INTC Iași: Euharistie și creativitate
Mulți pictori de-a lungul timpului au încercat să exprime prin operele lor relația omului cu Dumnezeu, Euharistia prin ochii lor devenind mai ușor de înțeles. Părintele diacon iezuit Teodor-Lucian Lechințan, licențiat în istoria artei, a realizat o incursiune în pictura mănăstirilor din nordul Moldovei, prezentând joi, 26 iulie 2012, o conferință despre Euharistie și creativitate cu detalierea câtorva dintre picturi.
Părintele a mărturisit că a ales această temă mai ales pentru că fiind o întâlnire națională, mulți veniți din afara Moldovei, e posibil sa nu cunoască prea multe despre frumusețea acestor mănăstiri.
În prima parte a conferinței a vorbit despre Sorin Ulea, un cercetător în domeniul picturilor bisericești, care se remarcă, spre deosebire de alții, prin evidențierea unității stilistice, nu doar a factorului estetic.
Partea a doua a cuprins detalierea unor imagini mai reprezentative din mănăstiri. În Mănăstirea Sucevița, un "testament al artei medievale românești", prin picturi ca mielul înjunghiat, care este o temă eminamente euharistică, se remarcă întrepătrunderile confesionale. Mănăstirea Arbore se remarcă printr-o pictură excepțională impresionantă prin sfera de influență occidentală, mai ales din Italia. În Mănăstirea Voroneț este prezentat Ciclul patimilor, remarcându-se vacarmul din jurul lui Isus în momentul condamnării, vivacitatea mișcărilor pe drumul crucii, și graba cu care se petrec toate în jur.
În încheiere părintele a precizat că toate aceste picturi reprezintă o artă care ne conduce spre momentul purtător de viață ca orizont al creației, o artă care exprimă comuniunea, care este exigentă, dar care nu exclude pe nimeni. A reușit să trezească interesul celor veniți din afara Moldovei, care la final au cerut detalii mai multe despre aceste mănăstiri.
Bianca Hanganu
* * *
Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro
lecturi: 20.