Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Campus de vară pe Făgăraș

În perioada 9-19 iulie 2012, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a organizat un campus de vară pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, la care au participat 14 tineri, un oaspete din Slovenia însoțiți de trei preoți: pr. Ioan Butacu, pr. Alexandru Olaru și pr. Matei Senteș.

Adunându-ne la Institutul Franciscan din Roman, după comunicarea detaliilor practice cu privire la desfășurarea itinerariului și celebrarea sfintei Liturghii, am plecat spre destinația noastră, Făgăraș, unde, cu peripeții am ajuns la Mănăstirea Franciscană "Sfânta Treime" la care am și înnoptat.

A doua zi, am pornit către localitatea Cobor, care, inițial, ni s-a părut un sat pustiu, cu clădirile părăsite de vechii sași. Primirea făcută de familia lui Erwan și Hanna, gazdele noastre pentru șase zile, care ne-au întâmpinat cu căldură, ne-a îndepărtat sentimentul de reținere pe care îl aveam la început. Exemplul lor, care au părăsit patria (domnul fiind din Franța, iar doamna din Germania), începând un alt stil de viață în România, ne-a însuflețit pentru ca în aceste zile de voluntariat să ne dăm seama de valoarea dăruirii pentru binele aproapelui. În aceste zile petrecute în localitatea Cobor, mulți dintre noi au avut ocazia de a experimenta lucruri noi, precum gătitul, cântărirea lânii, aranjarea stufului, curățatul trestiei; alții au turnat beton, au cosit iarbă, au adunat fânul, au nivelat pământul și au lucrat la canalizare. Munca a fost însoțită de programul spiritual zilnic, prin Rugăciunea Orelor, sfânta Liturghie și programul cu copiii la biserica din localitate, program care consta în jocuri, cântece, alte activități, la sfârșitul săptămânii, delectându-i pe localnici cu un mic spectacol. După cină, seara era un moment de comuniune prin rugăciunea rozariului, adorație sau voie bună în jurul focului de tabără.

Duminică, 15 iulie, am celebrat sfânta Liturghie la ora 11.00, iar imediat după prânz am ieșit la o mică plimbare, pe traseu dând de o stână unde ciobanul ne-a servit cu brânză și zer apoi ne-am continuat drumul. Ajunși "acasă" am cunoscut-o pe Majda, doamna din Slovenia, venită special pentru a se alătura în urcarea noastră pe munte urmând spre seară o adunare în jurul mesei unde fiecare a împărtășit o experiență trăită în Cobor.

Luni ne-am îndreptat spre Bâlea Lac, de unde am început ascensiunea pe munte. În prima zi, după un drum de șapte ore an ajuns la Cabana Podragu, iar a doua zi, după celebrarea sfintei Liturghii, am plecat spre Vârful Moldoveanu (2.544 m), unde am ajuns după-amiază, iar seara, după cele 9 ore de mers din cursul zilei, am poposit la Cabana Sâmbăta. Ultima zi am vizitat Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, după care am luat drumul spre casă. Ajungând dimineața, despărțirea a fost grea.

A fost o experiență unică și minunată, cu un ambient plăcut și un grup unit. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste clipe minunate petrecute împreună și să-i încredințăm lui, toate grijile și problemele noastre.

Pace și bine!

Alexandra Ilieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-19 iulie: Roman (ITRCF): Campus de vară pe Făgăraș


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat