Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia crismei

Iași: Liturghia crismei (Liturghia sfințirii uleiurilor) s-a celebrat în Joia Mare a Săptămânii Sfinte, 5 aprilie 2012, începând cu ora 10.30, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel împreună cu PS Aurel Percă. Lor li s-au alăturat peste 300 de preoți, care s-au adunat în jurul episcopului pentru a-și reînnoi promisiunile sacerdotale din ziua hirotonirii.

Joia Mare este cunoscută ca fiind ziua preoției. În această zi sfântă Cristos, la Cina cea de Taină, a înființat acest dumnezeiesc sacrament în Biserică și pentru Biserică. Astfel, preoții Diecezei de Iași și-au manifestat recunoștința pentru darul Preoției adunându-se în jurul episcopului, pregătiți să-și rememoreze și să-și recapituleze momentul sacru al angajării lor din ziua hirotonirii lor.

După reînnoirea promisiunilor sacerdotale, a urmat omilia, ținută de PS Petru Gherghel. Adresându-se preoților prezenți la această sfântă Liturghie, Preasfințitul a precizat că lecturile sfinte de la această Liturghie, numită Liturghia Crismei, "ne luminează și ne asigură de alegerea pe care Dumnezeu a făcut-o, trimițându-l pe Fiul său în lume, Marele Preot, dar și de consacrarea primită, din partea aceluiași Duh Sfânt, împărtășită nouă, ucenicilor săi". Totodată episcopul, făcând apel la un fragment din decretul Presbyterorum ordinis, al Conciliului Vatican II, a dorit ca împreună cu preoții prezenți să redescopere acest adevăr și această nobilă vocație.

Biserica a mărturisit fără încetare această orânduire aleasă și stabilită de Cristos și o consideră ca pe cea mai înțeleaptă alegere, ca mesajul și opera lui Cristos să ajungă la toți oamenii din toate locurile și timpurile.

În încheiere, Preasfințitul și-a mărturisit bucuria de a fi în Joia Euharistiei și a sfintei Preoții împreună cu toți ceilalți preoți în jurul lui Isus, Marele Preot, "cel care ne-a ales și investit cu darul Preoției sale, care ne-a constituit pe toți într-o demnitate comună și ne-a învrednicit să fim uniți între noi printr-o dragoste suprafirească, dăruindu-ne fără încetare trupul și sângele său ca hrană și băutură".

După liturgia euharistică, episcopul a rostit rugăciunea de sfințire a uleiului pentru bolnavi, pentru ca toți cei care vor fi unși cu el să simtă "ocrotire pentru minte, trup și suflet". După sfânta Împărtășanie a fost sfințit uleiul catecumenilor, pentru ca aceștia "să aibă bucuria că au fost renăscuți și că trăiesc în Biserică".

A urmat apoi consacrarea crismei. Episcopul a turnat mai întâi balsam în ulei și i-a invitat pe toți la rugăciune, pentru ca prin puterea harului lui Dumnezeu, amestecul de balsam și ulei să devină pentru toți, sacramentul binecuvântării sale. Sfânta Crismă se folosește la Botez, la Mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarului etc.

Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse împreună sau vor fi puse în candela de la preasfântul sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină.

Cântările sfintei Liturghii au fost susținute de studenții Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a mulțumit tuturor preoților participanți, exprimându-și dorința ca ei să trăiască aceste zile centrale ale anului liturgic împreună cu Isus, Marele Preot jertfit pentru noi toți. Astfel, rămânând împreună cu Cristos, el va fi mereu viu în mijlocul poporului său, și va însoți drumul și slujirea tuturor preoților, păstrându-i în unitate.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 aprilie: Iași: Liturghia crismei


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat