Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: "Mai mult decât un cântec și o excursie". Interviu cu Maria Daniela Pauleț, compozitoarea imnului INTC

Cu toții am auzit deja imnul întâlnirii noastre, dar încă nu am aflat care este povestea acestuia. Așa că am luat legătura cu Maria-Daniela Păuleț, cea care a compus muzica și versurile. Pentru mai multe informații, i-am adresat următoarele întrebări.

Care este povestea imnului Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC)?

Povestea acestui imn a început când s-a lansat concursul de imnuri. Având în vedere că nu am mai compus nimic după INTC 2009, mi-am propus să încerc, să mă las inspirată și să compun o variantă de imn. Am pornit de la ideea că trebuie sa fie un refren care să transmită bucurie, o linie melodică nu prea complicată pe care să o poată reține cu ușurință orice tânăr care va veni la Iași, să nu necesite calități vocale deosebite. Am citit, am meditat asupra cuvântului și încet-încet lucrurile au început să se lege. Nu a fost foarte ușor, am abandonat proiectul, l-am reluat... A fost un drum sinuos până la realizarea acestui imn, dar odată ce am reușit să fixez versurile și melodia, cu ajutorul lui Ciprian Hușanu am redactat partitura, am înregistrat și finalizat imnul pentru INTC. A fost o surpriză plăcută să aflu că va fi desemnat chiar imnul oficial al INTC 2012.

• Care sunt sursele de inspirație pentru versuri? Ce ne poți spune despre muzica aleasă pentru aceste versuri?

Sursa de inspirație a acestor versuri o reprezintă în principal cuvântul evanghelic, dar și mesajul sfântului Părinte și nu în ultimul rând rugăciunea de pregătire a acestei întâlniri. Muzica a venit odată cu versurile și ceea ce am avut în minte atunci când am început să o compun a fost bucuria. Am încercat să transmit bucuria printr-o melodie tinerească, dar totuși liturgică, prin versuri inspirate de cuvântul Sfintei Scripturi așa cum se reflectă el în inimile tinerilor.

• Cum ai lucrat pentru finalizarea imnului? Consideri că a fost o responsabilitate dificilă? La finalizarea imnului foarte mult m-a ajutat Ciprian Hușanu: cu el am înregistrat negativul și pozitivul și tot el a contribuit la scrierea partiturii. A fost o responsabilitate dificilă, dar mă bucur că ne-a luminat Duhul Sfânt și am reușit să finalizam acest imn.

• Ce dorești să transmită imnul INTC?

Îmi doresc ca imnul INTC să transmită bucuria așa cum a sădit-o Dumnezeu în inimile fiecăruia dintre noi, o bucurie curată, venită din iubire, venită din încrederea pe care ne-o punem în Creatorul nostru. Lăsându-l pe el să ne lumineze calea, vom ajunge să simțim acea bucurie sfântă și atunci când o vom atinge, să o păstram cât mai mult timp în suflet. Sper că este cântat cu plăcere de către tineri, sper ca măcar unii dintre ei vor simți o apropiere de Dumnezeu prin aceste versuri. Iar dacă nu va fi așa, știu că Dumnezeu are un plan și poate că imnul de la următorul INTC va fi cu mai mult impact. Am încredere că aceste zile vor fi pentru tinerii participanți mai mult decât un cântec și o excursie. Sunt zile de care tinerii trebuie să profite din plin pentru a se încărca spiritual. Cred că tinerii au venit la INTC pentru a se întâlni unii cu alții și a se molipsi de bucuria întâlnirii cu Domnul, iar imnul este creat pentru a sprijini acest lucru, este un mijloc și nu un scop. Centrul întâlnirii e Cristos, aflat nu doar în cântec, dar în suflete, în cei de lângă noi, în rugăciune, în joc, în meditație, în fiecare experiență trăită aici.

Amalia-Maria Diac

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat