Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Întrebarea zilei cu părintele Iuliu Muntean

Părintele Iuliu Muntean, cel de-al treilea catehet al Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, a răspuns sâmbătă seara, 28 iulie 2012, la întrebările pe care tinerii s-au grăbit să i le adreseze. Au fost interesați să afle de la Sfinția sa cum ne putem trăi credința în profunzime, cum ne înfrânăm instinctele specifice vârstei sau cum putem regăsi bucuria cu ajutorul lui Dumnezeu.

Deși toate întrebările au fost foarte interesante, am considerat că întrebarea de mai jos ne reprezintă pe toți: "Părinte, noi dorim să fim mărturisitorii bucuriei pentru ceilalți. Dar dacă ne iau în râs, ne insultă sau ne refuză? Cum putem să îl mărturisim acestor persoane pe Cristos, prin ce metodă (ne gândim la colegii de școală, de facultate)? Sau cum am putea transmite bucuria credinței respectând libertatea celuilalt?"

Părintele Iuliu Muntean ne-a mărturisit că, din momentul în care ceilalți dau un răspuns, indiferent că este pozitiv sau negativ, nu mai este problema noastră. Dacă bucuria fiecăruia dintre noi este deplină, viața noastră merge mai departe. În acest sens se încadrează și pasajul din Evanghelie în care Isus zice că dacă noi, în drumul nostru, întâlnim pe cineva, iar acesta ne trage o palmă, îi întoarcem și celălalt obraz, iar apoi ne continuăm drumul. Căci obiectivul nostru nu era să ne certăm cu cineva. De aceea dacă suntem bucuroși, nu ar trebui să ne influențeze părerea celorlalți. Ca și în democrație, și în cadrul sferei spirituale, fiecare este liber să spună ce vrea. Fără libertate nu putem discuta despre Dumnezeu. Este alegerea fiecăruia dacă nu primește bucuria pe care le-o oferim în dar. Este ca unul care se îndepărtează de foc și spune că îi este frig, dar asta nu înseamnă că focul nu mai există. Trebuie găsită sursa bucuriei, pentru a o putea răspândi celorlalți.

Noi avem puține lucruri pe care suntem obligați să le facem, dar din momentul în care facem o alegere, apar și obligațiile corespunzătoare alegerii făcute. De exemplu, nu ne obligă nimeni să traversăm strada, dar dacă alegem să o facem, trebuie să ne supunem regulilor de circulație.

Tereza Bejan,
Ana-Maria Blaga,
Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: INTC Iași: Impresii după cateheza a treia

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat