Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sarata: Ședință decanală

Baza de Spiritualitate și Tratament Balnear din Sarata a fost în ziua de 14 mai 2012, cu începere de la ora 10.30, gazda întâlnirii Decanatului de Bacău, moment de comuniune și bucurie sacerdotală și dezbatere a situațiilor pastorale ale parohiilor din acest decanat.

La această întâlnire au participat 35 de preoți din parohiile și ordinele religioase ale Decanatului de Bacău. Pentru început a luat cuvântul moderatorul întâlnirii, pr. decan Isidor Dâscă, mulțumindu-le tuturor preoților prezenți pentru bunăvoința de a fi împreună la aceste momente de comuniune fraternă. Apoi, pr. Cristian Bîrnat, vicar al Parohiei "Nicolae Bălcescu" a proclamat un text evanghelic, care amintea că noi suntem prietenii lui Cristos și trebuie să rămânem în iubirea lui.

În prima parte a întâlnirii a luat cuvântul pr. Felix Roca, responsabil cu Pastorația Tineretului în Dieceza de Iași, care a prezentat importanța Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, care, anul acesta, va avea loc în perioada 25-29 iulie, la Iași. Sfinția sa a punctat necesitatea de a-i pregăti spiritual pe tineri pentru acest moment. De asemenea, date fiind costurile ridicate ale organizării acestui eveniment, a făcut apel și la sprijinul material din partea persoanelor generoase ale parohiilor Decanatului de Bacău.

A urmat, din partea pr. Răzvan Mătășel, vicar de Bacău "Sf. Nicolae", relatarea pe scurt a punctelor care au fost atinse în ședința decanală precedentă de la Barați, din 23 noiembrie 2011.

Următorul punct pe ordinea de zi l-a constituit prezentarea apropiatului eveniment al Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Milano în partea a doua a lunii mai, de către pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Nicolae Bălcescu și vicedecan de Bacău. La acest moment de har vor fi prezente și șapte familii din Dieceza de Iași. Printre altele, Sfinția sa i-a invitat pe preoți "să nu se plictisească" de acest nou an al Familiei și să vină în întâmpinarea credincioșilor cu inițiative menite să revigoreze viața familiei creștine din Dieceza de Iași, astfel încât familia să devină un laborator al credinței. Cu referire la acest subiect al familiei, mai mulți preoți au luat cuvântul și au scos în evidență mai multe probleme familiale din parohii, datorate mobilității permanente, divorțurilor și lipsei de comunicare și afecțiune dintre membrii familiei.

Apoi, pr. Ștefan Lupu, profesor la Institutul Teologic din Iași și director al Editurii "Sapientia", a prezentat cartea fericitului Ioan Paul al II-lea, La izvoarele reînnoirii, care are drept scop să actualizeze învățătura Conciliului Vatican II în contextul nostru social și ideologic.

A urmat pr. Ferenț Tancău, paroh de Barați, care, împreună cu comunitatea sa parohială, va fi gazda Zilei Diecezane a Copilului, la 2 iunie. A vorbit despre modul în care va organiza această zi, făcând, în același timp, apel la preoți să-i formeze într-un mod responsabil pe tinerii animatori care-i vor însoți pe copii la această zi de bucurie și vor avea grijă de ei. A amintit, de asemenea, și despre pelerinajul tradițional care se face anual cu ocazia hramului Parohiei Barați, invitându-i pe preoți să promoveze acest moment de har în rândul credincioșilor proprii.

În ultima parte a întâlnirii, a luat cuvântul pr. Valentin Aenoaie, vicedirector al Centrului Misionar Diecezan, care a vorbit despre importanța susținerii proiectelor care au fost realizate până acum în misiunile din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador, în special a centrelor educaționale de acolo.

La finalul ședinței, pr. decan Isidor Dâscă a amintit câteva puncte atinse în cadrul ședinței consiliului prezbiteral: binatele pentru misiuni, pachetele de analize care pot fi făcute la Spitalul din Barticești și sprijinul pe care să-l acordăm copiilor din Centrul de Plasament din Barați.

Momentul de comuniune sacerdotală s-a încheiat cu cu rugăciunea Ora Medie și o agapă frățească.

Pr. Isidor Dâscă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Sarata: Ședință decanală


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat