Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: "Îmi doresc ca acești tineri să fie mesageri ai unei lumi noi". Interviu cu pr. Felix Roca, responsabil al INTC Iași 2012

• Ce simțiți în acest moment, la final de INTC 2012, în calitate de organizator?

Răspunsul care îmi vine automat este "Bucurie". Simt o mare bucurie și o mare liniște, nu pentru că s-a terminat și că am scăpat de toate, ci pentru că tinerii s-au simțit bine. A fost o atmosferă extraordinară, în care tinerii care au vrut să găsească ceva consistent pentru sufletul lor, pentru viața lor au avut ce să găsească, datorită momentelor de rugăciune, Liturghie, cateheză, discuții în grupuri sau momentelor de formare la programele alternative și cele de sărbătoare ale Festivalului Bucuriei. Cred că tinerii care au vrut să soarbă ceva pentru viața lor au găsit și asta îmi dă o mare liniște. Un al treilea sentiment, care e mai mult o speranță, o dorință, dar e și o parte de convingere, este ca acești tineri, care au participat la INTC, în primul rând să se apropie mai mult de Cristos, să își trăiască mai mult credința, dar mai ales să se implice mai mult în comunitățile lor: să fie prezenți, să ajute la momentele de formare, la cateheze, la programele caritative care sunt în parohii. Îmi doresc ca ei să fie mesageri ai unei lumi noi.

• În calitate de organizator, puteți face o dezvăluire din culise pentru cititorii noștri? "Una bună, una rea", ca experiențe?

Sunt multe bune și nu aș putea să fac o ierarhie. Într-un prim aspect, m-au impresionat voluntarii, care erau mereu plini de energie, de forță, de disponibilitate și inepuizabili. Spuneam azi la Liturghie că parcă au fost clonați, căci noi știam de 200 de voluntari, dar parcă erau o mie. Erau mulți și se aflau mereu unde trebuiau să fie. Un al doilea lucru, fără a face o ierarhie, a fost emoția deosebită pe care am simțit-o atât la prima Liturghie, cât și la ultima datorită corului și a orchestrei. Acestea dau posibilitatea să trăim cu adevărat sfânta Liturghie. Celebrarea, liturgia, rugăciunea trebuie să fie pe primul loc și mă bucur că așa a fost. Au fost și lucruri care au mers mai puțin bine, ca în orice organizare. Au fost unele aspecte legate de primirea tinerilor, de cazări, dar le-am depășit cu bine. Considerăm, nu din mândria de organizatori, că nu au fost situații grave care să ne scape de sub control.

• Acum, când experiența INTC este proaspătă, ce sfat le-ați da celor care vor organiza următoarea ediție a INTC?

Ceea ce am spus și la întâlnirea cu responsabilii cu pastorația tinerilor din dieceze și eparhii și cu PS Virgil Bercea, responsabil cu pastorația laicilor în cadrul Conferinței Episcopilor din România, este că se impune o regândire aproape totală a INTC, următoarea ediție. Va trebui să cuprindă o altă structură. De exemplu, programul de dimineață a fost nu neapărat obositor, ci prea mult concentrat: rugăciunea de dimineață, sfânta Litughie, cateheza, grupurile de discuții. Sunt momente care, luate în parte, fiecare sunt frumoase, dar prea concentrate nu dau posibilitatea tinerilor să le alterneze cu momente de animație, care să le mai trezească entuziasmul, întrucât la toate acestea trebuia să stai liniștit. Probabil și programele alternative au cuprins multe teme frumoase și interesante. Noi am mai selectat dintre ele, căci în edițiile precedente au fost și mai multe. Probabil și aici ar putea fi regândite pe forumuri, pe grupuri tip standuri, la care tinerii să participe la o activitate sau alta. Ceea ce a funcționat foarte bine a fost programul de seară, festivalul, pentru că a fost plin de muzică, dans, piese de teatru. Tinerii au multe talente și știu să le manifeste. Sper să se păstreze și la viitoarele întâlniri acest mod de a-i implica pe tineri să facă ceva pentru tineri, să fie ei protagoniștii, căci sunt mulți care au daruri, au talent. Se poate aduce un invitat, cum am făcut și noi, dar să fie ei, în primul rând, protagoniști, căci au multe de oferit.

• Mulțumiri pentru dăruirea cu care ați organizat INTC și felicitări pentru toată echipa care s-a implicat!

Alexandra Cojan

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat