INTC în viaţa unui tânăr. Interviu cu Codruţa Fernea
Biserica Catolică acordă o atenţie deosebită tinerilor prin preocuparea pentru formarea şi pregătirea lor pentru a fi mărturisitori ai prezenţei lui Cristos în societate. O modalitate concretă de pregătire a tinerilor o constituie organizarea de întâlniri diecezane, naţionale şi internaţionale, prilej pentru tineri de a-l cunoaşte şi a se apropia de Cristos, a-şi forma noi prietenii, a-şi mărturisi credinţa prin exemplul lor de viaţă.
Stăm de vorbă cu Codruţa Fernea, secretar naţional al Federaţiei Acţiunea Catolică din România şi responsabil pentru grupul de tineri din Eparhia de Cluj Gherla.
• Ne poţi spune câteva cuvinte despre experienţa ta la INTC?
Dacă trebuie să vorbesc despre experienţa mea ca participant ar trebui să vorbesc despre INTC Timişoara 2001. Nu pot să definesc cu precizie ce a însemnat acel INTC în viaţa mea... a fost primul contact cu întâlniri de acest gen, prima ieşire din spaţiul parohial, primul contact cu atâţia tineri de care mă lega aceeaşi credinţă în Isus. Am admirat voluntarii, animatorii şi organizatorii care ne-au oferit acel cadru minunat în care să ne aprofundăm credinţa şi să descoperim bogăţia Bisericii noastre. Şi pentru că îmi doream mai mult... la INTC Oradea 2003 am participat ca animator la grupurile de discuţii. A fost o experienţă care m-a ajutat în primul rând pe mine şi, dincolo de noţiunile teoretice dobândite în cadrul formării pentru animatori, am avut ocazia să fac şi prima mea "practică". Am avut ocazia să interacţionez mult mai bine cu tinerii de vârsta mea şi să legăm prietenii care mai durează şi astăzi. A urmat apoi INTC Şumuleu Ciuc 2006, INTC Baia Mare 2009 şi INTC Iaşi 2012 la care m-am implicat în organizarea grupului din Eparhia de Cluj-Gherla.
• Ce te motivează să participi la fiecare ediţie?
Motivaţia cred că vine de undeva din interior şi e greu de explicat... dar cum fiecare experienţă aduce ceva nou în viaţa fiecăruia, la fel aduce şi fiecare ediţie a INTC. Au fost lucruri noi pe care le-am învăţat de fiecare dată, au fost persoane cu suflet frumos şi cald pe care le-am întâlnit şi care sunt un model pentru mine, au fost experienţe care mi-au întărit credinţa, a fost (re)întâlnirea de fiecare dată cu Cristos cel care îmi conduce paşii.
• Ce schimbări a adus în viaţa ta?
Nu ştiu dacă pot vorbi de schimbări, dar pot spune că fiecare experienţă m-a îmbogăţit atât din punct de vedere uman dar şi spiritual.
• Un mesaj tinerilor care participă pentru prima dată la un astfel de eveniment?
Tinerilor care participă pentru prima dată la un astfel de eveniment le doresc să aibă deschiderea necesară pentru a ieşi din zona proprie de confort şi să ştie să se bucure de fiecare moment pe care aceste întâlniri le oferă. Pentru că doar atunci când ieşi din tine şi mergi spre celălalt ai ocazia să creşti, să înveţi lucruri noi, să trăieşti experienţe puternice, să-l întâlneşti pe cel care e calea, adevărul şi viaţa.
• Mulţumim pentru mărturia oferită, într-adevăr astfel de activităţi ajută la creşterea spirituală şi umană a tinerilor, ne încredinţăm bunului Dumnezeu - izvorul bucuriei noastre, el să ne conducă paşii spre a fi mărturisitori ai iubirii sale între oameni.
Bernadeta Farţade-Gabor şi Ana-Maria Blaga
* * *
Secţiunea specială "Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic 2012" pe ercis.ro
lecturi: 14.