Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

INTC Iași: Cuvântul PS Petru Gherghel la celebrarea de deschidere

La celebrarea de deschidere a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic de la Iași, din seara de miercuri, 25 iulie 2012, PS Petru Gherghel a adresat celor prezenți câteva gânduri.

Excelențele și Preasfințiile voastre,
Cucernici părinți, asistenți spirituali ai tinerilor,
Stimate autorități,
Dragi participanți la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic,

Un cuvânt călduros de "Bun venit" în capitala Moldovei, în "dulcele târg al Ieșilor", și o sfântă îmbrățișare pentru toți și pentru fiecare în parte.

Bine ați venit la Iași, orașul celor șapte coline, capitala spirituală a României.

În aceste zile binecuvântate, aici, la umbra marilor catedrale ieșene și a celui mai înalt for de cultură și știință, Universitatea, aici, lângă Seminarul nostru drag, aici, unde înaintașii noștri ne-au lăsat o sfântă și bogată moștenire, credința, aici vă invităm să lăsați inimile voastre să se umple de o chemare sfântă, venită din partea Sfântului Părinte, a noastră și, desigur, a celor dragi:

"Bucurați-vă mereu în Domnul", căci el sigur cunoaște inima voastră dornică de fericire și bucurie.

Am invocat, la începutul acestui măreț eveniment, darurile Duhului Sfânt, cel care a adus și aduce mereu pe pământ farmecul bucuriei și al speranței, cel fără de care nimic bun nu putem face, acela fără de care lumea rămâne în întuneric, cel care face să tresalte de bucurie inimile și să crească entuziasmul vostru.

Sunt fericit ca, împreună cu Preasfințitul Aurel, cu pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teolgoic "Sfântul Iosif", cu toți confrații preoți din Iași, cu toți prietenii voștri, asistenții spirituali ce vă însoțesc, cu stimatele autorități prezente - domnul primar Gheorghe Nichita, domnul prefect Romeo Olteanu, cu domnul Cristian Adomniței, președinte al Consiliului Județean, cu ceilalți invitați de onoare, parteneri la acest mare eveniment, să vă pot întâmpina cu dorința fierbinte de a vă simți fericiți și de a crește în iubire și bucurie, astfel încât pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, să păzească inimile și cugetele voastre în Isus Cristos.

Vă invit așadar la bucurie

Cuvintele pe care le-a proclamat din Scrisoarea către Filipeni sunt expresia și experiența celui mai mare convertit al tuturor timpurilor, Saul din Tars, care a avut bucuria de a-l întâlni pe cel care l-a transformat, cu strălucirea luminii sale, pe drumul Damascului. Din clipa în care l-a întâlnit, viața sa a luat o altă direcție, iar singura lui bucurie a rămas Cristos, toate celelalte fiind considerate doar gunoi.

Așa precum reiese din toate scrisorile lui, care erau de fapt adevărate cateheze, și această scrisoare, și mai ales ea, reprezintă o revărsare de bucurie îmbrăcată în haina unor îndemnuri spirituale practice care reies din tema de fond, cea cristologică.

Pentru sfântul apostol, izvorul puterii sale misionare este Cristos, cu care se află într-o relație vitală. Cristos îl întărește în suferințe, când trebuie să sufere pentru evanghelie, iar iubirea și legătura cu Cristos este atât de mare, încât exclamă că pentru el "a trăi este Cristos" (Fil 1,21), iar a fi cu Cristos înseamnă victorie și bucurie.

Acest adevăr îl exprimă în cel mai cunoscut și cuprinzător imn despre Cristos din capitolul doi (Fil 2,5-11). "Drama lui (pătimirea și moartea) este, pentru moment, ca o umilire, dar după ea urmează gloria (învierea și înălțarea)". De aici a învățat apostolul Calea lui Cristos și la acest lucru îi îndeamnă pe creștini săi ca și ei să aibă mereu aceeași atitudine, aceeași simțire ca a lui Cristos, maestru și învățătorul său.

În acest context, apostolul introduce tema bucuriei, care nu este doar o emoție sau o dorință umană, ci un imperativ bazat pe o convingere puternică în Domnul și în relația sa cu Cristos. Contactul cu el, întâlnirea și însușirea sentimentelor sale face ca suferința să se transforme în victorie, iar victoria în bucurie.

Tot ce apostolul Paul dorește să le transmită Filipenilor, el a primit de la Cristos și de la evanghelia sa. Motivul speranței, al curajului și al bucuriei este însuși Isus Cristos. izvorul oricărui bine și al sfințeniei. Prezentat în toate cărțile sfinte ale Vechiului și Noului Testament, el apare cu pregnanță în predica lui Cristos de pe munte, care, la sfârșitul celor opt fericiri (carta de căpătâi a ucenicilor săi), el îi asigură pe toți cei care plâng care sunt persecutați, care suferă pentru dreptate, că se vor bucura mereu de victorie și de răsplată și vor învinge orice fel de lipsuri și greutăți.

Concluzia acestor fericiri este una singură: "Bucurați-vă și veseliți-vă, căci mare va fi în ceruri răsplata voastră". Pentru că plânsul vostru se va întoarce în bucurie, iar suferința și moartea în înviere. Acest lucru este cu adevărat o bucurie cerească, o bucurie în Domnul.

De acest lucru era sigur apostolul Paul și pentru aceasta îi îndeamnă pe credincioșii din Filipi să caute bucuria, dar bucuria adevărată, bucuria în Domnul, căci așa cum el era sigur de coroana victoriei și a răsplății, mai ales după suferințele întâlnite și lanțurile închisorilor, așa vor fi siguri toți cei cărora el le-a vestit evanghelia lui Cristos, bucuria adevărată a victoriei.

Dragi tineri, invitația lui Cristos din evanghelia sa, precum și a apostolului din lectura de astăzi, a fost preluată de actualul Sfânt Părinte papa Benedict al XVI-lea și, îndreptată spre toți tinerii din lume în ziua lor, la Întâlnirea Mondială de la Madrid, și acum, aici, la noi, în România, la Iași, răsună, prin grija păstorilor și a asistenților voștri spirituali, cu o mare speranță că ea va găsi ecou în inimile voastre, iar prin voi va ajunge la toți frații voștri.

Sperăm ca pe parcursul participării la prezentarea catehezelor, la celebrările care vor avea loc la întâlnirea în grupuri și în reflexia personală, veți descoperi adevărata sursă a bucuriei, pe însuși Cristos Domnul care vă face să înțelegeți, rând pe rând, sensul profund al bucuriei adevărate, să o experimentați în rugăciune și, în cele din urmă, această bucurie se va transforma în sărbătoare ducând-o tuturor colegilor și prietenilor voștri.

Renumitul poet german Reiner Maria Rilke și-a petrecut câțiva ani ai studenției la Paris. Pentru a ajunge la Universitate, străbătea zilnic, în compania unei prietene franceze, o stradă foarte aglomerată. Într-un colț al acestei străzi stătea permanent o cerșetoare. Ea ședea mereu în același loc, nemișcată ca o statuie, cu mâna întinsă și cu ochii plecați în pământ. Rilke nu-i dădea niciodată nimic, în timp ce prietena lui îi dădea adesea câțiva bănuți.

Într-o zi prietena sa l-a întrebat pe Rilke:

- De ce nu-i dai nimic acestei sărmane femei?

- Trebuie să-i dăm ceva pentru inimă, nu să-i punem ceva în mână, răspunse poetul.

A doua zi, Rilke a venit cu un trandafir înflorit. L-a pus în mâna cerșetoarei și a dat să plece. Atunci s-a petrecut ceva neașteptat: cerșitoarea și-a ridicat ochii, l-a privit pe poet, s-a ridicat de la pământ, a prins mâna poetului și i-a sărutat-o. Apoi a plecat strângând trandafirul la piept. O săptămână întreagă nu a mai văzut-o nimeni. După opt zile, femeia era din nou așezată la locul ei obișnuit, tăcută și nemișcată, ca totdeauna.

- Din ce-o fi trăit ea în toate aceste zile, în care nu a primit nimic? - l-a întrebat tânăra pe Rilke.

- Din trandafir, i-a răspuns poetul.

În lumea de azi, o lume orbită de tristeți și dureri, o lume care se îndepărtează de Dumnezeu și de adevăratele valori creștine, este nevoie de cât mai mulți trandafiri, are nevoie de bucuria și slujirea voastră. Vă invit, așadar, pe voi toți să luați și să duceți prietenilor voștri, mai ales celor încercați și descurajați, floare bucuriei adevărate, trandafirul bucuriei cerești care provine din jertfă și din slujire; o autentică slujire a lui Dumnezeu și a celui de lângă noi.

Nu cred că există oameni fără suferințe. Însă privind la sfinți, la exemplul lor, vom înțelege că zâmbetul și bucuria vor transforma suferințele celorlalți în instrumente de mântuire și de apropiere de Dumnezeu.

Dragi tineri, m-aș considera, nespus de fericit dacă în aceste zile voi ați experimenta, aici, la Iași, adevărata bucurie, iar apoi, mergând în lume, veți fi ca niște făclii care împânzesc la toți și peste tot bucuria credinței, bucuria experienței creștine, bucuria întâlnirii cu Cristos. M-aș bucura nespus dacă, după aceste zile de la Iași, veți putea spune tuturor: "La Iași am învățat să mă bucur, la Iași am învățat să fiu mesager al bucuriei, la Iași l-am întâlnit pe Domnul bucuriei adevărate pentru inima omului".

Vă salut și vă îmbrățișez pe toți, spunându-vă din inimă: Bucurați-vă mereu în Domnul, iarăși vă zic: bucurați-vă. E șansa unei vieți cu adevărat fericite. Amin

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iulie: INTC Iași: Marea deschidere

* * *

Secțiunea specială "Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat