Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna mai 2012

Numărul 5 (269) din mai 2012, al revistei "Lumina creștinului", se deschide cu scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, intitulată "Familia, în atenția Bisericii și a lumii. Familie, devino ceea ce ești!".

Întreaga scrisoare pastorală a PS Petru Gherghel este centrată pe unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului - "Întâlnirea Mondială a Familiilor", care se va desfășura la Milano (Italia) în perioada 30 mai - 3 iunie. Tema acestei întâlniri va fi: "Familia, munca, sărbătoarea".

"Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, păstrător fidel al învățăturii Bisericii și al Conciliului, continuă să cheme întreaga lume, asemenea înaintașului său, fericitul papă Ioan Paul al II-lea, să-și îndrepte privirea spre familia fondată prin căsătorie, ca spre celula salvatoare și păstrătoare a vieții în lume, numind-o pe drept «laboratorul credinței», fundamentul și temelia pentru viitorul societății și al Bisericii", scrie PS Petru Gherghel.

Tema Întâlnirii Mondiale a Familiilor este tratată pe larg în articolul "Familia: munca și sărbătoarea", din cadrul rubricii "Actualitatea", articol din care aflăm că organizatorii se așteaptă la aproximativ un milion de persoane pentru sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie.

La pagina 6 este publicat un interviu cu pr. Luca Violini, secretarul general al Fundației "Milano - Familie 2012", interviu care are un titlu sugestiv: "Privind la cruce, familia regăsește propria cale". Pr. Luca Violini a fost intervievat de Alessandro de Carolis de la Radio Vatican.

Rubrica "Actualitatea" mai cuprinde articolele: "Tăcerea și cuvântul", dedicat Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale (pagina 7); "Creștinismul, cea mai răspândită religie" (paginile 8-9), semnat de pr. Cornel Cadar; "Vizită la românii catolici" (pagina 10), în care pr. Robert Mățău prezintă principalele momente ale vizitei efectuată de PS Aurel Percă la comunitatea catolică de români din Londra (Anglia), în perioada 12-19 aprilie.

În articolul intitulat "Ziua Bolnavului" din cadrul rubricii "E bine de știut", pr. Laurențiu Dăncuță prezintă programul pelerinajului diecezan al bolnavilor și lucrătorilor sanitari la icoana miraculoasă de la Cacica și care va avea loc la 12 mai, cu participarea PS Petru Gherghel.

La rubrica "Mesajul sfinților", sr. M. Bianca Bonaria publică articolul intitulat "Maria Giuseppa Rosello", dedicat sărbătorii bicentenarului fondatoarei Institutului "Fiicele Doamnei Noastre a Milostivirii". Maria Giuseppa Rosello a fost canonizată la 12 iunie 1949 de către papa Pius al XII-lea.

"Madonna della Corona" este titlul articolului publicat de pr. Iosif Dorcu în cadrul rubricii "Sanctuare", edificiu aflat la 40 de kilometri de orașul Verona (Italia), spre nord, la poalele stâncoase ale Alpilor.

În cadrul rubricii "Pentru tineri", pr. Felix Roca publică articolul "Culorile bucuriei. Fiți misionari ai bucuriei!" care este o prezentare a Mesajului papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului 2012, cu tema "Bucurați-vă mereu în Domnul!" (Fil 4,4). Același autor, pr. Felix Roca, oferă la pagina 18 detalii despre cea de-a XII-a Întâlnire Națională a Tineretului Catolic, care va fi găzduită de orașul Iași în perioada 25-29 iulie 2012.

Recomandăm, de asemenea, articolele "Ziua Domnului" și "Bucuria pascală mariană", semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "Ep. Anton Durcovici. Din celula morții în cimitirul evreiesc de la Sighet", publicat de dr. Dănuț Doboș în cadrul rubricii "Istorie"; "L-am lăsat pe El să ne uimească", semnat de pr. Felician Tiba în cadrul rubricii "Pentru familii"; "Micul pustnic", istorioară morală de Christophor v. Schmid, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa îi scriu copiii lui Dumnezeu", recomandat de pr. Gabriel Farcaș; "Lumini artificiale", semnat de pr. Cristian Chinez în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Aurul albastru", semnat de pr. Claudiu Iștoc, în cadrul rubricii "Misiuni"; "Lucruri interesante despre organismul uman", semnat de dr. Doina Lucia Amza, medic primar, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății".

La pagina 19, Cornel Constantin Isăilă publică poezia "Cristos a înviat!", iar Martin Cata poezia "Pe muntele Înălțării Domnului".

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale: "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale", "Concurs" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de pr. Emanuel Imbrea.

De asemenea, revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și universale, având pe copertă un fragment din lucrarea în mozaic "Sfânta Familie din Nazaret", realizată de Marko Rupnik pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor 2012.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat