Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Hramul bisericii "Ss. Petru și Paul"

Moment de sărbătoare pentru credincioșii romano-catolici din Bacău cu ocazia hramului bisericii "Ss. Petru și Paul", marți, 29 iunie 2012. Comunitatea romano-catolică din acest oraș a participat în număr mare la sărbătoare și a fost într-o strânsă comuniune spirituală cu PS Petru Gherghel care, în același timp, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a conferit sacramentul sfintei Preoții unui număr de 16 tineri diaconi.

Foarte mulți credincioși au umplut până la refuz biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău în ziua de vineri, 29 iunie, ora 11.00. Fiind hramul celei mai mari biserici din Bacău, au participat la sărbătoare credincioși nu doar din acest oraș, ci și din localitățile învecinate. În tot acest timp, a fost și ocazie de spovezi. Aproximativ 30 de preoți au slujit la altar, celebrând sfânta Liturghie. Celebrant principal a fost pr. Petru-Sebastian Tamaș, care timp de doi ani, între 2009 și 2011, a slujit în parohia noastră. Procesiunea spre altarul de jertfă a început din biserica "Sf. Nicolae".

Predica a fost rostită de pr. Marius Enășel, vicar de Gherăești - Neamț și fiu al orașului Bacău. Sfinția sa a accentuat faptul că sfinții Petru și Paul au fost oameni care au cunoscut asemenea nouă, slăbiciunea, păcatul, suferința, dar care au fost chemați de Cristos să devină oameni sfinți, model de curaj, de credință și de mărturie în favoarea lui Cristos și pentru creștinul secolului al XXI-lea.

Cântările liturgice au fost pregătite, cu multă migală și răbdare, de corul mare al parohiei, împreună cu domnul dascăl Petru Carol și cu dirijoarea Tania Burcă. Lecturile au fost proclamate de credincioși, aceștia purtând și darurile la ofertoriu. Între daruri a fost și o corabie, simbol al Bisericii cârmuite cu mult curaj de apostolul Petru, o cheie, simbol al unității și al apărării depozitului credinței și o sabie, cu care este reprezentat, în iconografia creștină, apostolul neamurilor, Paul, care pătrunde cu cuvântul lui Dumnezeu, în interiorul popoarelor păgâne, conducându-le la cunoașterea lui Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh al comunității noastre parohiale, Isidor Dâscă, a menționat importanța acestei sărbători, exemplul plin de credință și de curaj al apostolilor Petru și Paul, și a mulțumit într-un mod particular părinților vicari și credincioșilor care s-au implicat în pregătirea sărbătorii și a celebrărilor liturgice din această zi binecuvântată.

Bucuria care a umplut inima băcăoanilor în această zi de hram s-a amplificat imediat după terminarea sfintei Liturghii. Pe platoul din fața bisericii, fanfara Aviației, cea care a animat și cântările liturgice din cadrul Liturghiei hramului, au susținut și un mic program de cântece tradiționale, folclorice românești, la care credincioșii prezenți nu s-au putut abține de la a nu dansa.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Bacău: Hramul bisericii "Ss. Petru și Paul"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat