparițiile Fecioarei sunt ca arătarea și intrarea singulară și într-o oarecare măsură vizibilă a gloriei sale în cadrul granițelor noastre, marcate de spațiu și învăluite de timp: granițe comparabile cu un văl subțire care în acel caz se deschide la lumea cerească, adică la lumea Domnului înviat și a sfinților săi. Gloria cerului este scutită de succesiunile cronologice și nu există limită care să o micșoreze; mai mult, ea deja atrage lumea noastră pământească, infinit mai puțin adevărată și consistentă, și se va revela la sfârșitul secolelor. Pentru aceasta spunem că Maria, ridicată în glorie, ne este aici pe pământ în mod matern apropiată și este posibil să îndreptăm către ea o rugăciune tacită sau chiar și numai o privire afectuoasă, care face să apară bucuria și plânsul. Și aici vine în minte La Vierge au midi, cea mai încântătoare și emoționantă dintre poeziile lui Paul Claudel dedicate Mariei: "Este amiază. Văd biserica deschisă. Trebuie să intru. / Mamă a lui Isus Cristos, nu vin să mă rog. / Nu am nimic de oferit și nimic de cerut. / Vin, o, Mamă, numai pentru a te privi. / A te privi, a plânge de bucurie, a ști / că eu sunt fiul tău și că tu ești acolo. / Numai pentru un moment în timp ce totul se oprește / Amiază! / A fi cu tine, Marie, în acest loc unde ești tu. / A nu spune nimic, a privi fața ta, / A lăsa inima să cânte în limbajul său".

În această privire intensă și prelungită a sa, poetul contemplă mai ales frumusețea Mariei. Îl răpește candoarea ei de creatură necontaminată, plăsmuită în har de mâinile Creatorului. El îi mulțumește Fecioarei: "Pentru că ești frumoasă, pentru că ești neprihănită, / femeia în Har în sfârșit dăruită din nou". Îi mulțumește pentru că ea este "Creatura în cinstea sa de început și în ultima ei desfășurare, / care a ieșit din Dumnezeu în dimineața strălucirii sale originale"; pentru că este "Femeia, Edenul vechii gingășii uitate / a cărei privire găsește imediat inima și face să curgă lacrimile acumulate".

În această admirare a Mariei "în mod inefabil intactă", înălțată la cer și devenită însoțitoare pe pământ, cuvintele devin superflue și rămân stinse. În locul lor intră o tăcere liniștită, plină de dulceață și vărgată de plâns, care sunt poai sentimentele care se potrivesc mai mult în fața tuturor misterelor mântuirii.

(După L'Osservatore Romano, 13-14 august 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat