Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O familie de familii în pelerinaj la Întâlnirea Mondială a Familiilor - Milano 2012

Papa Benedict al XVI-lea spunea: "Cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, având ca temă «Familia, munca și sărbătoarea» este o ocazie privilegiată de a regândi munca și sărbătoarea în perspectiva familiei unite și deschise către viață, inserată în societate și Biserică, atentă la calitatea relațiilor, dar și la viețuirea din sânul nucleului familial".

Pentru această întâlnire ne-am reunit familii din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București și împreună am pornit spre Milano, într-un pelerinaj organizat de pr. Fabian Măriuț, responsabil cu pastorația familiilor în Arhidieceza de București. Ne-au însoțit în această călătorie și pr. Alois Fechet și pr. Iulian-Eugen Kropp din partea Diecezei de Iași.

Am plecat spre Milano în după-amiaza zilei de 27 mai, cu binecuvântarea episcopului auxiliar Cornel Damian, după ce am participat alături de familiile din București la Liturghia celebrată la Popești Leordeni, unde a fost administrat sacramentul Mirului. La Sibiu s-au alăturat pelerinilor și familiile din zonele Iași, Roman și Bacău, însoțite de pr. Alois.

Drumul spre Milano s-a desfășurat în mai multe etape. După prima noapte petrecută la Arad și după sfânta Liturghie celebrată în biserica "Sfânta Ana" din Sântana (Arad) am pornit spre Ljubljana, apoi următoarea zi spre Verona, unde am vizitat biserica "Santa Maria Antica", Colosseum-ul și Piața Verona. Seara de marți am încheiat-o în Bovolone, unde am fost cazați în parohie, după ce am celebrat sfânta Liturghie în biserica închinată sfinților Gervaziu și Protaziu. Comunitatea din Bovolone, din care fac parte și români, ne-a oferit cu drag cina și micul dejun de a doua zi.

Dimineață, după Liturghie, am pornit spre Milano. În drum ne-am oprit la Bergamo și am vizitat Bergamo Alto - orașul vechi, apoi ne-am oprit la Sotto il Monte, locul unde s-a născut papa Ioan al XXIII-lea, apoi am fost onorați să ascultăm mărturisirea secretarului personal al papei Ioan al XXIII-lea, arhiepiscopul Loris Capovilla, acum la venerabila vârstă de 97 de ani. După această întâlnire ne-am îndreptat spre Buccinasco, unde ne-au întâmpinat don Silvano - parohul comunității, pr. Maricel Mititelu - responsabil cu pastorația românilor din zona Milano și Rozina Ștefan - o tânără româncă inimoasă, care s-a implicat mult în organizarea șederii noastre în comunitatea italiană.

Familiile italiene care ne-au găzduit au oferit din trăirea lor zilnică, ne-au primit cu inima deschisă și-au deschis casa pentru a primi oaspeți necunoscuți, frați și surori în credință și ne-au demonstrat deschiderea și disponibilitatea gratuită, ca semne ale dragostei lui Dumnezeu. Am descoperit un alt mod de viață, o altă mentalitate.

Joi, 31 mai, după sfânta Liturghie, am vizitat orașul Milano, am admirat splendoarea Domului, bazilica "Sfântul Ambroziu" (unde se află relicva sfântului Ambroziu, alături de sfinții Gervaziu și Protaziu), Palatul Sforzesco, biserica "Sfântul Eustorgio", Universitatea Catolică, Teatrul Scala din Milano.

După cina luată în familii, am participat la sfânta Liturghie cu PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian și cu ceilalți preoți din comunitatea din Buccinasco.

Vineri, 1 iunie, după Liturghie am participat, în sala auditoriului din Milano, la două conferințe, dar conferința ținută de cardinalul Sean O? Malley cu tema "Sfințirea sărbătorii: Familia în ziua Domnului" ne-a entuziasmat. S-a pus accentul pe trăirea sărbătorilor în familie, în special a duminicii. Duminica trebuie să devină un timp pentru familii, care trebuie să redescopere sărbătoarea ca loc de întâlnire cu Dumnezeu și de apropiere reciprocă, mai ales când copiii sunt mici. Participarea la Liturghia duminicală și luarea mesei în familie trebuie să fie momente de comuniune și comunicare.

După-amiază am participat la întâlnirea din Piața Domului cu Sfântul Părinte, care a fost întâmpinat de oficialitățile locale, de cardinalul Angelo Scola - arhiepiscop de Milano și bineînțeles de zeci de mii de oameni.

La întoarcerea în Buccinasco am luat cina în parohie, pregătită de familiile gazde, apoi la ora 22,00 am participat la o oră de adorație în biserica parohială.

Sâmbătă, 2 iunie, am vizitat în Pavia mormântul sfântului Augustin și am celebrat sfânta Liturghie în sacristia bisericii. Apoi am mers la Certosa di Pavia.

După-amiază am plecat cu trenul spre Bresso, locul unde s-a desfășurat sărbătoarea mărturiilor cu Sfântul Părinte. Au fost mărturii emoționante ale soților și copiilor de pe diferite continente, despre teme fierbinți din societatea actuală: criza economică, dificultatea de a concilia timpurile de lucru cu cele ale familiei, răspândirea divorțurilor, precum și alte întrebări existențiale care îi ating pe adulți, copii și tineri. Sfântul Părinte a răspuns la întrebările adresate și a subliniat că trebuie să ne trăim credința în orice condiții, chiar și în momente de criză.

După miezul nopții am ajuns la gazdele noastre din Buccinasco, iar dimineața la ora 6,00 am plecat din nou spre Parcul Bresso pentru a participa la Liturghia prezidată de Sfântul Părinte. S-au alăturat grupului nostru și românii din Milano și Bovolone. Am fost impresionați de mulțimea credincioșilor adunați, familii cu copii de toate vârstele, sute de mii de familii venite din toate colțurile lumii. Am văzut bucuria pe chipul tuturor, există familii care reușesc să facă din fiecare zi o bucurie, chiar dacă sunt în dificultate.

După Liturghie ne-am întors cu toții la Buccinasco unde a avut loc întâlnirea PS Petru Gherghel și PS Cornel Damian, cu familiile de români imigranți din zona Milano. La această întâlnire s-au alăturat și câțiva preoți care lucrează în zona Torino. A fost un moment de destindere și de comuniune, o sărbătoare românească a bucuriei

Luni, 4 iunie, am plecat spre Padova, am celebrat sfânta Liturghie, apoi am plecat spre Viena unde am vizitat Domul "Sfântul Ștefan", Biserica Minoriților și Biserica "Sfântul Petru" - una din cele mai frumoase biserici din Viena.

În drum spre țară, pelerini din cele două dieceze, am ajuns la Bad Deutsch-Altenburg unde, după ce ne-am rugat împreună rugăciunea pentru obținerea beatificării episcopului Anton Durcovici, am celebrat sfânta Liturghie.

Miercuri, ultima oprire s-a făcut la Maria-Radna, principalul loc de pelerinaj al Diecezei romano-catolice de Timișoara.

Întregul pelerinaj a fost o jertfă, dar care cu siguranță a adus roade. Am fost împliniți și îmbogățiți spiritual prin toate rugăciunile pe care le-am făcut zilnic, ne-am rugat împreună Laudele, Vesperele, sfântul Rozariu, Coronița Îndurării Divine, am cântat și ne-am bucurat împreună de aceste zile binecuvântate, am înnodat prietenii.

Am fost "o familie de familii"...

Lucia Șmid (Rădăuți)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai - 6 iunie: O familie de familii în pelerinaj la Întâlnirea Mondială a Familiilor - Milano 2012 (Foto: pr. Iulian-Eugen Kropp și Ioan Șmid)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat