Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna iulie 2012

Numărul 7 (271) din iulie 2012, al revistei "Lumina creștinului", se deschide cu scrisoarea pastorală "Invitație la bucurie", semnată de PS Petru Gherghel, și al cărei moto este: "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4).

Scrisoarea pastorală se adresează în primul rând tinerilor, care anul acesta, între 25-29 iulie, își vor da întâlnire la Iași în cadrul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic.

"Apostolul neamurilor, sfântul Paul - scrie PS Petru Gherghel -, care a descoperit cel mai bine înțelesul și fundamentul adevăratei bucurii, a bucuriei în Domnul, a bucuriei întâlnirii cu Cristos, o recomandă și o asigură cu toată convingerea tuturor celor care îl aleg pe Domnul și îl urmează cu fidelitate (...) Fiți bineveniți, așadar, la noi acasă pentru a experimenta pentru câteva zile bucuria întâlnirii cu Cristos, autorul a tot ce avem și ne înconjoară, cu acela care vrea să vă arate cât de mult vă iubește, care vă prețuiește alegându-vă ca prieteni ai săi și așteaptă ca voi să răspândiți în lume farmecul iubirii și al evangheliei sale și să deveniți multiplicatorii adevăratelor motive de bucurie în această lume suferindă și fără prea multă speranță (...)".

Programul complet al INTC 2012 este prezentat la pagina 4, alături de câteva informații prețioase adresate participanților la întâlnire.

Rubrica "Actualitatea" conține un interviu realizat de pr. Cornel Cadar cu pr. Felix Roca, responsabil cu organizarea INTC 2012, interviu al cărui titlu este: "Vino la sărbătoarea credinței și a bucuriei".

"Nicăieri un tânăr - scrie pr. Felix Roca - nu va găsi o atmosferă mai frumoasă decât acolo unde se unesc mai mulți tineri într-o sărbătoare a adevăratei bucurii ce izvorăște din credință".

Și tot pr. Felix Roca semnează în cadrul rubricii "Pentru tineri" articolul: "Culorile bucuriei. INTC 2012 - o sărbătoare a bucuriei", articol văzut chiar de autor drept un apogeu al seriei de articole dedicate bucuriei, publicate în cadrul rubricii sus menționate.

La rândul său, pr. Vasile Petrișor publică articolul "Ce așteaptă tinerii de la INTC?", articol ce conține răspunsurile unor tineri la întrebarea respectivă.

În sfârșit, la pagina 19 este publicată poezia "O, bucurați-vă!", de Traian Dorz, precum și "Rugăciunea pentru INTC".

Un alt eveniment care a stat în centrul atenției - Întâlnirea Mondială a Familiilor - este reflectat în cadrul articolului "Importanța duminicii pentru familie". Așa cum se cunoaște, Cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor s-a desfășurat anul acesta între 30 mai și 3 iunie la Milano (Italia), cu tema: "Familia, munca și sărbătoarea".

La pagina 10 este prezentat un alt mare eveniment din viața Bisericii Universale: cel de-al 50-lea Congres Euharistic Internațional, care s-a desfășurat la Dublin (Irlanda), cu tema: "Euharistia: comuniune cu Cristos și cu fiecare".

Revenind la actualitatea vieții Bisericii locale, consemnăm cele trei evenimente prilejuite de noile hirotoniri de preoți. Astfel, la 26 mai, la Roman, au fost hirotoniți cinci preoți (franciscani și verbiți), prin impunerea mâinilor PS Aurel Percă; la 16 iunie, la Bacău, a fost hirotonit un preot din comunitatea fraților salezieni, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, iar la 29 iunie, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina" din Iași, au fost hirotoniți 16 preoți: 14 diecezani (12 pentru Iași, doi pentru București), și doi aparținând OFMConv.

De asemenea, Parohia Barați a fost gazda Sărbătorii Copiilor, sâmbătă, 9 iunie, cu tema: "Isus e bucuria mea". La această sărbătoare a luat parte și PS Petru Gherghel, înconjurat de 90 de preoți din întreaga dieceză.

La rubrica "Istorie" este publicat un articol dedicat unui erou al rezistenței anticomuniste prin credință, pr. Iosif (Giuseppe) Celante, iar la rubrica "Mesajul sfinților" este publicat articolul "Ep. Anton Durcovici. Dispariția obiectelor personale".

Pr. Iosif Dorcu prezintă cititorilor un articol dedicat sanctuarului de la Nazaret. "Nazaretul, scrie autorul, ar trebui considerat cel mai important loc marian din lume, deoarece aici Maria nu doar s-a arătat câtorva persoane pentru scurt timp, de aici a trăit, a muncit, s-a rugat, s-a îngrijit de Isus ani și ani de zile (...)".

Recomandăm, de asemenea, articolele "Specificul terezian", în cadrul rubricii "Mesaj terezian" și "Ocrotirea familiei creștine", ambele articole fiind semnate de pr. Anton Despinescu; "Învățători ai Bisericii", în cadrul rubricii "E bine de știut"; "La urmă cui folosește?", de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru Familii".

"Micul pustnic", istorioară morală de Cristophor v. Schmid, în carul rubricii "Pentru copii"; "Parodica ca fenomen", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Coasta de Fildeș. Experiență misionară", de Corneliu Cucuteanu, în cadrul rubricii "Misiuni"; "Curiozități despre alimente" de dr. Doina Lucia Amza, medic primar, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății".

Revista conține rubricile tradiționale: "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale", "Concurs" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de Magda Coșa.

Ca de obicei, revista este ilustrată cu fotografii ce reflectă viața locală și universală a Bisericii, având pe copertă afișul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic de anul acesta.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat