Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la "Marșul pentru Viață"

Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația "Primul Pas" împreună cu Fundația "Solidaritate și Speranță" organizează la Iași, în ziua de 24 martie 2012, începând cu ora 15, evenimentul "Marșul pentru Viață".

"Marșul pentru Viață" este un eveniment care va avea loc simultan în circa 20 de orașe ale țării. A fost aleasă data de 24 martie deoarece este ziua premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri având în centru femeia creștină și bucuria de a da viață.

Scopul evenimentului "Marșul pentru Viață" este afirmarea dreptului la viață pentru toate ființele umane începând cu momentul concepției și totodată susținerea familiei tradiționale și a valorilor acesteia, temelia unei societăți solide și sănătoase.

Scăderea natalității, identificată ca factorul principal al crizei demografice, va continua să cauzeze adâncirea dezechilibrului ecomomico-social dacă nu va fi stăvilită, în primul rând prin restricționarea/oprirea avorturilor.

În timpul marșului va fi lansat un Manifest adresat societății și clasei politice. Prin acesta se cere adoptarea unei atitudini și legislații favorabile vieții și familiei, în contextul în care România are cea mai ridicată rată a avortului dintre toate țările Uniunii Europene și suferă o degradare accentuată a importanței familiei în viața socială.

Conform datelor de la ultimul recensământ, în ultimele două decenii, România a pierdut, numeric, patru milioane de locuitori, iar populația a îmbătrânit vizibil. Aproximativ 8 milioane de copii, doar conform statisticilor oficiale, au căzut victime avorturilor din 1990.

Pierderile sunt inestimabile, spun specialiștii, și ele afectează deja toate aspectele vieții, de la piața forței de muncă și bugetele de pensii sau asigurări de sănătate și până la puterea creativă a neamului nostru. În viitor, România va depinde în mare parte de imigrație, pentru a putea exista în continuare.

"Marșul pentru Viață" urmează tradiția internațională din mari metropole ale lumii, precum Washington, Paris, Berlin, Bruxelles și Budapesta.

La Iași acest eveniment are deja o tradiție, începând cu anul 2000. A fost prima dată când circa 700 de persoane de diferite confesiuni au participat împreună la o acțiune civică care a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele avortului asupra societății. Acțiunea a fost reluată în aproape fiecare an, fiind organizată de diferite asociații.

Participanții se vor aduna pe esplanada din Piața Palatului Culturii unde se va ține un cuvânt de început privind scopul evenimentului și se va rosti rugăciunea Tatăl Nostru, apoi se vor deplasa în tăcere pe B-dul Ștefan cel Mare până în fața corpului C7 al Maternității Cuza Vodă unde se va păstra un moment de reculegere și se vor aprinde lumânări în memoria copiilor uciși prin avort. În continuare, participanții se vor îndrepta spre Universitatea de Medicină și Farmacie (Piața Națiunii), prin B-dul Independenței unde vor avea loc o serie de discursuri. Adunarea se va încheia pașnic și civilizat cu rugăciunea Tatăl Nostru.

Evenimentul este organizat în colaborare cu bisericile, organizațiile și autoritățile locale.

Mai multe informații privind acest eveniment național puteți obține de pe www.marsulpentruviata.ro.

Persoană de contact pentru Iași: Geanina Ungurianu, președinte Asociația "Primul Pas"; tel.: 0740.379.778, 0232.277.901; e-mail: contact@primulpas.org

Centrul Diecezan Caritas Iași,
Asociația "Primul Pas",
Fundația "Solidaritate și Speranță"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat