INTC Iași: Doamne, ce vrei de la mine? Importanța exercițiilor spirituale
Este important în viață să îți pui întrebări. Vârsta tinereții este recunoscută pentru marile întrebări existențiale, de al căror răspuns depinde viitorul tinerilor. Ambientul are un rol foarte important în acest proces. Părintele Iulian Budău, preot iezuit, a ținut o conferință cu titlul "Iezuiții și spiritualitatea ignațiană", în ziua de vineri, 27 iulie 2012, în amfiteatrul B6, din corpul B al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în care a dorit să le explice celor 20 de tineri participanți importanța exercițiilor spirituale în viața oamenilor, ca ambient ideal pentru a căuta răspunsuri.
Pentru aceasta, părintele a început cu o descriere a spiritualității iezuite, pe care a rezumat-o într-o schemă "dinamică": contemplație-compasiune-acțiune justă-contemplație... Contemplația generează compasiune, iar compasiunea duce la o acțiune justă. Acțiunile produc întrebări, deoarece suntem mereu marcați de îndoială, și astfel se reia procesul de la contemplație. Exercițiile spirituale, caracteristice spiritualității sfântului Ignațiu de Loyola, spiritualitate pe care au moștenit-o iezuiții, sunt cadrul perfect pentru a contempla. Această schemă dinamică permite multă mobilitate; astfel se explică caracteristica misionară a acestei spiritualități.
Cu toate că mulți consideră că la exercițiile spirituale pot participa numai preoți sau persoane consacrate, părintele Iulian i-a îndemnat pe tineri să aibă curajul să experimenteze exercițiile spirituale și să nu le fie teamă de tăcere. Părintele i-a provocat pe tineri să își pună întrebări precum: "Doamne, ce vrei de la mine?", "Doamne, ce trebuie să fac cu viața mea?"
După conferință, câțiva tineri au fost binevoitori să răspundă la unele întrebări.
Ce te-a determinat să vii la această conferință?
"Întotdeauna m-au atras oamenii, persoanele, entitățile care tind spre perfecțiunea lor individuală, dar sunt conștient în aceeași măsură de modestia și de liniștea care trebuie să stea și să se dezvolte, aspecte pe care le găsesc în spiritualitatea iezuită" (Radu, Târgu Mureș)
Ce ți-a plăcut la această conferință?
"În primul rând mi-a plăcut limbajul direct, părintele Iulian folosind limbajul tinerilor. Astfel, s-a făcut mai ușor înțeles. În al doilea rând, ne-a provocat să ne punem întrebări și să medităm la ele. Ne-a prezentat și viața sfântului Ignațiu care, într-adevăr, se aseamănă foarte mult cu viața noastră, a tinerilor, deși noi credem că acesta a trăit în secolul al XVI-lea și că viața lui nu mai stârnește interes. Totuși, trebuie să fim conștienți că suntem oameni cu toții, indiferent de perioada în care trăim, cu toții punem aceleași întrebări și căutăm același răspuns. Acest fapt ne trimite cu gândul la mesajul central al acestei întâlniri, bucuria, cum trebuie să găsim bucuria" (Celina, Parohia "Sfinții Petru și Paul" Bacău)
Cu ce idei ai rămas de la această conferință?
"Am descoperit că atunci când facem o cercetare a conștiinței pentru sfânta Spovadă, nu este de ajuns doar să ne acuzăm de ceea ce am greșit, dar mai întâi trebuie să mulțumim pentru ceea ce am primit, să ne analizăm comportamentul și să vedem ce am făcut cu darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu, cum ne-am comportat cu ceilalți și, mai ales, cum am primit iubirea și cum am trimis-o mai departe" (Andreea, Parohia "Isus, Bunul Păstor" Roman)
Cosmin Cimpoeșu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
27 iulie: INTC Iași: Doamne, ce vrei de la mine? Importanța exercițiilor spirituale
* * *
Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro
lecturi: 10.