Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna aprilie 2012

Numărul 4 (268) din aprilie 2012, al revistei "Lumina creștinului", se deschide cu scrisoarea pastorală "Vestea cea bună a crucii și învierii lui Isus: iubirea", semnată de PS Petru Gherghel, prilejuită de marea sărbătoare a Paștelui.

"Sărbătorim cu mare bucurie triumful Domnului nostru Isus Cristos asupra morții, prin glorioasa sa înviere. Inima tuturor creștinilor este plină de bucurie și de speranță, căci a înviat Mântuitorul și este viu în mijlocul nostru. Este Paștele lui Isus, este Paștele nostru", scrie PS Petru Gherghel la începutul scrisorii pastorale.

Tema "Paști 2012" este și subiectul articolului semnat de pr. Felix Roca, având titlul "Bucuria vieții care triumfă" (pag. 17). "Sărbătoarea Paștelui este prin excelență o sărbătoare a bucuriei", mărturisește autorul, care la rândul său citează din cuvântarea papei Paul al VI-lea din 14 aprilie 1974: "Lumii întregi, fie că ne acordă atenție, fie că are urechi surde, noi îi strigăm bucuria noastră: Cristos a înviat!".

La pagina 18 este publicat, sub titlul "Misterul pascal", un fragment din lucrarea "Drumul pascal", autor Joseph Ratzinger, în care autorul exprimă îndemnul ca marea sărbătoare a Paștelui să redevină o sărbătoare a familiei, care este "zidul autentic de apărare a creației și a omenirii".

La rândul, pr. Felician Tiba publică la pagina 14, în cadrul rubricii "Pentru familii", articolul intitulat "De atunci este mereu Paști...". Este povestea emoționantă a unei familii, în care unul din membri se vindecă miraculos de o boală necruțătoare, în timp ce celălalt exclamă: "Vindecarea ei a fost pentru mine ca o «Înviere». De atunci, în viața noastră este mereu Paști".

Același pr. Felician Tiba publică la pagina 16 articolul "Așa răspund copiii despre persoanele din ziua Învierii".

La pagina 19, Petru Ciobanu publică poezia "Cristos a înviat", iar la pagina 20 sunt publicate alte trei poezii având tematica Paștelui: "În noaptea învierii" (autor Martin Cata); "Biruința", (autor Costache Ioanid) și "Înviere" (autor pr. Cristian Chinez).

Rubrica "Actualitatea" conține câteva articole de mare interes. Astfel, la paginile 5-6, pr. Cornel Cadar publică articolul "Apel la respectarea duminicii", în care prezintă contextul în care a fost celebrată, la 4 martie, ziua de sensibilizare asupra valorii duminicii ca zi nelucrătoare. Autorul prezintă în cuprinsul articolului și câteva întâmplări care încurajează și invită la respectarea zilei - întâmplarea de la Butea din 1982 fiind sugestivă - , concluzionând astfel: "În cele din urmă stă în puterea fiecăruia să decidă ce va face în ziua închinată Domnului".

Ilinca Dumitru, din cadrul Asociației "Maluri de Prut" prezintă la pagina 6 principalele momente ale vizitei la Padova (Italia) efectuată de PS Petru Gherghel la 11 martie, iar Virgiliu Demșa-Crainicu prezintă la pagina 7 momentele de referință ale călătoriei apostolice întreprinsă de papa Benedict al XVI-lea, în perioada 23-28 martie 2012, în Mexic și Cuba.

"Peregrinatio Mariae și misiunile" este titlul articolului publicat la pagina 8 de Virgiliu Demșa-Crainicu, în care autorul oferă câteva completări la articolul din numărul trecut referitoare la pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica prilejuit de Anul Familiei. În cuprinsul aceleiași pagini sunt publicate câteva modificări intervenite în programul administrării Mirului pe anul 2012.

La 29 aprilie 2012 va fi sărbătorită Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații. În acest sens, la pagina 9 este publicat sub titlul "Familia și parohia, iată cum s-a născut vocația mea", comentariul unui preot camerunez la mesajul papei pentru respectiva zi.

În sfârșit, la pagina 10 sunt publicate date statistice din Anuarul Pontifical pe anul 2012, prezentat papei Benedict al XVI-lea.

Pr. Iosif Dorcu publică în cadrul rubricii "Sanctuare", informații interesante privitoare la sanctuarul "Pontmain", aflat în Dieceza de Laval, la granița dintre Normandia și Bretagné.

La Pontmain se află unul dintre marile sanctuare ale Franței, unde în noaptea de 17 spre 18 ianuarie 1871 Maica Domnului le-a apărut, timp de trei ore, unor copii.

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Credința pascală", în cadrul rubricii "Mesaj terezian" și cel de-al treilea episod al serialului "Codul paulin al familiei" (ambele semnate de pr. Anton Despinescu); "Figuri ilustre: pr. Petru Mârț", de dr. Dănuț Doboș, în cadrul rubricii "Istorie" (pag. 11); "Episcopul Anton Durcovici în celula închisorii de la Sighet", de dr. Dănuț Doboș, în cadrul rubricii "Mesajul sfinților" (pag. 12); "Micul pustnic", istorioară morală de Christophor v. Schmid (continuare din numărul trecut), în cadrul rubricii "Pentru copii"; "E bine de știut: Duminica Divinei Îndurări", de Diana Gal (pag. 10); "Sărutul vieții", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Curier juridic", de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și dreptul tău".

Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", și "Rebus", ultima fiind susținută în acest număr de pr. Alois Moraru.

Ca de obicei, revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii, având pe copertă un detaliu din tabloul "Învierea", din anul 1625, al pictorului Domenico Passignano.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat